- 09 maart 2020
- | Bron: Dobbit
Het zelfbouwhuis - aflevering 12
Oude woning krijgt nieuw jasje - Ep. 12 - In de 12de aflevering breken we de bestaande gevels af, maar hoe doe je dat zonder dat het gebouw instort? De aannemer toont hoe we moeten stutten, een draagmuur uitbreken, en liggers plaatsen. Dan metselen we de nieuwe buitenmuur. Het nieuwe volume krijgt stilaan vorm. Ondertussen proberen we de werf ook opgeruimd te houden.
Transciptie
In de vorige aflevering plaatsten we het plat dak van de nieuwe uitbreiding achteraan. We deden dat met betonnen prefabpanelen die gelegd werden volgens het plan van de ingenieur. Deze panelen werden dan voorzien van bijkomende wapening. Daarna werd de druklaag er op gestort.
In deze aflevering werken we 65 uur mee met de aannemer. Tegen 40 euro per uur levert dat een besparing op van 2.600 euro.
We zagen hoe snel het plat dak werd dichtgelegd met de betonnen breedvloerplaten. Dat zijn prefab panelen. Het voordeel is dat je al onmiddellijk kan beginnen aan de verdere opbouw van het plat dak.
De betonnen druklaag die we op de platen gestort hebben, is nu uitgedroogd en dus kunnen we de afzetbekisting verwijderen.
Die zware balken worden nog hergebruikt en dus verwijderen we zoveel mogelijk nagels.
Nu zie je duidelijk hoe dik de betonnen druklaag is die op de breedvloerplaten ligt.
De aannemer controleert met de winkelhaak of de hoek wel degelijk recht is.
Daarna plaatst hij in deze hoek een profiel, loodrecht, zodat het metserstouw gespannen kan worden en we de muur in de haak kunnen metselen.
Het profiel wordt stevig vastgezet, onderaan op de vloerplaat en bovenaan met bouwplanken en spanklemmen.
Hier zie je de lijn waarlangs de muur zal komen.
Om deze as te trekken, hebben we ons weer gebaseerd op dat eerste referentiepunt, dat we toen aanduidden op het plan en ook op de hoek van de bestaande woning.
Hans plaatst daar een profiel. Het metserskoord wordt op de juiste hoogte gespannen, op die hoogte zal de folie tegen opstijgend vocht gelegd worden.
Dat is 2 cm boven het latere afgewerkte vloerniveau.
Bart legt de eerste rij met kimblokken: dat zijn die isolerende stenen onderaan de draagmuur, die koudebruggen voorkomen in de bovenliggende muur.
Vrouw 1 Charlotte
Een kimblok is zeer belangrijk voor de bouw. Dus men spreekt altijd over koudebruggen, he, er wordt daar veel over gesproken, maar met een kimblok, dat is eigenlijk uw eerste steenlegging die al vermijdt dat u een koudebrug zou hebben.
Zowel onder de ramen als onder de muren moet er dus eigenlijk al een eerste laag isolatie geplaatst worden. Natuurlijk moet dat een isolatie zijn die tegen iets wat van de druk kan, want uiteindelijk komt daar een serieuze druk op van al die stenen. En dus met andere woorden, dat vertaalt zich in een type steen dat veel beter isolerend is dan een gewone standaard snelbouwsteen.
Je kan dat zien aan de veel grotere perforatie, dat zijn al die gaatjes, ja,en men zoekt en zoekt...
verschillende firma's zoeken daar op in functie van een steen te creëren die een veel betere lambda of isolatiewaarde heeft en die intussen de kracht van het gebouw kan overzetten op de fundering en.
De kimblokken moeten precies tot aan het metserskoord komen. De betonplaat ligt iets dieper dan 1 volle steen, dus versnijden we stenen om aan de juiste hoogte te komen.
Hier zien we ook dat de energiebocht, de pvc buizen om de technieken binnen te brengen, aan de binnenkant van het muur zal staan. Later wordt hij dan wel ingewerkt in een kast.
De profielen worden altijd aan de binnenzijde van de muur gezet omdat de muur aan de binnenkant zeker recht moet staan.
We controleren steeds of we waterpas werken.
De eerste laag bepaalt de basis van het gebouw. We besteden veel aandacht aan de hoeken. Het is zeker geen overbezorgdheid om verschillende keren te controleren of de hoeken 90 graden zijn, in de haak dus.
Zo ziet de muur er uit na een hele dag metselen. We kijken hier in de richting waar de voordeur komt, rechts.
Vorige keer zagen we hoe we eerst de zijkant van de bestaande woning stevig onderstutten en daarna afbraken. Dat zie je hier.
Nu is de voorste hoek van de bestaande woning aan de beurt.
We maken ter hoogte van de welfsels – dus de bestaande tussenverdiepingsvloer - een gat in de muur om er een balk door te steken. Dat gat moet voor de stevigheid zeker een volle steen boven de tussenverdiepingsvloer komen.
