- 08 december 2021
- | Bron: Projecto
Circulaire oplossingen voor nieuwe ramen en deuren
De voorraden van grondstoffen op onze planeet zijn eindig. Willen we ook in de toekomst producten kunnen blijven maken, dan moeten we zorgvuldig leren omspringen met de beschikbare reserves. Een belangrijke bijdrage aan deze duurzame manier van denken is de materialen in omloop niet als afval te beschouwen, maar als potentiële grondstof.
In deze filosofie staat hergebruik centraal. Wanneer een consument een product niet langer wenst te gebruiken, neemt de producent het terug om het op een gelijkwaardige manier te hergebruiken. Door de kringloop op deze manier te sluiten, zijn er op slag heel wat minder nieuwe grondstoffen nodig.
Kömmerling gaat voor 100% circulair
Ook Kömmerling heeft al belangrijke stappen in de richting van een meer circulaire productieketen voor ramen en deuren gezet. Het bedrijf ziet duurzaamheid als een plicht bij de bedrijfsvoering en wil daarin een voortrekkersrol opnemen. Het streeft naar een milieuvriendelijke manier van handelen in elke stap van het productieproces.
Zo is het bedrijf bijvoorbeeld al bijna twee decennia geleden gestopt met het gebruik van (giftige) loodhoudende stabilisatoren in zijn U-vormige pvc-profielen. Het is daarvan overgestapt op een milieuvriendelijke calcium/zink-basis.
Met ReFrame gaat Kömmerling nog een stap verder. Dit raamprofiel is het eerste dat voor 100% uit gerecycleerde pvc bestaat. Ingezamelde pvc (met name oude ramen en restanten die ontstaan tijdens het productieproces) wordt verwerkt tot pvc-granulaat, dat nadien opnieuw gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe profielen. Tegelijkertijd behoudt het gerecycleerde materiaal zijn hoogwaardige technische eigenschappen en hoge energie-efficiëntie. Volledig in lijn met de principes van circulariteit dus.
Als je weet dat de levensverwachting van een pvc-raam 40 jaar is en dat zo’n raam minstens acht keer gerecycleerd kan worden, is de rekensom snel gemaakt. De levenscyclus van deze gerecycleerde pvc strekt zich uit tot maar liefst 320 jaar.
Regio's met ambities
Kömmerling zet met ReFrame een standaard: dat een bedrijf wel degelijk verantwoordelijk én duurzaam kan zijn. En ook toekomstgericht. De Europese Unie heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, waarbij er netto geen CO2 meer wordt uitgestoten. Om dat te bereiken zijn inspanningen van alle sectoren nodig.
In ons land hebben de verschillende regio's de principes van de circulariteit in de bouw intussen omarmd. Naast de eerder genoemde Green Deal Circulair Bouwen, publiceerde de Vlaamse overheid ook al de Green Deal Circulair Aankopen, waarin inzichten en good practices worden verzameld om circulair bouwen in een aankoopproces te integreren. Ze lanceerde tevens een projectoproep om innovatieve projecten in circulair bouwen te ondersteunen.
Ook in Wallonië en Brussel komen verschillende initiatieven van de grond om van circulair bouwen de norm te maken. Zo lanceerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een vademecum rond circulair bouwen, om de sector handvaten aan te reiken om circulariteit te integreren in overheidsopdrachten. Het doet dat zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten. De Waalse overheid schrijf zich dan weer mee in in de Green Deal Circulair Aankopen en geeft subsidies aan innovatieprojecten rond hergebruik en afvalpreventie.
EIGEN REFRAME-PROJECT VOOR OGEN?
Heeft u een circulair project voor ogen, waarin 100% gerecycleerde ReFrame-ramen en -deuren zouden passen? Laat het ons weten! Kömmerling is steeds op zoek naar mooie referenties en geeft duurzame en circulaire projecten graag een duwtje in de rug.
Verantwoordelijke ReFrame: michel.vanderputte@profine-group.com
