- 27 februari 2018
- Door Gauthier Geldhof
- | 6 min. leestijd
- | Bron: Metallerie
ABMI DRAAIT STEEDS HARDER DOOR
Tandwielfabrikant doet het uitstekend

Het gaat ABMI voor de wind. Een understatement als we het orderboekje van de onderneming uit Deux-Acren, Henegouwen, onder de loep nemen: zaakvoerder Alain Buyse ziet zich al tot 2022 verzekerd van de nodige opdrachten. Die drukke vooruitzichten moeten haast een rechtstreeks gevolg zijn van het feit dat de ondernemer vastberaden is het ieder jaar beter te doen. Investeringen worden hierbij niet geschuwd, noch wordt teruggedeinsd voor eventuele hoge eisen van bepaalde opdrachtgevers.
“Het vervaardigen van tandwielen stroomt bij wijze van spreken door mijn aderen"
BEDRIJFSPROFIEL
Op zoek naar de gouden graal
Hoewel Alain Buyse Mécanique Industrielle, kortweg ABMI, pas zeven jaar terug werd opgericht, dient het gezegd: het jonge bedrijf barst haast letterlijk uit zijn voegen. In de tjokvolle werkplaats heerst een klimaat van bedrijvigheid, het personeelsbestand nam toe van twee naar zeven en ook het aantal klanten dijt in sneltempo verder uit. Heeft Alain Buyse met zijn specialiteit in het vervaardigen van tandwielen die niche in de markt gevonden waar zovele entrepreneurs hun loopbaan lang vaak vruchteloos naar op zoek blijven? Daar heeft het in ieder geval alle schijn van! Tijd dus om de ABMI-zaakvoerder te polsen naar zijn achtergrond, beweegredenen en objectieven.
Vakmanschap
“Het vervaardigen van tandwielen stroomt bij wijze van spreken door mijn aderen“, steekt de ambitieuze zaakvoerder van wal.
“Het vakmanschap hierin wist ik, na mijn studies, gaandeweg te verwerven via mijn vader, bij wie ik zo'n 10 jaar werkzaam was. Ik leerde er zo goed als álles wat er over tandwielen te weten valt. Maar in september 2011 bleek de tijd rijp om de vleugels te spreiden en een eigen koers te gaan varen.“
INVESTERINGEN
Machinepark
ABMI startte als een bescheiden maakbedrijf, met een CNC-draaibank en een bewerkingsmachine als onmisbare ruggengraat van de aanbieder van draai- en freeswerk. Al snel groeide echter het besef dat er draagkracht diende bij te komen. Temeer daar niet enkel de mond-tot-mondreclame haar werk uitstekend deed, maar ook het spectrum verbreedde naar de specialiteit van de zaakvoerder: het maken van tandwielen. Zo kwam er in de laatste drie jaren nog een derde steekmachine bij (voor het uitwendig steken van stukken tot 1 meter diameter), een afwikkelfreesmachine tot 800 mm diameter en een CNC-draaibank voor stukken tot 800 mm.
“Vorig jaar kwam daar ook nog een CNC-draaibank met een draaidiameter van 450 mm en een draailengte van 765 mm bij, alsook een 3-assig CNC-bewerkingscentrum, beiden van het merk Doosan en voorzien van een Fanuc-sturing“, vertelt Alain Buyse. “Ik overweeg ook om nog een extra draaibank bij te bestellen, zij het dan eentje met aangedreven gereedschappen.“
Investeren in meer dan machines
De serviceverlening die men bij ABMI nastreeft, vereist een investeringsbeleid dat verder gaat dan louter bewerkingsmachines. Zo investeerde de zaakvoerder een tijdje terug in een CAD/CAM-pakket (Mastercam) om zo de draai- en freesmachines automatisch te kunnen programmeren. “De tekeningen maak ik ofwel zelf (bijvoorbeeld voor bescheiden opdrachten), of ik importeer ze voor klanten die me hun ontwerpen in het juiste formaat kunnen bezorgen.“ Tandwielen worden voor alle duidelijkheid niet geproduceerd aan de hand van het CAD/CAM-pakket. “We hebben de instelling ervan perfect in de vingers, dus de software zetten we exclusief in voor draai- en freeswerk. Wat wél van tel is bij tandwielen, misschien zelfs nog meer dan bij andere componenten, is het handhaven van de beoogde toleranties. Om dit te kunnen waarborgen en onze klanten de nodige kwaliteitsgaranties inzake oppervlaktekwaliteit te kunnen aanreiken, moeten er op korte termijn ook nog een 3D-meetbank en een ruwheidsmeter bij komen.“
KLANTENPORTEFEUILLE
Opdrachtgevers uit diverse sectoren
“De zaken lopen dus erg goed, we zijn nog steeds in volle groei“, klinkt het bij de tevreden ondernemer, die bedrijven uit België, Luxemburg en Frankrijk bedient. Klanten komen voornamelijk uit sectoren waar de machines zwaar worden belast, waardoor de tandwielen sneller onderhevig zijn aan slijtage. “Recent nog nam een respectabele speler uit de defensie-industrie contact met ons op voor de vervaardiging van meerdere reeksen tandwielen. Met deze, en nog een andere aanzienlijke opdracht voor een grote speler uit de metaalindustrie, wisten we het orderboekje intussen al te spekken tot medio 2022."
