- 21 december 2022
- Door Mauro D'Abbenigno
- | Bron: Sanilec
Warmtepomp speelt sleutelrol in energietransitie
Prijs- en energiebewuste keuze in huidig én toekomstig energielandschap
De sleutelrol van warmtepompen is in het voorbije jaar, met z'n geopolitieke turbulentie, enkel maar toegenomen. Het besef groeit dat het niet zozeer louter de aankoopprijs of het stroomverbruik maar het totaalplaatje is dat in rekening moet worden gebracht bij energetische optimalisatie. Warmtepompspecialist Stiebel Eltron, goed voor 80.000 warmtepompen in 2022, neemt in ieder geval de handschoen op door onder meer sterk in te zetten op 'smart grid ready' toestellen.

Veranderende visie
Het besef bij de consument (en vastgoedinvesteerders) is door de energiecrisis en het capaciteitstarief groter dan ooit: we moeten anders omgaan met energie. Bewuster. En dat gaat heus niet alleen meer over een zoektocht naar de meest energie-efficiënte toestellen. Ook de notie van primaire energie, het optimaal benutten van beschikbare hernieuwbare energie, en het onderling afstemmen van vraag en aanbod staan vandaag bovenop de prioriteitenlijst. Immers, binnenkort betalen we met z'n allen niet langer (louter) op basis van kWh, maar op basis van de combinatie van verbruik en stroompieken.
Primaire energie
De energielabels op onze toestellen later er geen verwarring over bestaan: het rendement van een warmtepomp ligt aanzienlijk hoger dan dat van zelfs de meest efficiënte gasgestookte ketel. Bovendien kan een warmtepomp ook gerust op groene stroom draaien, waardoor het verbruik van fossiele brandstoffen (afkomstig van gasgestookte elektriciteitscentrales) tot nul gereduceerd wordt. Hierdoor moeten de energetische verliezen door die gascentrales niet meer in rekening worden gebracht. Het rendement op primaire energie komt dan overeen met het jaarrendement van de warmtepomp, wat tot 350% kan gaan.
Opslag op korte en lange termijn
In de huidige context van slimme meters en capaciteitstarieven bieden warmtepompen en warmtepompboilers, naast het rendement, overigens nog voordelen. Zo kan een smart grid ready toestel in combinatie met een energiemanagementsysteem als een slim verbruiks- en opslagtoestel fungeren. Op die manier kunnen verbruikspieken vermeden of afgevlakt worden én kan een overschot aan groene energie tijdelijk in de vorm van warmte opgeslagen worden.

Opslag op lange termijn behoort helaas niet tot de mogelijkheden – evenmin tot die van een thuisbatterij, nota bene. Daarvoor wordt vooral richting Power to Gas (PtG) gekeken, waarbij de overtollige elektriciteit wordt gebruikt om waterstof of methaan te maken. Al betekent dit niet dat de warmtepomp z'n voordeel ten opzichte van een verwarmingsketel op groen gas verliest.
Want zelfs wanneer de verliezen bij de omzetting van groen gas terug naar elektriciteit in rekening worden gebracht, zal de primaire energie-efficiëntie van een warmtepomp dankzij het hoge rendement van het toestel hoger liggen dan die van een gasketel. Zo kan een warmtepomp, ondanks de extra conversie naar groene stroom, nog steeds een rendement van 82 à 132% optekenen. Dat terwijl een gasketel slechts een rendement van 47 tot 75% haalt. Anders gezegd: om eenzelfde hoeveelheid warmte te produceren, heeft een warmtepomp dus minder groen gas nodig dan een gasketel.
Hieruit kunnen we besluiten dat warmtepompen een efficiënte toepassing van groen gas zijn, waardoor ze ook in de toekomst onmisbaar zullen zijn.
'T HOFVELD 6 D1
1702 GROOT-BIJGAARDEN
+3224232222
info@stiebel-eltron.be
www.stiebel-eltron.be
