- 29 oktober 2024
- | Bron: Sanilec
Hybride verwarming: CO2-reductie en flexibiliteit
Innovatieve oplossingen op maat van de behoeften van vandaag
Sinds zijn oprichting zet Matagne-Hody zich in om innovatieve verwarmingsoplossingen te bieden die voldoen aan de technische vereisten en budgettaire beperkingen van zijn klanten. Overtuigd dat hybridisatie de energietransitie in deze sector vergemakkelijkt, wil het bedrijf een overzicht geven van de beschikbare hybride oplossingen die prestaties, flexibiliteit en respect voor het milieu combineren.
In samenwerking met zijn leveranciers en dankzij zijn moderne opleidingscentrum is Matagne-Hody in staat om verschillende hybride configuraties te testen en deze als "sleutel-op-de-deur" oplossingen aan zijn verwarmingsklanten aan te bieden.
1. Gecombineerde hout- en pelletkachel: eenvoudig, snel en efficiënt
Hybride kachels, zoals de modellen Unica en Libera Nobis, combineren traditionele houtverbranding met automatisering van pellets. De afwisseling tussen houtblokken en pellets biedt grote flexibiliteit, afhankelijk van de beschikbaarheid van brandstof en de thermische behoeften, terwijl de uitstoot van fossiele CO2 in de atmosfeer wordt geëlimineerd. Zoals bij alle "klassieke" houtkachels kunnen deze HYBRIDE kachels ook in de "houtblokken"-modus functioneren zonder elektriciteit.
2. Verwarmingsketel houtblokken en pellets: het comfort van geautomatiseerde houtverbranding
Hybride ketels, zoals die van Centrometal en HDG, maken gebruik van dubbele verbranding van houtblokken en pellets. Ze zijn uitgerust met automatische voeder systemen voor pellets en beschikken over een lambda-sonde voor verbrandingscontrole, wat zorgt voor een nauwkeurige regeling en optimalisatie van het rendement. De controle via elektronische modules maakt intelligente regulatie van de verwarmingscycli mogelijk.
Dit type ketel kan eenvoudig worden geïntegreerd in een bestaand centrale verwarmingscircuit en is ook geschikt voor het produceren van warm water in elk seizoen. Wanneer de installatie het toelaat, maakt de toevoeging van een buffervat een intelligente regeling van de thermische productie mogelijk door de voordelen van opslag.
3. Verwarmingsketel houtblokken-stookolie: overgangsoplossing voor geleidelijke aanpassing
Hout-stookolie ketels: overgangsoplossing voor geleidelijke aanpassing
Hout-stookolie ketels, zoals die van HDG, stellen u in staat om twee brandstoffen te combineren met een nauwkeurige temperatuurregeling via verschillende regelaars.
Dit type hybride systeem is ideaal voor bestaande installaties die nog op stookolie draaien, met een aanvulling van houtblokken voor een ecologischere warmtebron. De overgang van de ene brandstof naar de andere is volledig geautomatiseerd, wat zorgt voor een zachte energietransitie en tegelijkertijd optimaal comfort behoudt.
4. Warmtepomp + biomassa: efficiëntie in alle seizoenen
De integratie van een warmtepomp met een biomassa ketel of -kachel optimaliseert de algehele rendement van het systeem. De warmtepomp haalt de warmte uit de lucht of de grond (geothermie) voor de “lage temperatuur” verwarmingskring, terwijl de ketel of kachel inspringt wanneer de bestaande installatie hoge temperatuur water vereist of tijdens koude periodes.
In dit systeem is het de warmtepomp die het energiemanagement uitvoert, waardoor automatisch kan worden overgeschakeld tussen de warmtebronnen op basis van de klimatologische omstandigheden en de thermische vraag.
5. Warmtepomp + fossiele brandstof: verbruik van fossiele brandstof minimaliseren
De combinatie van een warmtepomp met een gas- of stookolie ketel is gebaseerd op een geoptimaliseerd beheer van de verwarmingsperiodes. De warmtepomp dekt de behoefte wanneer de vraag gematigd is (tussenseizoenen), terwijl de ketel inspringt wanneer de buitentemperatuur onder een kritieke drempel daalt, geoptimaliseerd door de regeling.
Een elektronische regelaar zorgt voor een soepele overgang tussen de twee warmtebronnen en optimaliseert het fossiele brandstofverbruik door de vermogensmodulatie van de ketel.
6. Warmtepomp + Zonne-energie + Biomassa: zo goed als zelfvoorzienend van energie
De koppeling van thermische of PV-zonnepanelen aan een warmtepomp en een biomassa kachel stelt u in staat om bijna energieneutraal te zijn. Ter aanvulling van de warmtepomp en de panelen biedt een pellet- of houtkachel een veilige aanvulling op dagen met weinig zon of bij hoge warmtevraag.
Dit hybride systeem maximaliseert het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en verlaagt tegelijkertijd de operationele kosten. Lucht, zonne-energie en een CO2-neutraal brandstof zijn uw nieuwe warmtebronnen voor verwarming en sanitair warm water.
7. Warmtepomp + Zon + Fossiel: geoptimaliseerd beheer van energieproductie
n deze configuratie ondersteunt zonne-energie de warmtepomp, waardoor de vraag naar de gas- of stookolie ketel afneemt. De ketel, uitgerust met een modulatiebrander, springt alleen in tijdens extreme koude periodes. Dankzij een regeling die geïntegreerd is in de warmtepomp, worden de energiebronnen complementair benut, wat het fossiele brandstofverbruik minimaliseert en de energie-efficiëntie van het systeem maximaliseert.
Conclusies:
Hybride verwarmingssystemen zijn tegenwoordig essentiële troeven voor een succesvolle ecologische transitie. Door verschillende energiebronnen te combineren, verminderen ze de CO2-voetafdruk en optimaliseren ze de energieprestaties volgens de behoeften van gebouwen. Hun flexibiliteit zorgt voor optimaal comfort en verlaagt de operationele kosten op lange termijn.
Matagne-Hody, dankzij zijn ervaring en zijn toewijding aan innovatie, is de ideale partner om verwarmingsspecialisten te ondersteunen bij de implementatie van deze systemen.
Of het nu gaat om een renovatie of een nieuwe installatie, het bedrijf biedt gepersonaliseerd advies en oplossingen die zijn afgestemd op technische en budgettaire beperkingen, en garandeert zo een vlotte overgang naar milieuvriendelijkere installaties, terwijl prestaties en betrouwbaarheid behouden blijven.