- 06 november 2023
- Door ing. Wouter Verheecke
- | Bron: NPT Procestechnologie
Geautomatiseerde vulinstallatie voor lijmproducent
Belgisch-Nederlands succesverhaal tussen Bascules Robbe en Saba

Om aan de stijgende vraag te kunnen blijven beantwoorden, bouwde lijmen- en kittenproducent Saba een nieuwe productiehal in Dinxperlo. Niet alleen de eigenlijke productie, maar ook het afvullen verloopt daar tegenwoordig geautomatiseerd. Voor die nieuwe vulinstallatie ging het Nederlandse bedrijf aankloppen bij de Belgische weeg- en vulspecialist Bascules Robbe. "Hun flexibiliteit gaf voor ons de doorslag", zeggen productieleider Tim Dijkhuis en projectinkoper Frans Pruijs.
Wereldspeler
Saba is in 1933 opgericht door de families Salm en Baruch. 90 jaar later telt dit Nederlands bedrijf wereldwijd zo'n 200 medewerkers. Saba produceert lijmen en kitten, die onder meer in matrassen, de transportsector of in gebouwen terechtkomen.
Met een productie van 13 miljoen kg per jaar en een vijftigtal verschillende soorten is de onderneming vooral op het vlak van de lijmen een wereldspeler. Die worden namelijk tot in de VS, Australië of China vermarkt, waar de firma over eigen distributiecentra en verkoopkantoren beschikt.
Meer en sneller

"We willen dit cijfer de komende jaren opkrikken naar 15 à 20 miljoen kg. Zo moet ook onze totale jaaromzet groeien, van 100 naar 125 miljoen euro. Om dit te kunnen waarmaken, plaatsten we in 2022 een extra gebouw op onze productievestiging in Dinxperlo. Daar maken we nu nieuwe, duurzamere producten, op geautomatiseerde productielijnen. Ook het afvullen verloopt er geautomatiseerd, zodat we nu meer en sneller lijmen kunnen produceren", zegt Tim Dijkhuis, productieleider bij Saba.
Voorheen werd de lijm namelijk afgevuld uit mengketels van 4.000 kg, terwijl die nu dubbel zo groot zijn. En waar een operator toen telkens een lege IBC naar deze ketels moest aanvoeren met zijn heftruck, om die vervolgens ook weer manueel te gaan afvoeren, worden de verpakkingen nu automatisch op rollenbanen aan- en afgevoerd. Dankzij het buffersysteem kan één operator bovendien twee lijnen tegelijk bedienen: terwijl de ene lijn afvult, kan hij de naastliggende lijn voorbereiden. "Door deze meervoudige winst kunnen we nu dubbel zo snel afvullen", aldus Dijkhuis.
Acht afvullijnen
Concreet zijn er acht parallelle afvullijnen geïnstalleerd. Op zes lijnen kunnen IBC's of bag-in-boxes via een lans op een vaste positie worden afgevuld vanuit de bovenliggende ketel. Twee andere zijn uitgerust met een arm die in het horizontale vlak kan bewegen, om zo ook kleinere vaten op een efficiënte manier te kunnen vullen. Tot slot is er nog een negende vulpositie met een aparte weegschaal, waar testproducten worden afgevuld.
"Door de meervoudige winst kunnen we nu dubbel zo snel afvullen"
Veel variabelen
"Het gaat dus om verschillende producten, verpakkingen en volumes. De orders met al deze variabelen worden uit een bovenliggend systeem naar één centrale PLC gestuurd. Daarbij wordt de lege verpakking via een QR-code visueel herkend en ook gewogen, als dubbele controle. Vervolgens wordt alle nodige informatie voor de operatoren weergegeven op een aparte HMI per lijn. Is de afvultaak beëindigd, dan wordt dit gecommuniceerd naar ons ERP-systeem, zodat we te allen tijde een geautomatiseerd overzicht hebben over wat er geproduceerd en afgevuld is", geeft Frans Pruijs aan, die als inkoper fungeerde voor dit uitbreidingsproject.
Delicate producten
"Hiertoe was er dus een goede communicatie nodig tussen Bascules Robbe, die zowel de mechanische als elektrische kant van de rollenbanen en de vulinstallatie voorzag, en het bedrijf dat instond voor de automatisering van de nieuwe productielijnen. Een extra uitdaging zijn de lijmen zelf, die in veel gevallen hoge interne afschuifkrachten hebben en dus gevoelig zijn aan uitharding. Dit heeft Bascules Robbe opgevangen door het afvullen gravitair te laten verlopen, vanuit leidingen met een grote diameter en een pinch valve. Door deze aanpassingen worden drukvallen voorkomen", legt Pruijs uit.

Bovendien gebeurt het afvullen aan een variabele snelheid: eerst langzaam om schuimvorming te voorkomen, daarna sneller en tot slot weer langzamer, tot het juiste gewicht is bekomen. Daarna stopt het vullen automatisch, waarna de verpakking manueel kan worden afgesloten en wordt afgevoerd naar het magazijn.
Flexibiliteit als troef
"Wij hebben als weeg- en vulspecialist ervaring met verschillende toepassingen, waaronder ook liquid filling voor de procesindustrie", zegt Cedric Pollet, medezaakvoerder van Bascules Robbe. "Langs onze kant zaten de uitdagingen vooral in de projectomvang en de afstand. Al kun je dit laatste net zo goed als een voordeel zien. Zo verplichtten we onszelf immers om elke installatiestap grondig voor te bereiden, in samenspraak met de mensen bij Saba."
"Een dergelijk project vraagt om maatwerk van de installaties en een zekere bereidwilligheid om om te gaan met wijzigende plannen. Bascules Robbe toonde zich van bij het begin als een flexibele partij, die hierdoor onze voorkeur genoot op de grotere aanbieders. Samen met de vlotte communicatie en het nakomen van de afspraken vormde dit de sleutel tot succes", besluiten Dijkhuis en Pruijs.