Hoe streef je naar een gezond gazon?

Compo geeft enkele tips voor gazonverzorging, herstelling van gazonschade en maaien

Een gezond, dichtbegroeid gazon is de basis voor een mooie tuin. In de loop van het jaar heeft het gras echter veel te verduren wanneer spelende kinderen, ravottende honden, gezellige tuinfeestjes en natuurlijk het weer hun invloed uitoefenen op het groene tapijt. Om ervoor te zorgen dat je gazon bestand is tegen de belastingen van het tuinleven, moet je het, afhankelijk van het seizoen, een speciale verzorging geven. Wanneer het gazon echter kale plekken begint te vertonen, kan je die eenvoudigweg herstellen met nieuw graszaad. Tot slot moet je ervoor zorgen dat het gazon de ideale lengte behoudt door wekelijks te maaien tijdens het seizoen.

Compo gazonverzorging

GAZONVERZORGING HET GANSE JAAR DOOR

Compo gazonmeststof
 Deze gazonmeststof van Compo met een unieke korrel bestrijdt mos voor 100 dagen lang en maakt verticuleren overbodig

Gazonverzorging in het voorjaar

In het voorjaar is het gazon bedekt met bladeren, dennenappels en takken die verwijderd moeten worden. Daarnaast kan je ook al beginnen met het verwijderen van mos, zodat het zich niet verder kan verspreiden. Door middel van verticuteren kan je de storende laag van afgestorven gras en mos, gazonvilt genoemd, gemakkelijk verwijderen. Als het gazon niet meer zo dicht is en lichte plekken vertoont, moet je deze plekken nazaaien, ook doorzaaien genoemd. Door vanaf april tot eind mei na te zaaien, verzeker je de beste start voor het nieuwe gras. Een bodemtemperatuur van minimaal 5 tot 10 °C is daarbij belangrijk. Vanaf april is het gras weer in de groeifase en heeft het veel lucht, water en voedingsstoffen in de vorm van meststoffen nodig. COMPO biedt verschillende meststoffen met een andere werkingsduur aan. De voedingsstoffen in de COMPO Floranid-gazonmeststoffen worden naar behoefte en afhankelijk van de warmte en de hoeveelheid water aan het gras afgegeven. De meststof voorziet de planten altijd van de ideale hoeveelheid stikstof die de wortels mogen absorberen. Op deze manier wordt het gras niet overbemest en is er geen gevaar dat overtollige voedingszouten in het grondwater terechtkomen. Als alternatief kan je ook een puur organische of een organisch-minerale gazonmeststof gebruiken - voor een diepgroen, dicht en stevig gazon.

Gazonverzorging in de zomer

In de zomermaanden wordt een gazon zeer sterk belast. De felle zon, de droogte en het intensieve gebruik van het gazon laten hun sporen na. Daarom is regelmatig maaien, gieten en bemesten uiterst noodzakelijk. Voor een gazon dat normaal wordt gebruikt is een lengte van 4 tot 5 cm ideaal. Wat bewatering betreft, moet het gazon, afhankelijk van de hoeveelheden neerslag en de temperaturen, 2 tot 3 keer per week uitgebreid worden besproeid. De beste tijd hiervoor is de vroege ochtend of de avond. Om het water diep genoeg te laten doordringen, moet je het gazon met 10 liter per m² besproeien, vooral in droge perioden. Vergeet niet te bemesten, zodat het gras beter bestand is tegen de droogte. Verwijder tijdens het tuinseizoen ook regelmatig onkruid om de verspreiding daarvan te voorkomen. Individuele onkruidplanten kan je relatief gemakkelijk uitsteken. Met behulp van de COMPO Gazonmeststof Complete kan je de grassen verstevigen, zodat onkruiden en mos geen kans krijgen om zich in het gazon te nestelen.

Gazonverzorging in de herfst

Nadat het gazon veel te lijden heeft gehad onder de hoge temperaturen en droogte, is het nu tijd om het te repareren of opnieuw aan te leggen. Bij temperaturen lager dan 10 °C stopt gras met de stofwisselingsactiviteiten. Dit is het moment om het gazon tot op de optimale overwinteringshoogte van ca. 5 cm te maaien. Met deze groeihoogte voorkom je immers gazonziekten. Ook in de herfst zijn speciale, gerichte voedingsstoffen belangrijk om de weerstand van het gras te vergroten en het optimaal voor te bereiden op de komende winter. Het gras heeft minder stikstof nodig dan in de zomer, maar wel veel kalium. Verwijder bovendien alle vochtige bladeren en kleine takjes, zodat het gras voldoende lucht krijgt en er geen rot of schimmel ontstaat. Het verwijderde plantmateriaal kan je als bodembedekking tussen je vaste planten gebruiken of onder de hagen leggen.

