- 15 mei 2024
- | Bron: Sanilec
Duo Healthboxen verzekeren binnenluchtkwaliteit in notariswoning
Bij een grondige renovatie van een ruime villa uit de jaren '70 in Hamme werd naast isolatie ook aan ventilatie gedacht. Gezien de indeling en wisselende bezettingsgraad van het huis, alsook de beperkte ruimte voor nutsleidingen, installeerde Yvick twee Renson Healthboxen 3.0 met een apart systeem voor de bovenverdieping en het gelijkvloers. De User App bewijst alvast dat dit de juiste keuze was.
Ventilatie op maat: volume, vermogen en vraagsturing
Voor de notariswoning ging de klant uit van een D-ventilatiesysteem. “Gezien de grootte van de woning en het renovatieproject bekeken we samen alle mogelijke opties”, vertelt installateur en Renson Ambassador Yves De Landsheer (Yvick Ventilatie). "Een D-systeem had op basis van het volume van de woning in staat moeten zijn om een enorm debiet te verzetten. Met enkel centrale sensoren op de unit zelf wordt dan steeds de hele woning geventileerd, ook ’s nachts. Dat betekent een optoering van de motoren, met meer geluid en verbruik als gevolg."
"Een gescheiden ventilatie met een C+ systeem voor zowel boven als beneden bleek uiteindelijk de beste optie op vlak van energiezuinigheid en comfort. Afhankelijk van het tijdstip en de bezetting van het huis kan er per verdieping afzonderlijk meer of minder geventileerd worden. Omdat je dan enkel ventileert op plaatsen waar het nodig is, draaien de twee C+ systemen vaker op lagere toerentallen."
"De centrale Healthbox 3.0 unit bevat sensoren die de binnenluchtkwaliteit individueel monitoren per ruimte. Dat ‘vraaggestuurd’ ventileren bleek efficiënter en energiezuiniger. Zeker voor een woning als deze, waar er ventilatieroosters bovenop de nieuwe ramen gemonteerd konden worden. Zo wordt er overdag meer geventileerd in de kantoorruimte, terwijl het ventilatieniveau in de ongebruikte ruimtes op het gelijkvloers en de bovenverdieping op een minimum regime blijft draaien."
