“IK SNAP NIET DAT MEN EEN LEKDETECTIESYSTEEM NOG NIET VERPLICHT HEEFT GEMAAKT”

DIRK VAES (BRATI) PLAATSTE LEKDETECTIESYSTEEM IN WONING EN BEDRIJF

Dirk Vaes, BRATIWater in huis. Zolang dat water zich in de daarvoor bestemde leidingen bevindt, is er niks aan de hand. Vervelender wordt het echter wanneer zich ergens een lek voordoet en al helemaal wanneer dat lek niet meteen opgemerkt wordt. Installateur Dirk Vaes van het Boomse installatiebedrijf Brati werd enkele jaren geleden zelf geconfronteerd met een toilet dat was blijven lopen. Hij merkte het probleem pas bij de ontvangst van de waterfactuur. Daarop installeerde hij een lekdetectiesysteem van Syr Oceanic. We hadden een gesprek met de installateur, die zich afvraagt waarom dergelijke systemen nog niet verplicht opgelegd worden door verzekeringsmaatschappijen.

525 M³ WATER DOORGESPOELD

De directe aanleiding voor de installatie van het lekdetectiesysteem was een lek waarmee Dirk Vaes enkele jaren geleden geconfronteerd werd. “Een toilet was blijven lopen, zo bleek. Dat lijkt in eerste instantie niet zo erg, maar als het water loopt aan één liter per minuut, dan spreken we al over 1.440 liter in amper één dag. Op jaarbasis is dat 525 kubieke meter. Als je weet dat je al snel 5 à 6 euro betaalt voor één kubieke meter water, dan is de rekening snel gemaakt.“

lekdetectie, syr oceanic
De installatie van het detectiesysteem gebeurt vlak na de waterteller. Zodoende meet het systeem het volledige waterverbruik

WATERVERSPILLING WORDT GEMONITORD

Om die reden installeerde de installateur twee jaar geleden in het eigen bedrijf een lekdetectiesysteem van Syr Oceanic. “Het toestel is aangesloten op het internet. Als er een probleem optreedt, krijg ik automatisch een melding. Het systeem werkt perfect. Amper enkele weken geleden zat ik nog met een sluimerverbruik.

De lekdetectie staat ingesteld op een lekkageverbruik van 10 liter. Wordt die 10 liter bereikt, dan sluit de hoofdkraan automatisch en krijg ik via mail en sms bericht. Als je ter plaatse het precieze probleem vastgesteld hebt, kan je nog altijd zelf beslissen om de hoofdkraan weer open te draaien of niet.”

CONTROLE IN EIGEN HANDEN

Eigen parameters instellen

Dirk Vaes stelde zelf het lekkageverbruik in op 10 liter. Elke gebruiker van een dergelijk detectiesysteem kan zijn eigen parameters ingeven. “Je kan bijvoorbeeld ook een maximaal verbruik instellen, dat is het maximale verbruik dat in één keer afgenomen mag worden. Voor een gewoon gezin zal dat ongeveer op 150 tot 250 liter liggen. Dat komt overeen met een dagelijkse douche of bad. Hier op het bedrijf zijn we kleine waterverbruikers en staat het maximale verbruik ingesteld op 150 liter. Bij mij thuis heb ik het op 250 liter ingesteld. De eigenaar beslist zelf over die instelling die per 50 liter bepaald kan worden.”

Dubbele beveiliging

“Naast het aantal liter dat afgenomen mag worden, kan je ook nog een maximale tijd instellen. Je kan bijvoorbeeld bepalen dat het detectiesysteem maar maximaal 2 uur onafgebroken afname van water mag detecteren vooraleer de hoofdkraan toe te draaien. Dat is een dubbele beveiliging. Ofwel wordt eerst de maximale hoeveelheid water bereikt, ofwel eerst de ingestelde tijdslimiet. In beide gevallen wordt de hoofdkraan afgesloten, zodat een eventueel lek zo weinig mogelijk schade kan veroorzaken.”

Brati, lekdetectie
“Mensen zijn hardleers. De meeste lekdetectiesystemen installeer ik bij klanten die net een schadegeval hebben gehad” (Dirk Vaes)

BEPERKEN VAN SCHADE IS PRIMORDIAAL

Druksensor voorkomt grote lekken

Het beperken van schade is de hoofdreden voor de installatie. “Het is uiteraard altijd beter dat er maar 150 liter water lekt, dan 1.500 liter”, aldus Vaes. “Maar naast alle vermelde parameters is het detectiesysteem ook uitgerust met een druksensor. Als er een plotse sterke drukval optreedt, bijvoorbeeld bij een gesprongen kraan of een gescheurde leiding, dan zal het systeem reageren door de hoofdkraan meteen dicht te draaien. Net door dat snelle handelen kan waterschade voorkomen worden. Hier gaat het over grote lekken.”

Ook microlekkages

“Maar het detectiesysteem kan ook microlekkages op het spoor komen. Dergelijke lekken genereren zo weinig waterverbruik dat de turbine het verbruik niet detecteert. Daarom is het toestel zo ingesteld dat het eenmaal per week ’s nachts – wanneer er geen water­verbruik is – de watertoevoer blokkeert. Na enkele minuten draait de kraan weer open. Zijn er tijdens die periode enkele druppels water verbruikt, dan zal de turbine toch een kwartslag draaien en dus verbruik detecteren.”

