- 09 maart 2020
- | Bron: Dobbit
Het zelfbouwhuis - aflevering 11
Plaatsing van het plat dak - Ep. 11 - In de 11de aflevering wordt het plat dak van de nieuwe uitbreiding gelegd. Het is prefab en dus geen zelfbouwwerk, maar dat belet niet dat we veel zelf kunnen doen. Zo moeten we eerst overal stutten plaatsen, omdat het beton van de kolommen zijn sterkte nog niet heeft. Ook plaatsen we een veiligheidsafsluiting. Als de predallen aankomen, helpen we mee bij de plaatsing, bekisting en het gieten van de druklaag in beton.
Transciptie
In de vorige aflevering goten we de kolommen van de nieuwbouw. Daarna plaatsten we de stalen liggers voor de keuken en de carport. De liggers legden we op hun plaats met doe-het-zelfliftjes en met een bouwkraan.
We begonnen ook aan de afbraak van de bestaande zijgevel.
In deze aflevering werken we weer 40 uur mee met de aannemer, tegen 40 euro per uur is dat een besparing van 1600 euro.
We zagen hoe we de systeembalken hebben gezet in het nieuwbouwgedeelte. Deze moeten de breedvloerplaten voor het plat dak ondersteunen totdat de muren zijn uitgehard. De overkraging, hier links in beeld, werd extra geschoord en ondersteund want dit deel zullen we opbouwen zoals een balkon.
Vandaag staat de uitbreiding klaar voor de plaatsing van het plat dak.
De stangen van de leuning worden vastgemaakt op de muur. We boren openingen in de muur, maar niet in de stenen, enkel in de voegen. Daar steken we een stang door waarop aan de andere kant een moer wordt vastgedraaid.
Op de stangen zijn er haken voorzien waar je planken doorheen kan steken en dat op 2 verschillende hoogtes.
Als voorbereiding op de plaatsing van de predallen van het plat dak, leggen we op alle muren een beschermende neopreenfolie.
Het contact tussen de stalen liggers en de muur wordt zo onderbroken. De neopreenfolie absorbeert de contactgeluiden.
De predallen of breedvloerplaten komen aan op de werf. Dat zijn gewapende betonnen prefab platen waarmee we het dak in amper enkele uren tijd dicht gaan leggen.
Dat betekent dat we het dak niet ter plaatse moeten dicht storten met beton en dat we dus ook niet moeten bekisten. Het levert ons een grote tijdswinst op en het resultaat ziet er ook heel netjes uit.
Man 1
(Peter Van der Stockt, Predalco)
Breedvloerplaten of predallen ehhh zijn eigenlijk de onderste schil van een monoliete plaat in beton die dient om een volgende verdieping te dragen, zowel de muren als eigenlijk de gewone gebruiksruimtes.
De predal zelf, he, dat is een betonlaag van ongeveer 5 cm, prefab beton met daarin vervat dwarswapening en hoofdwapening om de overspanning te kunnen dragen. Daarop wordt eigenlijk nog een druklaag gegoten.
Die wapening en hoofdwapening plus de druklaag wordt eigenlijk bepaald door het ingenieursbureau aangesteld voor het gebouw.
Onze bouwkraan is te licht voor deze platen waarvan sommige meer dan 1300 kg wegen! Ze worden dan ook geplaatst door de gespecialiseerde firma die de platen op maat heeft gemaakt.
De hoek van de overkraging is extra gestut om de zware lasten te kunnen tegenhouden.
De platen worden gelegd volgens het vooraf uitgetekende legplan. Ze zijn genummerd, zodat er geen vergissingen kunnen gebeuren.
Man 1
De ingenieur bepaalt eigenlijk per zone dat gaat over ruimtes he, bepaalt hij de draagrichting. Op die manier bepalen wij dan ook hoe dat de predallen gaan liggen en nummeren wij ze aangaande euhh de breedte gekozen door de aannemer of de klant euhhh van de platen.
Die breedtes kunnen verschillen van een meter twintig, twee meter veertig tot drie meter.
De predallen zijn voorzien van tralieliggers, waarmee ze vastgeklikt kunnen worden aan de kettingen van de kraan.
De bovenkant van de predallen is gekarteld. Zo kan de druklaag, die er achteraf op gestort wordt, beter hechten.
Natuurlijk vormen die platen alleen maar de onderkant van het plat dak, dat verder opgebouwd moet worden, maar dat zien we later.
De predallen worden tot tegen de ligger geplaatst. De ligger zelf is ook voorzien van wapening en van gaten voor bijkomende wapeningsstaven. Deze ligger moet de overkraging mee helpen dragen.
Het vraagt heel wat coördinatie om de platen perfect op hun plaats te krijgen.
Man 1
De voordelen van predallen zijn dat het eigenlijk maatwerk is en dat je ook in de opstortlaag eigenlijk vrij veel kunt integreren eeuuh elektriciteit databekabeling en eigenlijk ventilatie dat nu toch heel belangrijk is tegenwoordig.
