- 05 april 2023
- | Bron: Carfix
Veranderingen in de milieubijdrage van Recytyre
Nieuwe tarieven en tariefstructuren vanaf 1 mei
Onder het Recytyre-systeem worden oude banden bij erkende ophaalpunten gratis ingezameld door gehomologeerde ophalers in opdracht van Recytyre. Zonder dat hieraan fundamenteel wordt getornd, staan er binnenkort toch enkele aanpassingen op stapel.
Recytyre vzw zorgt er al twee decennia lang voor dat haar leden (producenten en invoerders van nieuwe banden) op eenvoudige wijze kunnen voldoen aan de wettelijke aanvaardingsplicht. Dit betekent dat de organisatie instaat voor de coördinatie van de inzameling en duurzame verwerking op het ogenblik dat deze banden in hun afvalfase komen. Ook de rapportering hierover aan de bevoegde gewestelijke instanties neemt Recytyre voor haar rekening. Die inzameling gebeurt bij zo’n 6.000 erkende ophaalpunten door de partners van Recytyre, de gehomologeerde ophalers.
Milieubijdrage
Om dit systeem te financieren wordt een milieubijdrage geheven vanaf het ogenblik dat nieuwe banden op de Belgische markt worden gebracht. Deze milieubijdrage is de financieringsbron voor de uitvoering van de aanvaardingsplicht van afvalbanden. Ze weerspiegelt de reële kost voor de inzameling van oude banden en de duurzame (voor)verwerking ervan. De milieubijdrage wordt door de betrokken partijen (leden, groothandel, verkooppunt) doorgerekend tot aan de eindgebruiker.
Deze milieubijdrage is al 12 jaar onveranderd gebleven. De huidige conjunctuur en de voortdurende evolutie van het productgamma van de bandenproducenten verplicht Recytyre er nu toe de tarieven aan te passen aan de realiteit van de markt. Tegelijk wordt ervan gebruikgemaakt om de tariefstructuur aan te passen om deze marktconform, duidelijker en gebruiksvriendelijker te maken. Zo worden enkele categorieën van banden samengebracht en andere worden opgesplitst.
De nieuwe tarieven zullen toepast worden vanaf 1 mei 2023. De nieuwe tarieflijsten zijn terug te vinden op de website van Recytyre: www.recytyre.be.
1-tegen-1-principe
Om de kostenstructuur - die uiteraard een invloed heeft op de tarieven van de milieubijdrage - binnen de perken te houden, is het voor de verkooppunten van nieuwe banden (die ook meestal ophaalpunten zijn van afvalbanden) belangrijk dat het 1-tegen-1-principe wordt gerespecteerd. Voor elke nieuwe band die zij verkopen en/of monteren en waarvoor zij een milieubijdrage aanrekenen aan hun klanten, hebben ze het recht op het gratis ophalen van een oude, gelijkaardige band.
Om het 1-tegen-1-principe beter beheersbaar te maken, zal in de toekomst het "target" dat elk ophaalpunt heeft van dichterbij opgevolgd worden. Dit "target" is een inschatting van het jaarlijks verwachte ophaalvolume van banden (per categorie) voor elke ophaalpunt.
Het fungeert als een barometer, zodat kan gecheckt worden of de hoeveelheid afvalbanden die wordt aangeboden voor ophalen in verhouding is tot het aantal verkochte nieuwe banden. Het wordt bepaald aan de hand van gemiddelde verkoopvolumes van de afgelopen 3 jaar. Bij nieuwe registraties wordt het bepaald op basis van een schatting in het businessplan. Uiteraard is dit target aanpasbaar aan de commerciële realiteit.
Bij elk ophalen zal het ophaalpunt een indicatie krijgen van het volume dat volgens het 1-tegen-1-principe tijdens het lopende jaar nog gratis kan opgehaald worden, zodat er geanticipeerd kan worden als dit volume het "target" dreigt te overstijgen. Een kleine inspanning voor de betrokken verkooppunten, een grote sprong voorwaarts in het beheersbaar houden van de kosten en de hieraan gekoppelde milieubijdrage.
