- 09 juni 2021
- | Bron: Elektricien
De voor- en nadelen van de meest voorkomende verwarmingssystemen
Het belangrijkste in een huis is de warmte. Voor veel mensen gaat het er niet alleen om dat ze het warm hebben, maar ook dat ze nadenken over hoe ze hun huis zo efficiënt en zuinig mogelijk kunnen verwarmen, dit door te analyseren hoe hun verwarmingssysteem werkt.
Wat moet ik kiezen tussen fossiele brandstoffen of hernieuwbare energie? Hernieuwbare energiesystemen gebruiken de warmte in de lucht of in de grond en zijn daarom overtuigend door hun energie-efficiëntie, onafhankelijkheid en toekomstige veiligheid. Bovendien zijn er bonussen voor het gebruik van milieuvriendelijkere en zuinigere systemen.
Een aantal dingen zijn beproefd, maar nog steeds verouderd. Dit geldt ook voor verwarming met fossiele brandstoffen (olie, gas, pellets, ...). Hoewel er tegenwoordig intelligente alternatieven zijn, gebruiken veel mensen nog steeds olie, gas of houtpellets om zich comfortabel te verwarmen in hun huis. Wat houdt zo'n verwarmingssysteem eigenlijk in en wat zijn de nadelen?
Stookolie: schommelende kosten zijn een groot nadeel
Stookolie is een controversiële verwarmingsmethode omdat verbranding van olie leidt tot hoge CO₂-uitstoot die het milieu vervuilt - maar het is ook een eindige bron. Een ander nadeel is, afhankelijk van de regio, de drastische regelgeving voor het plaatsen van een olietank bovengronds (d.w.z. in de tuin, in een kelder of in een onbegraven put) of begraven (d.w.z. direct in de grond begraven of in een geheel of gedeeltelijk ingegraven put). Kortom, de afhankelijkheid van schommelende olieprijzen maakt het gebruik van een dergelijk verwarmingssysteem ook voor de toekomst niet noodzakelijkerwijs economisch en veilig.
Gasverwarming produceert schadelijke CO2
Een gasverwarmingssysteem maakt ook gebruik van verbranding om warmte te produceren. Bij het gebruik van gas komt CO2 vrij, dat schadelijk is voor de gezondheid. Het voordeel van de installatie van een gasverwarmingssysteem is dat het zeer weinig ruimte inneemt. Het is gemakkelijk mogelijk het verwarmingssysteem met boiler in een bergruimte te plaatsen. Voor de installatie is een gasaansluiting nodig, maar let op: als er in uw straat geen gasaansluiting is, is de aansluiting niet meer mogelijk. De prijs van gas zelf schommelt ook, waardoor het bijna onmogelijk is om van tevoren precies in te schatten hoeveel u aan verwarming zult uitgeven.
Pelletverwarming: een hernieuwbare grondstof om op te slaan
In het geval van houtpellets veroorzaakt het verwarmingssysteem een hoge uitstoot van deeltjes - een factor die schadelijk is voor het milieu. Naast de hoge aanschaf- en installatiekosten moet ook de omvang van de ruimte kritisch worden bekeken. Een houtverwarmingssysteem, vooral als het centraal warmte levert, vergt veel ruimte, omdat daar de ketel moet worden geïnstalleerd, maar er ook opslagruimte moet zijn voor de pellets, die met regelmatige tussenpozen geleverd moeten worden . Het voordeel: u verwarmt met hernieuwbare grondstoffen en uw exploitatiekosten zijn relatief laag.
Verwarmingssystemen met stadsverwarming: het werkt niet zonder een goed netwerk.
Stadsverwarming is een andere optie om uw huis te verwarmen. Het is de afvalwarmte die vrijkomt bij de productie van elektriciteit. Vervolgens wordt het in warmtekrachtkoppelingscentrales omgezet in verwarmingsenergie. Deze methode van warmteproductie is echter niet voor iedereen geschikt. Het kan alleen worden gebruikt in gebieden waar reeds een stadsverwarmingsnet is aangelegd. In het geval van een afgelegen installatie zijn de warmteverliezen als gevolg van de grote afstanden te groot. Kortom, de kosten van een dergelijk verwarmingssysteem zijn vrij constant en het rendement is hoog.
Accumulatiekachel:
De accumuatiekachel bestaat uit vuurvaste stenen en een elektrische weerstand. De weerstand verwarmt de stenen 's nachts of wanneer er elektriciteit beschikbaar is. De stenen hebben een grote warmteopslagcapaciteit en maken het mogelijk de warmte op te slaan en door te geven aan de kamer gedurende de dag of de nacht.
Accumulatiekachels zijn duurder dan gewone elektrische kachels, maar dankzij het gebruik van daluren of elektriciteit opgewekt door zonnepanelen is hun elektriciteitsverbruik goedkoper. Daarom besparen accumulatiekachels u op lange termijn meer geld.
De warmtepomp en zijn efficiënte werking
Een alternatief voor verwarmingstechnologieën die gebruik maken van fossiele brandstoffen is de warmtepomp. Zijn sterke punt: het gebruikt de omgevingslucht of de warmte in de grond, die gratis is, om uw huis te verwarmen. Deze warmte komt ofwel uit de lucht, het grondwater of de bodem. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals lucht-water of grond-water.
De aanschafkosten voor een warmtepomp zijn relatief hoog in vergelijking met de andere genoemde verwarmingssystemen. Bovendien wordt er veel geïnvesteerd in de installatie van warmtepompen, met name voor bodemwarmtepompen. In feite zijn grondwerken nodig om de warmte uit de grond of het grondwater te halen. Deze kosten kunnen echter op lange termijn worden terugverdiend, aangezien de verwarmings- en onderhoudskosten van een dergelijk verwarmingssysteem laag blijven.
Of u nu een nieuw huis bouwt of gewoon de verwarmingsinstallatie vernieuwt - een warmtepomp kan de moeite waard zijn.
Regionale premies voor de installatie van een warmtepomp zijn mogelijk (kijk op uw regionale website of u in aanmerking komt).Ze kunnen de initiële kosten verlagen. Deze premies moeten worden aangevraagd bij uw regio of bij uw gemeente. Zowel huizenbouwers als degenen die een bestaand huis willen renoveren of moderniseren door in dit verband het verwarmingssysteem te vernieuwen, kunnen een premie aanvragen.
Warmtepompen scoren ook goed omdat ze zeer energie-efficiënt zijn. Als de gebruikte elektriciteit bovendien groene stroom is, d.w.z. afkomstig van hernieuwbare energiebronnen zoals wind of zon, dan kunt u met een gerust geweten verwarmen.
Conclusie :
Bij de keuze van het juiste verwarmingssysteem zijn individuele kenmerken uiteraard van belang. Als het om een nieuw gebouw gaat, zijn veel opties beschikbaar, terwijl bij een renovatie niet alle opties beschikbaar zijn. Naast de keuze van de optimale verwarmingstechniek speelt ook de staat van de radiatoren een belangrijke rol. Als u op zoek bent naar onafhankelijkheid en een toekomstgerichte energievoorziening, moet u in principe kiezen voor een systeem dat gebruik maakt van hernieuwbare energie.
Wil je meer weten?
Hier vindt u meer informatie over de verwarmingssystemen van Stiebel Eltron.