- 09 februari 2023
- | Bron: Sanilec
De slimme geothermische warmtepompen van CTC
De logische keuze voor installatiebedrijf Rik Dhulster

Voor de 'vernieuwbouw' van zijn aangekochte woning zocht Robbe Dhulster, zoon van Rik en technisch specialist bij installatiebedrijf Rik Dhulster, de ideale warmtepompoplossing.
De eisen:
- een comfortabele én meetbaar energiezuinige en duurzame installatie
- een toekomstgerichte technische installatie die kan uitgebreid worden voor multi-energietoepassingen en die slim te gebruiken is in combinatie met de 10 Watt-piek aan pv-panelen
- eenvoudig en gebruiksvriendelijk kunnen samenwerken met het Niko Homecontrol-systeen
Kan je je woning even omschrijven?
Robbe: "De oude woning werd nagenoeg helemaal gestript en energetisch klaargezet volgens de huidige normen. Een façadesteen werd toegevoegd, het dak vernieuwd, nieuwe ramen en deuren werden geplaatst en de gehele bouwschil werd goed geïsoleerd."
"Aan de binnenzijde werd alles gestript en weer opgetrokken. Ik durf het eigenlijk een nieuwbouwproject noemen."
"De woning heeft een totale woonoppervlakte van 300 m². Om overal vloerverwarming te kunnen voorzien, werden alle vloeren uitgebroken en geïsoleerd."
Je koos voor een geothermische CTC-installatie, namelijk de EcoPart 612M, in combinatie met het multi-energiebuffervat EcoZenith i555 Pro?
"Een bodem-wateropstelling. We hadden eerst een CTC lucht-watercombinatie op het oog, maar uiteindelijk werd het toch geothermie om verschillende redenen."
"De warmteverliesberekening van de bouwschil resulteerde in een benodigd vermogen van 8 kW voor de verwarming. Met de bodem-waterwarmtepomp EcoPart 612M, die moduleert van 2,5 tot 12 kW, en een SCOP tot 5,5 heeft, is comfort en een laag energieverbruik gegarandeerd."
"In de warme periodes genieten we bovendien van passieve koeling. In tegenstelling tot actieve koeling wordt de woning nagenoeg gratis gekoeld, waarbij we een temperatuurverschil tussen buiten en binnen behalen van 5 à 6 °C."
"Alles gebeurt ook automatisch door de sublieme regeling van CTC. De passieve koelmodule van CTC werkt met een eigen circulatiepomp over de boring, die veel lichter is dan de bronpomp, waardoor we effectief kunnen spreken van gratis koeling."
Waarom verkoos je het multi-energie buffervat EcoZenith i555 Pro?
"Ik noem de EcoZenith i555 Pro liever een thermische batterij. In één afname genieten we van 600 liter sanitair warm water, met een maximum debiet van 40 l/min. De 2 badkamers in huis en de overige tappunten zullen daardoor kunnen rekenen op het grootste comfort."
"De EZ i555 is te allen tijde uit te breiden. Stel dat we bijvoorbeeld een zwembad of zonnecollectoren wensen toe te voegen, dan kan dat als het ware via 'plug-and-play'. De regeling van CTC bevat immers al alle mogelijkheden."
"We opteerden ervoor om met 2 kringen te werken, namelijk een kring (pompgroep) voor de beneden- en bovenverdieping en een kring voor de 2 badkamers. Met de regeling van CTC was het een peulschil om alles af te regelen en te finetunen."

Wat is de rol van de pv-panelen in het verhaal?
"Ik heb een digitale elektriciteitsmeter. Terugdraaien doet die niet, dus moesten we daarop inspelen. Daarom is de Smart Grid-functie van CTC zeer belangrijk!"
"Het onderste gedeelte van het buffervat EZ i555 Pro, dat vooral de verwarmingszijde bedient, hebben we standaard ingesteld op een buffertemperatuur van 40 °C. Het bovenste gedeelte dat instaat voor het opwarmen van het sanitair warm water, staat ingesteld op 50 °C."
"De overproductie van onze pv-panelen wordt omgezet in een thermische buffer, wat maakt dat de buffertemperatuur stijgt naar 65 à 70 °C. Daardoor zal de warmtepomp minder hard moeten werken als er warmte gevraagd wordt."
"De CTC-warmtepompoplossingen zijn ook uitgerust met de module 'capaciteitstarieven'. De regeling is zodanig uitgerust dat het verbruik van de warmtepomp verlaagd kan worden door het systeem even stil te leggen of op lager vermogen te laten draaien."
"Op die manier kunnen we de totale piek naar beneden brengen. Met een traag lagetemperatuursysteem zoals vloerverwarming heeft dat echt geen effect op het comfort."
