- 05 juni 2019
- | Bron: Sanilec
"Ook met een gas kan je duurzaam en zonder CO2-uitstoot verwarmen"
Remeha installeert eerste waterstofketels in proefproject
Na ruim een jaar testen en onderzoek in de eigen R&D-omgeving, heeft Remeha met succes een waterstofketel geïnstalleerd in een woonproject in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg.
Waterstof (H) is het meest voorkomende element in ons universum, maar komt op aarde niet in geïsoleerde vorm voor. Het bindt zich immers direct met andere moleculen zoals zuurstof (O). Door middel van bijvoorbeeld elektrolyse kan water (H2O) echter wel weer opgesplitst worden. Wordt het waterstof vervolgens verbrand, dan is het restafval … water. Er komt met andere woorden geen CO2 vrij. Is de stroom die voor het elektrolyseproces nodig is bovendien duurzaam opgewekt, dan heb je een 100% groene en duurzame oplossing. “Ook met een gas kan je dus op een efficiënte en ecologische manier verwarmen”, zegt Christophe Leroy, managing director van Remeha Belgium.
Maar er is meer. Waterstof kan ook gemakkelijk getransporteerd worden en dat, mits beperkte aanpassingen, via het bestaande aardgasdistributienet. Opslag is eveneens eenvoudig, wat van waterstof een perfecte manier maakt om zonne- en windenergie gedurende een langere periode op te slaan.
Toch is waterstof volgens Leroy slechts een van de oplossingen om de klimaatdoelstellingen te halen. “We hebben alle opties nodig”, zegt hij. “Warmtepompen kunnen perfect functioneren in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen; de waterstofketel is vooral interessant in bestaande woningen. Ze verschilt immers weinig van bestaande gasketels en werkt perfect op hoge temperatuur. Naast groen gas, all-electric en warmtenetten wordt dit een belangrijk alternatief voor duurzame verwarming.”