Met de haakse slijper geraak je makkelijk door de gevelsteen.
Als de dragende snelbouwstenen aan de beurt zijn, kan je beter de elektrische breekhamer gebruiken.
Vergeet ook niet om je goed te beschermen tegen het stof en het lawaai.
Dan steken we een balk door het gat.
Die balk steunt binnen op een steen, zo heeft hij de juiste hoogte en buiten op een schoor;
We nagelen de balken aan de schoren vast zodat ze zeker niet kunnen omvallen.
De schoren worden dan vastgedraaid tot de balk recht ligt: even hoog buiten als binnen.
We gaan op die manier te werk tot we de volledige gevel ondersteund hebben.
Daarna kunnen we de dragende muur van het oude huis afbreken.
Op het gelijkvloers vangen talloze stutten de vloer van niveau 1 op.
De bestaande dragende buitenmuur is nu al voor een groot deel weggebroken. De welfsels van de bovenliggende verdieping worden elke 50 cm opgevangen door de klikbalken en stutten.
De betonnen snelbouwstenen afbreken is een zwaar werk, waar je heel wat werkuren op kan besparen.
Zo evolueert het huis verder. We zien de nieuwe dragende muren en de grote openingen voor de ramen.
Voor we een verdiepingsvloer kunnen leggen, moeten we eerst liggers plaatsen die het gewicht van de verdieping zullen dragen.
De eerste ligger wordt onder de muur van de bovenliggende verdieping gelegd.
We plaatsen de ligger met de doe-het-zelf liften en houden er de waterpas bij.
De ligger wordt gelegd op een betonslof die we in de nieuwe muur inwerkten. Deze ligger zal dus de eerste verdieping van het oude huis mee opvangen.
In aflevering 10 goten we al eens betonsloffen, om de liggers van de nieuwbouw op de plaatsen. Baksteen is niet sterk genoeg om het gewicht van de liggers te dragen, beton wel.
Voor betonsloffen wordt eerst een uitsparing gemaakt in het metselwerk. Die uitsparing wordt bekist en voorzien van een wapening. Dat wordt dan volgestort met beton.
Nu komt de ligger aan die op de buitenste draagmuur geplaatst wordt. De ligger wordt gemakkelijk op zijn plaats gelegd met de kraan.
Deze ligger wordt op prefab betonvoeten gelegd. Die zijn al uitgehard en hebben dus geen extra ondersteuning meer nodig.
Ook binnen moeten we nog enkele liggers plaatsen. Herinner je aflevering 4, toen de architecte aanduidde welke muren moesten sneuvelen. We deden een destructief onderzoek om te weten te komen of de muur dragend was of niet.
Deze muur bleek dragend, dus gaan we een ligger plaatsen voor we ze volledig uitbreken.
We slijpen de muur al los met de haakse slijper.
Je kan de bescherming van van de machine omdraaien, naar gelang de kant van je werk.
Vergeet ook niet nodige veiligheidsmaatregelen te nemen: ogen, oren en mond kun je beschermen met bril, oorbescherming en masker.
De muur wordt nu al aan 1 kant los gezet.
van de andere kant liften we de ligger tot hij op zijn plaats ligt, de lift kan dan weggehaald worden.
Vervolgens is het kinderspel om de los gezette muur er uit te duwen.
De voet breken we verder uit met de breekhamer.
Waar de muur werd uitgebroken zal later de gang naar het achterliggende nieuwbouwgedeelte komen.
Zo'n big bag hang je eenvoudig op aan enkele stutten. Het vraagt een beetje discipline om je zwerfvuil erin te verzamelen, maar we denken aan het gezegde dat je op een vuile ondergrond geen proper werk kan leveren.
Ook steenpuin kan je beter zo snel mogelijk verzamelen in een container voor steenpuin. Dat is een stuk goedkoper dan te wachten tot je geen zuiver afval meer hebt.
Je hoeft ook geen 3 hopen met hout te hebben. Het hout van de bekisting kan je nog hergebruiken.
En palletten kan je verwerken of terug bezorgen aan de leverancier, anders zullen ze aangerekend worden.
Het uitzicht van de woning wordt bepaald door stalen afwerkboorden die rondom rond geplaatst worden tussen de verschillende verdiepingen.
Dat is maat- en paswerk en dat vraagt veel voorbereiding.
Architecte Charlotte komt nu naar de werf om samen met ons en de aannemer op te meten hoe we dat gaan aanpakken.
De eerste stap in dit proces is alles zeer precies opmeten.
Pas daarna kan de bestelling van het staal geplaatst worden en kunnen de afwerkboorden op maat gemaakt worden.
In deze aflevering besparen we weer 2.600 euro, enkel op werkuren. Samen met het al gespaarde bedrag van 19.360 euro sparen we al 21.930 euro!
In de volgende aflevering leren we hoe we de funderingsvoet van ons huis kunnen beschermen tegen het vocht. We doen dat met een waterdicht membraan dat we tegen de onderkant van de muren kleven.