Waterverzachters met lekdetectie

SmartHome - Wist je dat waterverzachters ook uitgerust kunnen worden met een lekdetectiesysteem? Onze architect laat zich informeren.

Transciptie 

Water en de constante beschikbaarheid daarvan worden in de westerse wereld als zoiets evidents beschouwd, dat er nauwelijks stilgestaan wordt bij waterverspilling. Tenzij er dan plots iets aan de waterfactuur schort, natuurlijk. Een ongewoon hoge factuur kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een waterlek die niet tijdig wordt opgemerkt, of van een toilet dat blijft lopen. Bij een leidingbreuk kunnen waterschade en de constante waterloop tot zeer zware kosten leiden. Naast waterzuivering en ontkalking is ook lekdetectie dus een belangrijk punt als het om waterbehandeling en -toevoer gaat. Daarom worden in deze renovatiewoonst vandaag drie modules geïnstalleerd, die alles controleren wat daarmee te maken heeft.


Man 1
Eddy, ik heb begrepen dat jullie hier bezig zijn met het plaatsen van een waterverzachter, maar daarnaast zullen jullie ook nog twee andere toestellen plaatsen?


Man 2
Inderdaad, buiten de waterverzachter zullen we ook een lekdetectiesysteem installeren, dat onnodig waterverbruik zal detecteren, en ook een terugspoelfilter om vuil en ijzerdeeltjes uit het water te houden.


Man 1
Ik ben blij dat de meeste mensen het nut van een waterverzachter al kunnen inzien, maar een lekdetectiesysteem dat je kunt aansluiten op het internet is toch wel iets nieuws, hé?


Man 2
Klopt, dat is een laatste nieuwe ontwikkeling van ons, samen met ons moederbedrijf Syr uit Duitsland. Het systeem gaat abnormaal hoog en abnormaal lang waterverbruik detecteren. Het gaat, naargelang de parameters, de watertoevoer ook afsluiten indien nodig.


Man 2
In het toestel is er een turbine ingebouwd. Het is de bedoeling dat je parameters instelt, afgestemd op je eigen waterverbruik. Bijvoorbeeld: hoeveel water wordt er maximum in één afname verbruikt wanneer je thuis bent ? Meestal is dat de hoeveelheid water die je nodig hebt voor het vullen van je bad of voor het aantal minuten dat je onder de douche staat. Dat is het maximaal verbruik in één afname. Er zijn ook instellingen voor wanneer je niet thuis bent. En dan kun je ook nog aangeven hoe lang er in één keer water verbruikt mag worden, onafhankelijk van hoeveel liter er verbruikt wordt. Bijvoorbeeld : een toilet dat blijft lopen, verbruikt algauw een paar liters per minuut. Dan zit je met enorm hoge kosten aan de watermaatschappij. Het toestel kun je aansluiten op het internet. Via de gratis applicatie maak je kostenloos een account aan. Bij een alarm word je dan verwittigd via e-mail. Of per sms, indien je dat zo wilt.


Man 1
Hier is men nu bezig met een renovatie… Komt er dan veel kap- en breekwerk bij kijken?


Man 2
Normaal gezien niet; we sluiten het toestel aan bij de waterteller. Mocht je de waterverzachter nu op een andere plaats willen laten installeren, omdat er bijvoorbeeld weinig ruimte is of omwille van de afvoer, dan moeten we in het slechtste geval misschien ergens een gaatje boren. Maar kap- of breekwerk is nooit nodig.


Man 1
En als het om een nieuwbouwwoonst zou gaan; op welk moment hoort de installatie dan te gebeuren?


Man 2
Het ideale moment is uiteraard wanneer de waterteller er al staat, want dan komen ook de loodgieter en de chauffagisten langs, en zij plaatsen over het algemeen die toestellen. Dus het lijkt me logisch dat je hen niet twee keer laat opdraven als het allemaal in één keer gedaan kan worden. En dan wordt je cv-installatie meteen ook met zacht water gevuld.


Man 2
Dit hier is het lekdetectiesysteem, de «Safe-T Connect». Dit is de terugspoelfilter met drukregelaar en dit is de waterverzachter, die de kalk uit het water haalt.


Man 1
Dus als ik nu per ongeluk de kraan laat openstaan, dan komt er een automatisch signaal naar dit toestel, waardoor de watertoevoer afgesloten wordt?


Man 2
Inderdaad, de «Safe-T» staat vlakbij de waterteller, en gaat de watertoevoer dan afsluiten. En hij gaat dus ook automatisch een e-mail of sms versturen, afhankelijk van wat je in je account hebt aangegeven.


