- 15 mei 2023
- | Bron: Elektricien

Dynamisch loadmanagement van WAGO vermijdt verbruikspieken
De groei van het aantal elektrische wagens is u ongetwijfeld niet ontgaan. De bijhorende laadpalen schieten eveneens als paddenstoelen uit de grond. Voor bedrijven is het beheersen van deze nieuwe energiestromen een stevige uitdaging. WAGO kan u helpen om pieken in het verbruik te vermijden.

Ons elektriciteitsnet is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. Naast de komst van de elektrische wagen en de laadpalen, zagen we onder meer ook zonnepaneleninstallaties, windmolens, warmtepompen en batterijsystemen verschijnen. De gevolgen voor de netbeheerder zijn ingrijpend, want zowel de energieproductie als -verbruik zijn zeer volatiel geworden, waardoor het geen sinecure is om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden.
Die situatie wil men verbeteren door via de prijs in te grijpen in het verbruik: wie veel pieken op het net zet, moet meer betalen. Dat is niet alleen zo voor particulieren met een digitale meter, ook bedrijven zijn hieraan onderhevig.
Laadpalen hebben grote invloed
Bedrijven, instanties of appartementsgebouwen die laadpaalinfrastructuur laten plaatsen, zien hun elektrisch piekverbruik helaas net aanzienlijk toenemen. Als er 's morgens bij aankomst bijvoorbeeld massaal ingeplugd wordt, schiet het verbruik en de bijhorende kostenpiek de hoogte in. Dat kan evenwel vermeden worden.
Dynamisch loadmanagement
WAGO dokterde een interessant systeem uit om via dynamisch loadmanagement te werken. Deze innovatie regelt het vermogen van meerdere oplaadpunten en andere verbruikers en aangesloten installaties, om zo de werking van de bestaande netaansluiting te optimaliseren. Zo is er geen aanzienlijke vermogenspiek meer, of moet het bedrijf geen grotere transformator op het netaansluitpunt plaatsen.

Het loadmanagementsysteem is open en protocolonafhankelijk: ook toestellen van de meeste andere aanbieders kunnen er probleemloos op aangesloten worden. Populaire communicatiestandaarden zoals Modbus RTU, Modbus TCP, MQTT en het voor laadpalen typische OCPP (Open Charge Point Protocol) vormen geen probleem en laten toe om informatie uit te wisselen tussen de diverse onderdelen van het energiesysteem van het bedrijf en externe apparaten zoals energiemeters. De connectie via IEC 61850 is dan weer geschikt voor communicatie in smart grids. Voorts kan het dynamisch-loadmanagementsysteem van WAGO zowel voor nieuwe als bestaande installaties ingezet worden.
Verder kunnen ook de geldende marktprijzen dynamisch gekoppeld worden, zodat telkens op de meest optimale momenten geladen wordt. In de laadpalen kunnen ook minimale en maximale laadstromen ingesteld worden, dit kan dynamisch ingesteld worden op basis van informatie uit bijvoorbeeld een smart meter. Een voorbeeld hiervan is de combinatie met zonnepanelen. Als de zon volop schijnt en de smart meter meet veel opbrengst vanuit het zonnepark, kan er gecommuniceerd worden met de laadpaal dat zij iets sneller mogen laden.
Het instellen van het systeem gebeurt met een handige webinterface. Daarmee kunnen praktische zaken geregeld worden, zoals het toewijzen van prioritaire nummerplaten, bepaalde toegangsuren blokkeren, de status van een laadpaal verifiëren en noem maar op. De visualisatie is overzichtelijk en laat toe om de configuratie vlot aan te passen en om stroomverbruik en dergelijke op te volgen. Het systeem werkt op basis van een compacte maar krachtige WAGO PLC, die voorzien is van alle standaard aansluitingen voor de communicatie zoals seriële poorten en ethernet. Deze PLC heeft ook meer dan voldoende in- en uitgangen aan boord voor uw digitale en analog signalen.
Bij de recente renovatie van ons hoofkantoor te Zaventem werden diverse technieken (verlichting, zonneblinden, zonnepanelen, HVAC, energie Management, load balancing en BMS) geïntegreerd via WAGO Building Controllers. Geïnteresseerden zijn welkom om op afspraak te komen bekijken hoe we de transformatie hebben gedaan tot een Smart Building Experence center.