Die predallen zijn ook glad onderaan zoals je kan zien enne dat is heel goed om rechtstreeks op te schilderen bijvoorbeeld voor garages of voor industriële look die ook veel genomen wordt tegenwoordig; en anders is het heel geschikt om glad pleisterwerk op te bevestigen.
De laatste plaat wordt nu op zijn plaats gelegd, de wapening moet een beetje bijgestuurd worden, zodat ze onder de ligger geschoven kan worden.
Als de platen liggen, leggen we er eerst de voegwapening op. Dat zijn wapeningsnetten die we leggen op de voegen waar de platen tegen elkaar komen . We starten telkens aan de rand, en plaatsen de wapening onder de tralieliggers van de platen. De bedoeling is dat de voeg overlapt is en zo versterkt wordt.
Met de kniptang kan je de wapening doorknippen waar ze over liggers moet.
Vooraleer de druklaag gegoten wordt, moeten we afzetbekisting plaatsen tegen de randen van de predallen. In de veiligheidsleuning zijn er daarvoor voorziene uitsparingen.
De balken worden er goed tussen gemanoevreerd, zodat het beton niet over de dakrand kan lopen.
Boven op de voegwapening worden de bovenste wapeningsnetten gelegd. De tralieliggers doen nu ook dienst als afstandhouders.
Alle wapening wordt aan elkaar gevlochten met ijzerdraadjes, dan kan ze niet gaan zweven. Dat ijzervlechten doen we met een zakkentrekker, die door te trekken een draaiende beweging maakt en zo de draadjes snel vastdraait.
Lange wapeningsstaven vormen de verbinding tussen het plat dak en het overhangend deel, de overkraging.
Deze wapening wordt door de ligger gestoken, die voorzien is van de nodige uitsparingen.
De overkraging wordt opgebouwd als een balkon en dus moet de aanhechting aan het plat dak maximaal zijn.
Als de wapening helemaal klaar ligt, kan de druklaag gegoten worden.
Maar eerst komen de architecte en de ingenieur kijken of alles volgens plan verloopt.
Man 2
(Koen Tailleux, Stabex)
Ik zie dat de bovenwapening van de druklaag op de predallen verbonden is met de balk.
Dus hier is vooral de bovenwapening van belang omdat we hier met een uitkraging zitten, deze kant is niet ondersteund en moet dus opgehangen worden aan het achterste gedeelte. Eeh, vandaar dat die verbinding belangrijk is.
In de metaalligger zijn een aantal openingen voorzien, zodanig dat de bovenwapening kan doorlopen in het stuk dat op de uitkraging hangt.
In de wapening zijn uitsparingen voorzien voor de dakafvoeren van het groendak. Achteraf zullen we de buizen voorzien, maar voorlopig worden ze opgevuld met wat isolatie, om te vermijden dat het beton er doorheen loopt.
Man 2
Goed Bart, voor mij is die wapening oké, voor mij kun je het beton storten op de predallen.
Beton storten op het dak is enkel mogelijk met de kraan.
Het vat wordt gevuld, omhoog getrokken en gestort.
Het beton moet goed in de wapening en tot tegen en onder de randen van de bekisting vloeien.
Met de laser meten we de juiste hoogte uit, want de dakopbouw moet perfect gebeuren en de druklaag moet waterpas liggen.
We strijken het beton glad en duwen het tot tegen de bekisting zodat er geen plaatsen overgeslagen zouden worden. Dat zouden zwakke plekken zijn.
Vergeet ook niet dat je je hoofd moet beschermen met een helm, zeker zodra de kraan er aan te pas komt.
Het vat hangt boven ons hoofd en wordt gestuurd van op afstand, dus een ongeluk kan snel gebeurd zijn.
De liggers moeten vrij blijven, zij bepalen de hoogte van de druklaag.
We werken van voor naar achter, omdat we daar met de ladder nog van het dak kunnen...
We dammen het beton aan om de luchtbellen eruit te doen verdwijnen.
Het beton kan zo verdichten tot een sterke massa.
Hier zien we weer dat de liggers als referentie dienen voor de hoogte van de druklaag.
Vat na vat wordt gevuld aan de betonmixer, naar boven gehesen en weer gestort.
Het beton verdelen is behoorlijk zwaar werk waarbij je elke hulp kan gebruiken.
Wij werken hier samen met het Dobbit team en zo gaat het snel vooruit, maar we doen er toch bijna een volledige dag over om de druklaag af te werken.
Al is het beton snel droog, het heeft zijn volledige druksterkte pas na 28 dagen.
Beton moet afgewassen worden voor het kan verharden, dus worden laarzen, werkmateriaal en ook de betonmixer meteen na het werk schoongespoten met water.
In de ze aflevering bespaarden we weer 1600 euro. Samen met het al gespaarde bedrag van 17.760 euro, komt onze totale besparing nu uit op 19.360 euro.
In de volgende aflevering besteden we aandacht aan de uitbreiding vooraan. We bouwen een nieuwe dragende buitenmuur en plaatsen de stalen liggers, onder leiding van de aannemer. We gaan dan afbreken, maar we plaatsen eerst overal steunbalken zodat de oude woning niet zou instorten.