Man 1
Dus deze module hier houdt eigenlijk het watervolume bij. Maar dat is toch heel afhankelijk per woning of per huishouden?


Man 2
Juist, en net daarom stel je de parameters zodanig in dat ze afgestemd zijn op jouw persoonlijke verbruik.


Man 1
En we kunnen dat instellen op het toestel zelf?


Man 2
Dat is uiteraard mogelijk, maar zoals je ziet gaat het maar om een klein schermpje. Vandaar dat het gemakkelijker is om gewoon de applicatie op je smartphone te gebruiken. Die is uitgebreider en duidelijker.


Man 1
Nu, als ik het goed begrepen heb is die module in feite een extra uitbreiding bovenop de waterverzachter?


Man 2
Klopt! De waterverzachter zal de kalk uit het water halen, maar wil je bescherming tegen waterverbruik of waterschade – want daar komt het meestal op neer - dan kun je, zelfs nadien, het systeem nog uitbreiden met deze lekdetectiemodule.


Man 1
Eddy, er zijn verschillende soorten waterverzachters, maar het principe blijft neem ik aan hetzelfde? De kalk wordt uit het water gehaald en dat zorgt ervoor dat warmwatertoestellen en de leidingen hun optimale rendement behouden?


Man 2
Inderdaad, en bovendien gaat een waterontharder helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Want kalk die afgezet wordt op de buizen is een goede isolator, wat ervoor zorgt dat we meer energie moeten opwekken om dezelfde hoeveelheid water op te warmen.


Man 1
Het is wel goed dat je ook hier een schermpje hebt waarop je alle parameters kunt zien.


Man 2
Ja, we hebben een helder modern scherm ontwikkeld waarop alles duidelijk af te lezen valt. Zelfs de hoeveelheid zout die nog in de waterontharder aanwezig is kun je hier aflezen, en hoeveel weken je daarmee verder kunt. Als het zout opgebruikt is en je toestel aangesloten is op het internet – want ook hier is dat mogelijk – dan ga je een e-mail krijgen waarin staat dat je het zout moet bijvullen.


Man 1
Dat is inderdaad wel een handige toevoeging.


Man 2
Dat is vooral ook interessant omdat wij, bij een probleem, op die manier niet tot bij de klant hoeven te rijden om te zien wat de oorzaak is. We kunnen namelijk vanaf onze computers de gegevens van ieder toestel lezen zonder dat we vervuilende verplaatsingen moeten maken.


Man 1
Er is dan nog een laatste module geplaatst hier, namelijk de terugspoeler met ingebouwde drukregelaar. Die maakt het water dus nog extra zuiver?


Man 2
Ja, het is niet slecht om over zoiets te beschikken. Niet omdat de watermaatschappijen ons slecht water aanleveren, integendeel, maar het kan gebeuren dat er tijdens werken aan de hoofdleidingen in de straten wat zand en vuiligheid in het water terechtkomen. Die zullen dus door de filter tegengehouden worden. De ingebouwde drukregelaar zal er daarnaast voor zorgen dat te hoge druk, waar je in sommige regio’s vaker mee te maken krijgt, afgevlakt wordt tot 3 of 4 bar. Dat is meer dan voldoende voor in een gewone woonst. Mocht er veel vuil binnenkomen, dan is het aan te raden om hier iedere 3 à 4 maanden even een emmer onder te zetten en een terugspoeling te doen. Dat verlengt ook de levensduur van de filter. Het voordeel is dat je de cartouche niet hoeft te vervangen, wat toch meer ingrijpend is. Hier hoef je niks te vervangen; om de zoveel tijd een terugspoeling doen volstaat.
Een waterverzachter verwijdert dus kalk uit het leidingwater, terwijl de terugspoelfilter met drukregelaar ervoor zal zorgen dat alle vuiligheid uit het water verdwijnt en dat de druk op het water niet nodeloos hoog is.

Het lekdetectiesysteem dat hier geplaatst werd, controleert daarnaast of er geen langdurig, buitensporig waterverlies plaatsvindt. Deze elementen zorgen er samen voor dat het rendement van je warmwaterapparaten hoog blijft en dat je minder water verspilt, zodat je op termijn dus ook op je factuur bespaart. Beschik je thuis niet over een lekdetectiesysteem, dan laat je je waterleidingsinstallatie het best regelmatig controleren om te zien of er geen zwakke plekken ontstaan. Nog een paar goede tips: isoleer je leidingen zodat ze in de winter niet kapot vriezen en probeer de temperatuur in ruimtes met waterleidingbuizen minstens boven de 14 graden te houden. En ga je op reis, draai dan voor de zekerheid ook de hoofdkraan toe.

 

 

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.