Gazonverzorging in de winter

's Winters wordt van gazons veel geëist door de afsluitende werking van de sneeuw, het betreden van het bevroren gras, de uitdrogende vorst en de lang aanhoudende waterverzadiging. Deze omstandigheden bevorderen ziektes zoals sneeuwschimmel en veroorzaken kale plekken en een bleke kleur van het gras. Wees daarom voorzichtig. Vanaf de eerste vorst mag er niet meer op het gras worden gelopen, omdat de gevoelige halmen dan kunnen afbreken.

Compo gazonverzorging
Als er alleen sprake is van kleine, hinderlijke kale plekken, die vaak zijn veroorzaakt door zaken zoals een trampoline of kinderbadje, kan je deze direct met nieuw graszaad vullen

GAZONSCHADE HERSTELLEN

Symptomen en oorzaken van gazonschade

Ieder seizoen brengt andere uitdagingen voor het gazon met zich mee. In de zomer is niet alleen de warmte en de droogte schadelijk, maar ook voorwerpen op het gazon zoals het kinderbadje of een speeltoestel op het gras. Bijgevolg verandert het diepgroene grasveld in een steeds geler of bruiner wordende steppe. In de herfst en winter daarentegen lokt het vochtige weer insecten en wormen naar de bovenste, zacht geworden bodemlagen. Zij vormen de belangrijkste voedselbron van de mol, die de aarde omwoelt en zo voor ongewenste heuvels zorgt. Bovendien bevorderen de achtergelaten herfstbladeren temperatuurschommelingen, terwijl een eventuele dichte sneeuwbedekking de ontwikkeling van schimmelziekten in het gras stimuleert. Deze kunnen leiden tot kale plekken, die niet alleen een lelijk zicht zijn, maar mos en onkruid ook de kans geven om zich te verspreiden. Daarom moet je kale plekken in het gazon zo snel mogelijk herstellen.

Kale plekken eenvoudig herstellen

Als er alleen sprake is van kleine, hinderlijke kale plekken, die vaak zijn veroorzaakt door zaken zoals een trampoline of kinderbadje, kan je deze direct met nieuw graszaad vullen.

  • Stap 1: Maai het gazon
    Uitgebreidere herstelwerkzaamheden en herbeplantingen kan je het beste van begin april tot eind oktober uitvoeren. Belangrijk is dat de bodemtemperatuur boven de 10 °C ligt en de grond droog is, voor een gelijkmatige en succesvolle ontkieming. Maai het gazon vóór het nazaaien, zodat het nieuw gezaaide gras voldoende lucht en licht zal krijgen - twee belangrijke voorwaarden voor een gezonde groei.
  • Stap 2: Verticuteer het gazon
    Voor het begin van de herstelwerkzaamheden moet je het gras eerst verticuteren en de afgestorven grasplanten verwijderen. Door het verticuteren ontstaan er grotere kale plekken, maar deze kan je daarna weer gemakkelijk opvullen. COMPO heeft diverse zaadproducten in hun assortiment die je gazon snel nieuw leven inblazen.
  • Stap 3: Bereid de bodem voor
    Als ideale bodemvoorbereiding, zowel voor reparatie als voor nieuwaanleg, adviseert COMPO een speciaal samengesteld kiemsubstraat dat bestaat uit vijf componenten. Met deze unieke mix van humusgrond, speciaal graszand, COMPO-wortelstimulator, substraatmeststof en micronutriënten met ijzer creëer je een optimale basis voor gezonde, goed groeiende grashalmen met sterke wortels.
  • Stap 4: Repareer grote kale plekken
    Voor het herstellen van grotere kale plekken kan je ook een speciaal zaadmengsel gebruiken, dat behalve graszaad, kiemsubstraat en grasmeststof het summum aan kiembevorderende en bodemverbeterende componenten bevat. Hiermee wordt het gras tot 3 maanden lang van voedingsstoffen voorzien.
  • Stap 5: Geef het gazon voldoende water
    Besproei het zaad uitgebreid de komende vier weken. Als graszaad eenmaal is uitgedroogd, verliest het onmiddellijk al zijn kiemkracht.
  • Stap 6: Bemest het gazon
    Om je gazon nog sterker en minder gevoelig voor ziekten te maken, kan je het immuunsysteem van het gras versterken met meststof. Voor een gezonde groei hebben grassen veel stikstof, fosfor, kalium, magnesium en ijzer nodig. Met de diverse meststoffen van COMPO voorzie je jouw gazon tot drie maanden lang van alle belangrijke voedingsstoffen en sporenelementen.
Compo gazon maaien
Om je gazon nog sterker en minder gevoelig voor ziekten te maken, kan je het immuunsysteem van het gras versterken met meststof. Met de diverse meststoffen van COMPO voorzie je jouw gazon tot drie maanden lang van alle belangrijke voedingsstoffen en sporenelementen

GAZON MAAIEN

Comp gazonmeststof
Deze gazonmeststof van Compo met natuurlijke wortelstimulator heeft een snelle werking, bestrijdt onkruid en mos en is bestand tegen droogte en vorst

Wanneer en hoe vaak moet je het gazon maaien?