Monitoring

“Een mooie bijkomstigheid van het detectiesysteem voor mij persoonlijk is de monitoring. Aangezien het toestel alles bijhoudt, krijg je een mooi overzicht van je waterverbruik.”

WEL DEACTIVATIE, GEEN UITSCHAKELING

“Het lekdetectiesysteem kan wel voor een bepaalde tijd gedeactiveerd, maar niet volledig afgezet worden. De praktijk met de vorige generatie van lekdetectiesystemen wees immers uit dat eenmaal mensen het toestel uitschakelden, ze het niet meer weer aanzetten. Om even het zwembad te vullen, moest het toestel uitgeschakeld worden om niet te botsen op de ingestelde maximale verbruikshoeveelheid. Vaak vergaten de eigenaars daarna het toestel weer in te schakelen. Daarom kan uitschakelen nu niet langer. Wel kan het toestel gedeactiveerd worden voor een tijdsspanne tussen 30 minuten en acht uur. Na die tijd wordt het toestel automatisch weer ingeschakeld.”

syr oceanic, lekdetectie
Er kunnen verschillende parameters ingesteld worden (maximumverbruik, tijd …), en dat via de interface op het toestel of vanop afstand met de smartphone

THUISFUNCTIE

Via je smartphone kun je aan het detectiesysteem aangeven of je al dan niet thuis bent. Afhankelijk van je aanwezigheid hanteert het toestel andere parameters. Je stelt met andere woorden op voorhand in hoeveel liter water het toestel mag detecteren terwijl je thuis bent enerzijds en wanneer je er niet bent anderzijds. Ben je toch vergeten aan te geven dat je er niet bent, dan kan je dat nog eenvoudig vanop afstand met de smartphone doen. Omgekeerd kan je ook (ruim) op voorhand aangeven wanneer je er niet zal zijn.

TOEPASSINGEN ZIJN LEGIO

De installatie van het detectiesysteem gebeurt vlak na de waterteller. Zodoende meet het systeem het volledige waterverbruik.

In theorie zou het met de installatie van diverse systemen mogelijk zijn om het waterverbruik per kring of collector te monitoren. Dat lijkt weinig zin te hebben in gezins­woningen, waar het waterverbruik meestal niet gigantisch is.

Industrie en scholen

De toepassing van meerdere detectiesystemen is dan wel weer verdedigbaar in de industrie, waar diverse productielijnen water verbruiken. Ook in scholen lijkt een dergelijk detectie­systeem een must.

“Scholen zijn vaak in oude gebouwen gehuisvest, waar bovendien een viertal maanden per jaar niemand aanwezig is. Het risico op onopgemerkte lekken is er dan ook groot. Meerdere lekdetectiesystemen die goed geconfigureerd zijn, zouden het risico aanzienlijk kunnen beperken.”

Sportinfrastructuur en restaurants

“Een ander voorbeeld zijn sporthallen. Die zijn ook vaker dicht dan open. Eigenlijk zijn de toepassingen onbeperkt. Overal waar water wordt verbruikt, zou een dergelijk lekdetectiesysteem zijn nut kunnen bewijzen. Heel wat Lunch Gardens hebben dit systeem geplaatst. Het systeem is er gedeactiveerd tijdens de openingsuren en staat aan wanneer de restaurants gesloten zijn.”

(NOG) NIET VERPLICHT

Hoe nuttig het systeem ook mag zijn, toch is het nog niet wijdverspreid. “Terwijl je het voor de kostprijs niet moet laten”, zegt Dirk Vaes. “Het toestel, geleverd en geplaatst, kost ongeveer 1.000 euro. Daarvoor zou ik het risico niet willen lopen op een veel grotere waterschade. Maar mensen zijn hardleers. De meeste dergelijke detectiesystemen installeer ik bij mensen die net een schadegeval gehad hebben. Die weten nu wel beter. Akkoord, als je een goeie brandverzekering hebt, zullen de meeste kosten wel terugbetaald worden. De vraag is alleen hoelang de verzekeringsmaatschappijen dergelijke zaken nog zullen terugbetalen. En of het uitgekeerde bedrag voldoet aan de behoeften. En dan zwijgen we nog maar over de administratieve rompslomp en de poespas die bij een schadegeval komt kijken."

"In het Antwerpse zijn er trouwens heel wat appartementsgebouwen die niet langer tegen waterschade verzekerd kunnen worden. Dat heeft alles te maken met de historiek aan herstellingen die ze in de loop der jaren opbouwden. Niet alle herstellingen werden blijkbaar uitgevoerd volgens de regels van de kunst, waardoor verzekeringsmaatschappijen er hun handen van aftrekken. Enkel wanneer de volledige binneninstallatie vervangen zou worden, kan er nog een verzekering afgesloten worden. Ook in dergelijke gevallen zou een lekdetectiesysteem de verzekeraars dus over de streep kunnen trekken. En is dat niet het geval, dan zou ik als bewoner van een dergelijk appartement zeker willen dat er een dergelijk systeem geplaatst wordt. Want in een dergelijk geval mag die zelf volledig opdraaien voor alle kosten.”

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.