- 09 juni 2023
- | Bron: Sanilec
viega world in attendorn geopend
Eerste kenniscentrum met integrale planning via BIM
Viega heeft aan zijn hoofdzetel in Attendorn de deuren geopend van Viega World, een nieuwe mijlpaal in de inmiddels 124-jarige geschiedenis van de toonaangevende sanitair- en systeemspecialist.
Viega World is als opleidings- en kenniscentrum niet alleen klimaatneutraal en een baken van innovatie, het toont ook hoe bouwprojecten een integrale planning kunnen realiseren met behulp van Building Information Modeling (BIM). Het duurzame energieconcept kan voor andere gebouwen worden gekopieerd.
Viega World beslaat een terrein van in totaal ongeveer 12.000 m² nabij de hoofdvestiging in Attendorn in het Duitse Sauerland.
Het gebouw werd in zijn geheel ontworpen met behulp van een 3D-model, een zogenaamde ‘digital twin’
Het gloednieuwe interactieve kenniscentrum is een investering van tientallen miljoenen, waarmee het familiebedrijf brede opleidings- en bijscholingsmogelijkheden wil bieden aan vakmensen uit de sanitair- en verwarmingsindustrie.
Viega verwacht er jaarlijks tot 20.000 internationale bezoekers.
Kern van het project was de integrale BIM-werkmethode: het gebouw werd in zijn geheel ontworpen met behulp van een 3D-model, een zogenaamde ‘digital twin’.
Daarbij werd informatie van alle bij de bouw betrokken partijen - van gebouwentechniek tot staal- en betonwerk of de elektrische installatie - voortdurend over elkaar gelegd en gaandeweg verbeterd.
De hele levenscyclus van Viega World werd op die manier vooraf gepland: bouw, exploitatie én uiteindelijke verwijdering.
VIEGA WORLD IN CIJFERS
Totale oppervlakte: 12.200 m²
Expositieruimte: 2.850 m²
Opleidingsruimte: 7.500 m²
Verdiepingen: 5 niveaus
Ruimtes: 9 seminariezalen, 2 vergaderzalen
Bezoekerscapaciteit: tot 195 personen
Aanbod van opleiding: meer dan 700 seminaries over meer dan 20 gespecialiseerde onderwerpen zoals drinkwaterhygiëne, energie-efficiëntie, geluids- en brandbeveiliging en BIM.
Integrale planning met behulp van BIM
Viega World is het eerste gebouw in zijn soort in Europa dat zo consequent met BIM is gepland in alle werkfasen. Viega zet daarmee een nieuwe standaard in digitaal, duurzaam en efficiënt bouwen.
"Om een gebouw volgens de BIM-werkmethode te plannen, moeten veel partijen rond de tafel zitten: de gebouwentechniek biedt de structuur en het kader voor planners, architecten en vakmensen."
"Met het ontwerp van Viega World hebben we in veel opzichten nieuwe wegen ingeslagen", zegt Ulrich Zeppenfeldt, Vice President Global Service & Consulting en verantwoordelijk voor digitaal bouwen bij Viega.
In het kader van dit project werkte Viega nauw samen met het Instituut voor energie-efficiëntie en duurzaam bouwen van de RWTH Aken Universiteit onder leiding van Prof. Christoph van Treeck.
De bevindingen die zo werden verzameld, vinden al meteen hun weg naar nieuwe normen en richtlijnen voor het bouwen met BIM.
Aandacht voor duurzaamheid vanaf het begin
Viega World is een bewijs van de voordelen van integraal bouwen op basis van de BIM-werkmethode.
Het digitaal model van het gebouw maakt het mogelijk om specifieke uitdagingen voor de hele levenscyclus van het gebouw – zoals brandbeveiliging, uitbating en installaties – in een vroeg stadium op te sporen en te verhelpen.
Dat heeft dan weer een positief effect op de kosten en biedt eigenaars, bouwplanners, exploitanten en facility management meer zekerheid.
Viega levert een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen voor de bouwsector en baant de weg voor een klimaatneutraal gebouwenbestand in 2045
Ook op het vlak van energie-efficiëntie en duurzaamheid. De ontwikkeling van het energieconcept werd mede gefinancierd door de Duitse regering in het kader van het onderzoeksproject "Energie.Digital", onder wetenschappelijk toezicht van het Fraunhofer-instituut voor zonne-energiesystemen (ISE) in Freiburg en het instituut voor energie-efficiëntie en duurzaam bouwen van de RWTH Aken (e3D).
Dit concept is reproduceerbaar en kan op andere gebouwen worden toegepast. Viega levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen voor de bouwsector en baant de weg voor een klimaatneutraal gebouwenbestand in 2045.
Het efficiënte planningsproces voor Viega World is door de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB) al onderscheiden met het hoogste classificatieniveau "Platina".
Interactief leren in het seminaricentrum
De resultaten van de digitale planning van Viega World met behulp van BIM worden nu opgenomen in het opleidingsprogramma van Viega. Viega traint nu al meer dan 20.000 bezoekers per jaar in 23 opleidingscentra over de hele wereld.
"Viega World brengt ons naar een nieuw kwaliteitsniveau van kennisdelen", belooft Walter Viegener, voorzitter van het Viega Aandeelhouderscomité.
De innovatieve integratie van het gebouw staat zélf centraal in de leerervaring. Zo wordt kennis tot leven gebracht: systemen en digitale modellen die processen en details illustreren die anders achter een muur verborgen blijven, maar die nu aanschouwelijk worden.
De innovatieve integratie van het gebouw staat zélf centraal in de leerervaring
Viega World biedt meer dan 700 seminaries over meer dan 20 specifieke onderwerpen, zoals drinkwaterhygiëne, energie-efficiëntie, geluids- en brandbeveiliging en BIM.
"Wij installeren de levensaders aan voor de gebouwen van morgen", zegt Anna Viegener, voorzitter van het aandeelhouderscomité, in haar openingstoespraak.
"Dat laten we nu duidelijk zien in Viega World, het hart van het merk Viega, dat het bouwen van de toekomst tot leven brengt. Onze duurzame aanpak combineert consequent gezondheid, energie-efficiëntie en klimaatbescherming."