- 04 februari 2020
- | 2 min. leestijd
- | Bron: Elektricien
De zeven essentiële stappen
voor een veilige en energie-efficiënte solarinstallatie
De vraag naar zonnepanelen neemt een enorme vlucht. Maar daarin schuilt tevens het gevaar. Want door het vele werk en het tekort aan (goede) vakmensen, kiest men vaak voor de snelste en goedkoopste oplossing en wordt veiligheid vergeten. De gevolgen daarvan zijn echter groter dan je denkt.
Zonnepanelen blijven onverminderd populair in België. Het gemiddeld geïnstalleerd vermogen per Belg bedraagt per 2018 374Wh (België telt 11,4 miljoen inwoners). Dat is goed voor 1,5 zonnepanelen per Belg. Er zijn verder ongeveer 460.000 installaties in België, waarvan 98% particuliere installaties, dat is goed voor 63% van de totale capaciteit. En elk jaar komen er panelen bij. Werk genoeg dus. Maar vaak wordt nog gekozen voor de goedkoopste oplossing en blijft het aspect veiligheid onderbelicht. Daardoor neemt de kans op brand toe.
In het gratis whitepaper 'De zeven essentiële stappen voor een veilige en energie-efficiënte solarinstallatie' laten we je graag zien dat maximaal rendement, veiligheid en efficiëntie heel goed samengaan. En ontdek je hoe je een pv-installatie neerzet die optimaal presteert en toch aan alle eisen voldoet. Onderstaand alvast een voorproefje.
Stap 1: Focus op veiligheid
Een PV-installatie is geen verzameling losse componenten, maar één geheel. Zowel op het dak en in de meterkast als overal daartussen. Om brand te voorkomen, is zorgvuldige montage en het gebruik van de juiste verbindingsmiddelen dan ook van groot belang.
Stap 2: Verzamel informatie voordat je begint
Om een veilige en efficiënte PV-installatie te realiseren, is een goede voorbereiding cruciaal. Zo dien je niet alleen de benodigde capaciteit te berekenen, maar ook de locatie, de gewenste ligging, hellingshoek en het vermogen dat aangesloten dient te worden.
Stap 3: Besteed extra aandacht aan brandveiligheid
Brand op het dak of in de meterkast is vrijwel altijd het gevolg van verkeerde montage of onvoldoende beveiliging tegen overspanning. Dat levert niet alleen gevaarlijke situaties op voor bewoners, maar ook voor de brandweer.
Stap 4: Bepaal de juiste configuratie
Pas als je aan bovenstaande stappen voldaan hebt, kun je de configuratie bepalen. De keuze voor de juiste stringboxen en omvormers is daarbij essentieel, net als de nodige aandacht voor de aansluiting van het AC-deel.
Stap 5: Voorstel uitwerken en veiligheidsvoorschriften toepassen
Nadat de componenten bepaald zijn, moet dit verder worden uitgewerkt in soort en aantal panelen, stringverdeling, wijze van montage en nog veel meer. Ga daarnaast bij elke stap na of aan alle NEN-, NTA- en NPR-veiligheidsvoorschriften voldaan wordt.
Stap 6: Montage en inbedrijfstellen
Zodra de panelen goed zijn gemonteerd, de DC-bekabeling juist is geïnstalleerd, de connectoren correct zijn gebruikt en de bekabeling stevig is vastgezet, kan de PV-installatie getest worden. Is de test in orde, dan kan de installatie aangesloten worden op het AC-deel.
Stap 7: Inspectie en onderhoud
Voor optimale efficiency, veiligheid en een langere levensduur, moet de installatie regelmatig gecontroleerd worden en de panelen gereinigd. Via vrij beschikbare software of online via de app, is de opbrengt goed te volgen en zijn vuil of beschadigingen snel te traceren.