Als vuistregel raden we je aan om in het seizoen, van maart tot eind oktober, eenmaal per week te maaien. In de piekfase van de groei, in mei en juni, mag je ook vaker maaien. Hoe vaak je je gazon moet maaien, hangt tevens af van het type gazon en het type graszaad. Gebruiksgazons en siergazons moeten vaker worden gemaaid. Gras groeit met verschillende snelheden - afhankelijk van de soort, leeftijd en kwaliteit van het gazonzaad. Bij gematigde temperaturen kan je op ieder moment van de dag maaien. Wanneer het echter te warm of te droog is, is het beter om het maaien uit te stellen tot 's avonds, omdat maaien bij een hoge stand van de zon een gazon te veel belast. De grond kan na het maaien snel uitdrogen en de grashalmen, die bijzonder gevoelig zijn na het maaien, kunnen verbranden.

De optimale maaihoogte voor gazons

Gewoon gebruiksgazon wordt gemaaid tot een hoogte van ongeveer 4 tot 5 cm. Voor gazons die in de schaduw liggen, wordt een lengte van ongeveer 6 cm aanbevolen. Maai vooral niet te kort, want dat vertraagt de vorming van nieuwe scheuten en laat kale plekken achter, die dan vaak door onkruid worden bezet. Als vuistregel geldt: verkort de halmen altijd met slechts 1/3 van de huidige groeihoogte. Wanneer je in de zomer enkele weken op vakantie gaat, moet je je gazon niet heel kort maaien. Maai te ver doorgeschoten gras liever in etappes, met telkens enkele dagen ertussen, en breng het zo langzaam op de juiste lengte. In de warme zomermaanden moet je gras langer laten dan in de andere seizoenen. Er is dan meer schaduw op de bodem en dat is positief voor de watervoorraden in de grond.

Hoe krijg je de beste resultaten bij het grasmaaien?

De voorwaarde voor scherpe sneden zijn scherpe messen. Als de grashalmen rafelige randen gaan vertonen en de punten grijs of okerkleurig worden, is het absoluut tijd om de messen van je grasmaaier te slijpen. Maai verder uitsluitend bij droog weer én droge grond, omdat het gras anders ernstiger beschadigd raakt dan nodig is. Als gras nat is, kleven de halmen aan elkaar en is zuiver en gelijkmatig maaien onmogelijk. Met plaveiselstenen of metalen kanten kan je strakke gazonranden creëren. Je kan grasranden ook recht maken met een gazontrimmer of een elektrische grasschaar met accu.

Waarheen met het gemaaide gras na het grasmaaien?

Gemaaid gras moet je na het maaien van het gazon verwijderen, omdat het maar zeer langzaam verrot en zo kan bijdragen aan de vorming van gazonvilt. Grasmaaisel is echter geenszins een afvalproduct. Uit het maaisel kan waardevolle compost worden geproduceerd door het te drogen en vervolgens in een verhouding van 2:1 met houtsnippers te mengen. Gedroogd gemaaid gras is ook geschikt als mulchlaag voor vaste planten, groenteplanten en het gazon zelf. Maaiers met mulchfunctie hakselen het gemaaide gras nog tijdens het maaien klein en verspreiden het maaisel gelijkmatig over het gazon.

Moet een pas gemaaid gazon worden bemest?

Het nadeel van het verwijderen van het gemaaide gras na het grasmaaien is dat iedere keer weer voedingsstoffen aan het gazon worden onttrokken. Maar juist na het maaien hebben grassen veel stikstof, fosfor, kalium, magnesium, ijzer en sporenelementen nodig voor hun groei. Anders neemt de groenkleuring af en groeit er minder gras bij. Met een evenwichtige bemesting kan je dit weer in balans brengen. Wacht na het maaien van het gazon 1 tot 2 dagen alvorens het te bemesten. Gedurende deze tijd kunnen de snijwonden zich sluiten.

COMPO Benelux nv

Compo

Venecolaan 56 
B-9880 Aalter
Tel.: +32 (0)9/311.00.00
www.compo.be
compo@compo.be
Faceboo : My Inspiring COMPO Garden

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.