- 30 september 2024
- | Bron: Sanilec
Waarom kiezen voor vloerverwarming?
Eigenlijk is een betere vraag: waarom niet? Vloerverwarming is duurzaam, werkt op lagere temperaturen en is perfect combineerbaar met hernieuwbare energiebronnen, zoals een warmtepomp. Het biedt een aangename warmte én koeling, en bespaart bovendien veel ruimte omdat geen noodzaak is voor de installatie van radiatoren. Nog een troef? Je zal een pak minder moeten stofvegen, aangezien er geen luchtcirculatie is zoals bij radiatoren.
Zowel voor nieuwbouw als renovatie
Volgens de EPB-wetgeving mogen er vanaf 2023 geen aanvoertemperaturen hoger dan 45°C toegepast worden voor verwarmingssystemen in nieuwbouwwoningen. Dat betekent dat radiatoren en convectoren niet meer voldoende vermogen zullen genereren voor de hele woning, waardoor vloerverwarming essentieel wordt in elke nieuwbouwwoning.
Vloerverwarming is echter niet beperkt tot enkel nieuwbouwprojecten. Zo kan er bij renovaties bijvoorbeeld beneden vloerverwarming geïnstalleerd worden in combinatie met radiatoren in andere vertrekken. Daarnaast is ook wandverwarming de perfecte aanvulling in ruimtes met een extra warmtevraag, zoals wasplaatsen of badkamers.
Samengevat: waarom is vloerverwarming een ‘no-brainer’?
• Energiezuinige verwarming & koeling
• Combinatie met duurzame bronnen: warmtepompen en zonneboilers
• Een fiks lagere energiefactuur, waardoor de installatiekost snel is terugverdiend
• Geen visueel storende radiatoren en maximaal beschikbare oppervlakte
• Geen stofcirculatie zoals bij conventionele verwarming
Waarom kiezen voor Henco Floor?
Henco Floor biedt een ruim assortiment van vloer- en wandverwarming voor nieuwbouw en renovatie. Dit omvat niet alleen hoogwaardige kwaliteitsproducten, maar ook een topservice die de klant volledig ontzorgt. Als ervaren ontwerp- en studiebureau ondersteunt Henco Floor elk project met:
- Technisch advies
- Technisch dossier met volledige calculatie van vloerverwarming
- Nauwgezette opvolging in samenspraak met alle betrokken partijen
- Betrouwbare montagepartners voor de installatie
- Gedetailleerd verlegplan op schaal
Wat zijn de basisprincipes voor ontwerp en installatie?
De eenvoudigste manier om vloerverwarming te installeren is via het meanderpatroon, waarbij de buizen in een slangvorm naast elkaar worden geplaatst. Maar ook het slakkenhuispatroon kan toegepast worden. Hierbij worden de aanvoer- en retourbuis in een spiraal gelegd, wat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling over de totale groepsoppervlakte.
Terwijl de buisdiameter in huishoudelijke toepassingen meestal 16 mm bedraagt, vereisen industriële projecten vaak een grotere buisdiameter. Houd hierbij wel rekening mee dat er dan per lopende meter minder weerstand is en er langere kringen gemaakt worden met hetzelfde drukverlies. Om een goed vermogen en optimale oppervlaktetemperatuur te bestendigen, bedraagt de afstand tussen de buizen – ook wel pasafstand genoemd – meestal 10, 15, 20 of 25 cm.
Het gespecialiseerde team van Henco Floor staat klaar om elk project van A tot Z te ontzorgen, van technisch advies tot installatie door ervaren partners. Klik hier voor meer informatie of om contact op te nemen.