- 22 september 2021
- Door Jeffe Delrue
- | Bron: Metallerie
Efficiënte organisatie maakt deadlines haalbaar
"Op het vlak van personeel zie ik het dramatisch in"
Werkhuizen Decloedt is een begrip binnen de metaalindustrie in Oost- en West-Vlaanderen. Dankzij hun jarenlange ervaring in draai-, frees- en laswerk zetten ze de toon op het vlak van productie van allerhande stalen halffabricaten in uiteenlopende sectoren, zoals steden en privé-ondernemingen.

een werkbank in de oorlog
Het succesverhaal van Werkhuizen Decloedt kent z'n oorsprong iets na de Eerste Wereldoorlog. Camiel Decloedt - grootvader van de huidige zaakvoerders Jan en Marc Van de Velde - raakte gewond in de oorlog en moest het front verlaten. Hij trok naar Noord-Frankrijk om er op een werkbank houten benen te maken voor soldaten die nog aan het front waren. "Daardoor had hij de smaak te pakken en is hij na de oorlog begonnen met zijn eigen bedrijf, namelijk Werkhuizen Decloedt", steekt Jan van wal.
Toen Camiel en later ook zijn zoon kort na elkaar stierven, stond de familie voor een hartverscheurende keuze. "Er is toen sprake geweest om het bedrijf te verkopen, maar uiteindelijk stelden we een externe directeur aan om het bedrijf verder te leiden. Hij heeft de dagelijkse gang van zaken twintig jaar op zich genomen en ging met pensioen toen mijn oudste broer Luc in het bedrijf kwam. Ondertussen is ook hij op pensioen en zijn Marc en ik samen zaakvoerder."

efficiënt, snel en kwalitatief
Werkhuizen Decloedt is hét toonaangevende bedrijf op het vlak van toelevering van stalen halffabricaten. Enerzijds focussen ze zich op herstellingen, anderzijds fabriceren ze ook nieuwe stukken. "Daar bestaan twee categorieën in, namelijk slijtstukken - zoals boren voor wegenwerken en industriële pompen - die we systematisch maken en onderdelen voor nieuwe machines. Die laatste worden altijd aan de hand van een offerte gemaakt. Bij andere is dat niet het geval, aangezien de klanten vooral snel geholpen moeten worden. Prijs is dan van minder groot belang."
Natuurlijk moeten deze producten niet alleen snel afgeleverd worden, ze moeten ook van uitstekende makelij zijn. "Onze werknemers maken de verschillende onderdelen zelfstandig, snel en nauwkeurig. Dat is van levensbelang in onze sector. Om dat te realiseren hebben we een machinepark met zowel conventionele als computergestuurde machines." Jan blijft rotsvast geloven in het nut van die conventionele machines. Zolang er geen plaatsgebrek is, verdwijnen ze niet uit het atelier. Deze machines blijven immers altijd operationeel, terwijl computergestuurde machines op termijn minder goed werken, aangezien de software ouder wordt.

Toen Werkhuizen Decloedt vertrok vanop Oosteroever in Oostende en hun nieuwe vestiging bouwde in Bredene, werd er bewust nagedacht over hoe het atelier zou worden ingericht. "Ons machinepark is zo georganiseerd dat alle soortgelijke machines dicht bij elkaar staan. Op die manier moet een operator nooit wachten. Als de ene machine aan het werk is, moet hij nooit ver wandelen om een andere machine te bedienen. Zo kan hij individueel het werk van twee mensen op zich nemen."
the oldschool way
Een laatste kenmerk van Werkhuizen Decloedt is de persoonlijke benadering van Jan en Marc ten opzichte van hun klanten en leveranciers. "We runnen ons bedrijf nog op een oldschool-manier. Indien nodig vervoeren we zelf onze producten naar de klant. Zo kunnen zij ons onmiddellijk aanspreken als ze met een ander probleem worstelen. Op dat moment zijn we dan onze eigen vertegenwoordiger."

Onzekere toekomst
Momenteel heeft de familie Van de Velde slechts tien werknemers onder hun bewind die stuk voor stuk veel ervaring met zich meedragen. "We hebben het geluk gehad dat onze werknemers al jarenlang trouw zijn aan ons bedrijf." De toekomst ziet er echter minder rooskleurig uit.
Er zal ergens wel een witte raaf zijn, maar die heb ik nog niet gevonden
Om stalen onderdelen te maken, is enorm veel stielkennis nodig. Helaas lijkt die meer en meer uit te sterven. "De studenten kunnen niet altijd meer wat we nodig hebben. Bij ons moet je minstens twee jaar meelopen, alvorens je volledig ingewerkt bent. Dat komt omdat we zo veel verschillende halffabricaten maken. Opleidingen geven is quasi onmogelijk. Er is geen beginnen aan. Hoe we dat zullen oplossen, weet ik niet. Er zal wel nog ergens een witte raaf zijn, maar die ben ik nog niet tegengekomen."
Natuurlijk biedt de toekomst ook heel wat mogelijkheden. "Bij de opkomst van de 3D-printer voorspelde iedereen dat dit de norm zou worden, maar dat is intussen achterhaald. Er zal altijd enorm veel werk onze richting blijven uitkomen, op voorwaarde dat de grote bedrijven niet richtig Oostbloklanden vertrekken. Zij zijn onze voedingsbodem", zo besluit Jan.