- 09 november 2021
- | Bron: Projecto
Oplossingen voor akoestische gevelisolatie
Tom Segers van ingenieursbureau Bureau De Fonseca ging tijdens BuildUp dieper in op het belang van akoestische gevelisolatie.
Zo wees hij op het belang van het ontwerp: hoe gevoelig is de gebruiker van het gebouw voor lawaai? Er zijn tenslotte grote verschillen tussen pakweg een slaapkamer en een klaslokaal. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe groot de geluidsbelasting zal zijn. Komt er veel lawaai van buiten? Is er trein- of vliegverkeer in de buurt? Is er ‘s nachts lawaai? De geluidsbelasting moet daarom over een voldoende lange periode gemeten worden. Is meten niet mogelijk, wat soms het geval is, dan moeten (correcte) berekeningen soelaas bieden.
"Als ontwerper moet je je continu afvragen of het ontwerp wel goed zit op het vlak van geluid"
Het is ook belangrijk om slimme keuzes te maken, vooral in de planfase. Gebruik niet-geluidsgevoelige ruimtes als buffers, bijvoorbeeld een berging om de slaapkamer te beschermen. Bovendien moet je rekening houden met de diepte van een ruimte. Algemeen geldt: hoe dieper de ruimte, hoe hoger de geluidsisolatie zal zijn, waardoor er minder isolatie gevergd wordt van gevelmaterialen.
Als ontwerper moet je je volgens Segers continu afvragen of het ontwerp wel goed zit op het vlak van geluid. Dat hoeft helemaal niet moeilijk en duur te zijn.
ZWAKKE SCHAKELS
Een gevel is uiteraard niet hermetisch afgesloten. Ventilatie, vensters en lichte wanden spelen een grote rol in het akoestisch comfort. De ketting is maar zo sterk als zijn zwakste schakel. Belangrijk is volgens Segers ook om goed te beseffen dat geluidsniveau logaritmisch is.
Vensters
Bij raamconstructies kan zowel aluminium, pvc als hout gebruikt worden voor een degelijke geluidsisolatie. De kwaliteit en afstelling van de raamafdichting is wel bepalend. Ook de constructiekwaliteit is belangrijk: er kan heel wat geluid de woning binnensluipen tussen het raamkader en de ruwbouw.
Ventilatie
Ventilatieroosters zijn niets minder dan gaten in de gevel, aldus Segers. Het is daarom aangewezen om suskasten te voorzien, een soort geluidsdempers die men op die openingen plaatst. Hoe langer de suskast en hoe smaller de spleet, hoe beter de geluidsisolatie, maar hoe kleiner het ventilatiedebiet. Alles draait dus om een goed evenwicht.
Lichte wanden
Segers waarschuwde ook voor recente bouwtrends, waarbij er met lichtere en stijvere constructies gewerkt wordt, zoals CLT of sandwichpanelen. De geluidsisolatie van die basismaterialen is vaak zelfs zwakker dan vensters. Voorzetconstructies zijn daarom vaak noodzakelijk.
UITVOERING
Een ontwerp kan nog zo goed zijn, alles staat of valt met een nauwgezette uitvoering. Volgens Segers kan een akoestische camera, een soort warmtecamera voor akoestiek, daarbij helpen om geluidslekken aan te tonen.
WIE IS ING. TOM SEGERS?
Sinds 2005 ademt ing. Tom Segers (KU Leuven, 2000) elke dag en nacht decibels. Op vandaag is hij samen met een team van 11 akoestisch ingenieurs actief voor Bureau De Fonseca.
"Onze doelstelling is de leefwereld van onze klanten aangenamer en stiller te maken. We coveren hierbij zowel de leefomgeving in als buiten de gebouwen. Dit zijn woon- en werkgebouwen, maar ook in de maakindustrie vinden we antwoorden op hoe je een proces duurzaam stil ontwerpt. We werken hoofdzakelijk in België en in de taal van de klant. Vanuit onze vestigingen in Strombeek bij Brussel en Waregem zijn we vlot inzetbaar in heel het land."