- 01 juni 2023
- | Bron: Schrijnwerk
FOCUS op een nieuw bouwproject
TRANSFORMATIe van zeven appartementen in Willebroek
Op de plaats waar ooit een grote villa plaats bood aan een gezin, krijgt aan de Breendonkstraat in Willebroek een nieuwe bouwproject van zeven appartementen vorm. Dankzij een geïntegreerde aanpak kan men aangename woningen aanbieden voor jong en oud.
Dankzij de buitenmuren in wit crepi valt het gebouw op in een straat die gekenmerkt wordt door eengezinswoningen en rijtjeshuizen. Dit moderne blok herbergt zeven appartementen, vijf met twee slaapkamers, de andere twee met één slaapkamer. Door de lift voelt iedereen zich thuis, van starters tot gepensioneerden. Zo wordt een diversiteit van bewoners aangemoedigd.
Het project werd ontworpen door ontwikkelaar RDS Construct, die op zoek is naar aantrekkelijke bouwgronden tussen Brussel, Antwerpen en Sint-Niklaas.
Vroeger stond hier een villa, die door zijn lichte verhoging bijdroeg tot het uitzicht van de straat. Maar een oud huis is niet ideaal, dus wordt een nieuwe aanpak gebruikt om zeven huishoudens te huisvesten. De ligging, vlakbij het centrum van Willebroek en de A12, is perfect, aldus ondernemer Christophe De Ryck.
Het project volgt de stedelijke verdichtingstrend en het Vlaamse beleid om de bestaande binnenstad te verdichten. Een oprit leidt naar de overdekte parkeerplaatsen en de gemeenschappelijke tuin aan de achterzijde.
oog op duurzaamheid
Voor de ramen koos de ontwikkelaar voor profielen, zodat voor de productie ervan geen nieuwe grondstoffen moeten worden gebruikt.
Dat betekent niet dat er aan kwaliteit wordt ingeboet. "We recupereren alle restjes en oude profielen van sloopwerken en sturen ze terug naar de fabriek", legt raamfabrikant Jeroen Van Doorslaer uit, wiens innovatieve bedrijf als een van de eersten ReFrame gebruikte in een project.
"Dankzij deze aanpak kunnen we de CO2-uitstoot tijdens het productieproces met 90% verminderen, terwijl de isolatiewaarde even goed is als bij nieuwe ramen."
De grijs-zwarte profielen contrasteren prachtig met de witte gevel. Zonder de frisse uitstraling op te offeren, dragen ze bij tot het duurzame karakter van dit project. Bovendien krijgt elke woning zijn eigen zonnepanelen met omvormer, wat een directe impact zal hebben op de energiefactuur.
Ten slotte hecht de projectontwikkelaar ook belang aan de inrichting buiten. Hij voorziet groene ruimten aan de voor- en zijkanten van het gebouw, zodat het terrein niet hoeft te worden verhard.
een karakteristieke afwerking
Eigenaars die op plan een appartement kopen, kunnen de binneninrichting personaliseren. Huurders kiezen vaak voor sobere, neutrale kleuren en materialen. Eigenaars maken gedurfdere keuzes.
Het grootste appartement in het gebouw valt ook het meest op, met de elegantie van een penthouse en unieke kleuren. De ligging op de tweede verdieping met uitzicht op de omgeving, de warme lichtbruine parketvloer en lichtgroen betegelde badkamermuren worden erg gewaardeerd, aldus de ontwikkelaars.
De andere appartementen hebben witte en grijze tinten. Eigenaars kunnen hun inrichting personaliseren met tegels, deuren en muurverf. Daardoor is elk appartement uniek in zijn stijl.
