- 23 september 2019
- | Bron: Schrijnwerk
De CO2-inspanningen van Wako
Koolstofneutraal tegen 2020

Wako wil tegen eind 2020 koolstofneutraal zijn. Dat wil het bedrijf bereiken met tal van acties alsook met zijn partnerschap met de ngo Graine de vie.
Bij de opmaak van de koolstofbalans stelde het bedrijf vast dat zijn industriële en commerciële activiteiten goed waren voor een uitstoot van 15.000 ton CO2 per jaar. Patrick de Briey, directeur en MVO-verantwoordelijke van Wako, is ambitieus: “We beseffen heel goed dat bedrijven een belangrijke rol spelen in de milieutransitie, omdat zij voor een actieve aanpak gaan om het milieu te beschermen. In dat opzicht wil Wako zijn ecologische voetafdruk verkleinen met een actieplan dat op twee pijlers steunt: de vermindering van zijn eigen CO2-uitstoot en de koolstofcompensatie.”
Concreet moet de uitstoot met een vijfde naar beneden. Daarvoor werden al enkele acties opgezet, die vooral gericht zijn op energieverslindende activiteiten als logistiek en transport. Het goederenvervoer werd geoptimaliseerd en rondes werden gereorganiseerd. Wako voerde ook een afvalbeheerstrategie in en installeerde zonnepanelen op zijn gebouwen, om de elektrische wagens voor het personeelsvervoer op te laden met eigen, groene energie.
De resterende 80% van de CO2-emissie, afkomstig van de industriële activiteiten, wordt als onsamendrukbaar bestempeld. Om alsnog CO2-neutraal te zijn, zal Wako dat compenseren via Graine de vie. Deze ngo is actief in de herbebossing van Madagaskar en Togo. De actieve bijdrage van Wako maakt het de ngo mogelijk om tegen eind 2020 zo’n 180.000 bomen te planten per jaar, wat overeenkomt met de 80% te compenseren CO2.
Daarnaast sensibiliseert Wako zijn leveranciers; 70% van zijn CO2-uitstoot is immers verbonden aan de productie en transport van zijn grondstoffen. Wako stelt zijn klanten ook voor om mee te doen aan een wedstrijd met als hoofdprijs een ontdekkingsreis van een week voor twee personen naar Costa Rica.