De introductie van deze opdrachtgevers hoeft voor de ambitieuze bedrijfsleider echter niet te impliceren dat het ABMI-team op zijn lauweren zal gaan rusten. “Integendeel! We zijn net van plan om nog wat bij te roeien“, klinkt het ambitieus. “Immers, wie afhankelijk is van één of twee klanten, loopt het risico snel in zwaar water terecht te komen wanneer één ervan komt weg te vallen. Daarom willen we het klantenbestand verder uitbouwen met zowel grote als kleinere afnemers."
Dat de zaakvoerder eerder bescheiden afnemers niet in de kou wil laten staan, mag duidelijk zijn: “Het is niet omdat er grotere afnemers bij zijn gekomen, dat ABMI er minder zou zijn voor kleinere klanten, zéker niet! Het is nét daar waar onze sterkte ligt! Ik ben ervan overtuigd dat ABMI beide partijen even goed kan bedienen.“
Complexe stukken
ABMI is gespecialiseerd in draai- en freeswerk van speciale stukken, zowel in serie als enkelstuks. “En natuurlijk ook tandwielen“, vult de zaakvoerder aan. “Sommige bedrijven weigeren opdrachten waarvan de complexiteit aanzienlijk is, ik pak deze net aan.“
Nichemarkt
“Het produceren van tandwielen is écht vakmanschap“, klinkt het. “Moeilijk ook. En prijzig. Het kost toch wel wat om een tandwiel te kunnen produceren. Dat zijn misschien de redenen waarom er slechts een tiental bedrijven zijn in België die tandwielen produceren. Maar ik ben erin geboren, beschik over de theoretische kennis en durf zonder schroom te stellen dat er nog slechts weinig trial & error gebeurt bij de productie van tandwielen. De stukken zijn meestal in één keer goed.“ Gezien de krachten die tijdens processen op deze kritische componenten inwerken, zijn de eisen die opdrachtgevers voorschrijven, dan ook niet min. “De toleranties moeten precies goed zitten, net als de oppervlaktekwaliteit. Sommige tandwielen moeten we simpelweg produceren uit staal, zonder meer. Andere tandwielen echter moeten gehard worden, een activiteit die we uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. Ook slijpen van tandwielen is een dermate aparte job, dat we hiervoor kiezen deze bewerking uit te geven aan gespecialiseerde bedrijven, om zo de kwaliteit van het halffabricaat te kunnen waarborgen.“
PERSONEEL
Wisselwerking op de werkvloer
Net zoals zovele ondernemers deelt Alain Buyse de grieven die al zo dikwijls aan bod kwamen in Metallerie: “Het is héél moeilijk om goed personeel te vinden. In de meeste gevallen komen mensen bij mij terecht via Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB. Idealiter streef ik op de werkvloer een gezonde mix van leeftijden na, waarbij de jeugd kennis kan opdoen van het ervaren personeel en oudere werknemers wegwijs worden gemaakt in nieuwe technologieën. De jongste telg van het ABMI-team is 19 jaar, de oudste 51. Een mooie wisselwerking dus. De mooiste reden tot aanwerving is voor mij steeds motivatie. Competenties vallen in het niet tegenover de wil om te leren en de capaciteit om goed te presteren in teamverband“, concludeert de tevreden zaakvoerder.
FABRICATIESTAPPEN
Het vervaardigen van tandwielen is een niche die een specifieke productiemethode vereist. Daarom een overzicht van de productiestappen en aandachtspunten.
Tekening
Klanten bezorgen of de tekening, of het beschadigde stuk. In het laatste geval maakt ABMI zelf een schets en bewaart de berekeningen in de database. Op die manier kan hetzelfde stuk later snel opnieuw worden besteld.
Materiaalkeuze
Hoogwaardig materiaal, voor een verzekerde lange levensduur, wordt besteld via vaste leveranciers. M121-staal van Böhler is een favoriet van het bedrijf, naast ook CK45 en 42CrMo4. Naast staal worden ook rvs, Ertalon, aluminium en andere materialen machinaal bewerkt.
Vorm
Draaien of frezen geeft het stuk vorm.
Tanden
De vertanding, het frezen of steken van de tanden voor de eigenlijke aandrijving, gebeurt ofwel met een van de afwikkelfreesmachines, ofwel met een Fellow steekmachine. Daarvoor wordt specifiek gereedschap gebruikt, nl. steekmessen en moerfrezen, die ABMI importeert uit India.
Harden en slijpen
Het harden is optioneel. De hardingsmethode is afhankelijk van het type tandwiel en de toepassing. De belangrijke maten worden achteraf geslepen.
Machines
Alle tandwielmachines, oud en nieuw, worden mechanisch geregeld, met een fijne tolerantie, lopende van één tot enkele honderdsten, afhankelijk van de grootte van het tandwiel.
Controle
Het stokpaardje van het bedrijf is de controle tijdens en na het proces, om zich te verzekeren van de topkwaliteit.