- 27 oktober 2022
- | Bron: Projecto
Hybrideverwarming: flexibel met pellets
Om verwarming te verduurzamen of, nog belangrijker in deze energiecrisis, zuiniger te maken, kan een bestaand cv-systeem ondersteund of uitgebreid worden met pelletverwarming. Pellets kunnen natuurlijk ook de woning verwarmen zonder ondersteuning van andere systemen.
Hybrideoplossingen worden vooral voorgesteld met een warmtepomp, maar ook die verbruikt veel elektriciteit en is zeker niet in iedere woonsituatie toepasbaar.
Daarom lichten we graag even toe welke hybrideoplossingen mogelijk zijn met pellets in een bestaand systeem.
Is de huidige cv-ketel op gas of stookolie nog niet aan vervanging toe (< 10 jaar)?
Dan kunt u een pellet-, combi- of houtkachel in de woonkamer voorstellen. De woonkamer is vaak de ruimte die het meest verwarmd wordt en verbruikt dus ook de meeste energie.
De centrale verwarming kan tijdens het tussenseizoen volledig uitgeschakeld worden en zowel woonkamer als aangrenzende ruimtes worden door de kachel verwarmd.
Tijdens de winter kan de centrale verwarming gebruikt worden voor badkamer, slaapkamer, bureauruimte en wordt de woonkamer hoofdzakelijk door de kachel verwarmd.
Door de combinatie van een kachel met bestaand cv-systeem kan tot 85% aan gas of stookolie bespaard worden.

Is de woning voorzien van elektrische verwarming of accumulatieverwarming met elektriciteit?
Dan kunt u als aanvulling een (hout- en/of pellet)kachel met of zonder kanalisatie voorstellen.
De pelletkachel neemt 70 tot 80% van de elektrische verwarming over en verhoogt ook nog eens het comfort. In de woonkamer wordt een pelletkachel geplaatst met schouw.
Zo kunnen de accumulatoren in deze ruimte verwijderd of uitgeschakeld worden. Bepaalde pellet- of combikachels kunnen meerdere ruimtes verwarmen dankzij het MULTIAIR-systeem.
De kachel verwarmt dan de ruimte waar die is opgesteld alsook 1 of 2 andere ruimtes.
Via een luchtkanaal worden die 2 andere ruimtes mee verwarmd. In dat geval zal de besparing op het elektriciteitsverbruik nog groter zijn.

Is er een oudere cv-ketel op gas of stookolie die aan vervanging toe is?
Deze situatie is ideaal om over te schakelen naar centrale verwarming met pellets. De klant blijft hetzelfde comfort behouden van een cv-ketel en zal goedkoper en ecologischer verwarmen.
Alle pelletketels van ÖkoFEN en Easypell kunnen op eenvoudige wijze de functies van het bestaande cv-systeem overnemen.
Het is een kwestie van de oude ketel te verwijderen, een nieuwe pelletketel te plaatsen met jaarvoorraad en de bestaande regeling te optimaliseren.
Met deze oplossing wordt ook sanitair warm water aangemaakt.
Is er recent gebouwd en gekozen voor een warmtepomp?
Als de investering in de warmtepomp reeds werd gedaan, is een nieuwe pelletketel wellicht geen optie. Ook de zonnepanelen liggen waarschijnlijk al op het dak zodat de klant zoveel mogelijk zelf elektriciteit kan opwekken.
Maar op dagen dat de zon niet schijnt, en het wel koud is, zal het elektriciteitsgebruik de hoogte in schieten.
Met een bijkomende hout-, pellet- of combikachel, al dan niet met MULTIAIR, kan ook ook hier serieus bespaard worden op de elektriciteitskosten.
ALTIJD TOEPASBAAR
Hoewel dit artikel focust op hybrideverwarming met pellets of vervanging van oudere ketels willen we toch nog eens benadrukken dat een ketel of kachel met pellets in iedere woning en in elke situatie toepasbaar is.
Elke woning kan worden verwarmd met pellets, ongeacht de ligging, de isolatiegraad, het volume en of het nu een nieuwbouwwoning of een renovatie is.
Meer weten? Kom langs op de ontbijtsessie voor architecten op donderdag 8 december 2022
