- 09 maart 2020
- | Bron: Dobbit
Het zelfbouwhuis - aflevering 13
Fundering waterdicht maken - Ep. 13 - De voet van het gebouw moet goed beschermd zijn tegen opstijgend vocht. Van de fundering tot boven de kimblokken - dat is de isolerende eerste laag stenen - kleven we er een soepel en waterdicht membraan tegen. Daarvoor gebruiken we EPDM. Wat is dit, hoe plaats je het en wat kan je zelf doen? In deze 13de aflevering maken we het gebouw waterdicht volgens het boekje!
Transciptie
In de vorige aflevering besteedden we veel aandacht aan de uitbreiding vooraan. We bouwden de nieuwe buitenmuren als een jasje rond de oude woning.
We braken ook de oude dragende muren af.
In deze aflevering werken we 32 uur mee, tegen 40 euro per uur is dat goed voor een bedrag van 1280 euro.
We hebben materiaal nodig om de voet van de woning waterdicht te maken.
We gaan daarvoor langs bij de leverancier van bouwmaterialen. Daar kunnen we info krijgen over de producten.
EPDM wordt gelijmd, dus we beginnen met de lijm. De lijm is beschikbaar in een spray om te spuiten. Er is ook smeerlijm in potten, die je open wrijft met een borstel.
De vormfolie dient om de hoeken en naden af te werken. Je hebt daar een primer bij nodig die je aanbrengt met een schuursponsje.
Ook spuitbussen om af te kitten gaan mee.
Een aandrukrolletje komt van pas om de EPDM aan te drukken.
De rollen EPDM halen we direct uit het magazijn.
Die gaan we tegen de onderkant van de muren kleven.
Alles wat niet te groot of te zwaar is, nemen we natuurlijk zelf mee naar de werf.
Op de werf zullen we ons laten begeleiden bij het plaatsen van de EPDM.
Architecte Charlotte komt wat uitleg geven: waarom moet je EPDM kleven?
Vrouw 1, Ch
We moeten dus eigenlijk een waterdicht slot maken dat ervoor zorgt dat er ook onder de waterkering geen water naar binnen kan sijpelen of trekken of zuigen, want dat is capillair vocht dat op die manier naar binnen zou kunnen komen. Dus wat moeten we doen?
We moeten met een flexibel materiaal,.. met een membraan moeten we deze brug proberen waterdicht te maken. En in principe moet van hieruit zo tot boven de waterkering eigenlijk een EPDM of iets dergelijks geplakt worden.
Vrouw 1
Dat is eigenlijk dus de fundering eh, de fundering, we zien dus hier het membraan lopen in het rode lijntje. Het is de bedoeling dat we nogal diep weerkeren eigenlijk op de fundering, dat het stukje verticaal gedaan wordt. Dan doen we zo en zo gaan we naar boven. Om het op die wand te tonen: dus we gaan langs de fundering, op de fundering, langs de dragende muur, tot boven de waterkering.
Voor we eraan beginnen gebruiken we een brander om de vochtige fundering snel uit te drogen, want de contactlijm werkt niet op een vuile en natte ondergrond. Gelukkig voor ons is het vandaag ideaal weer: zonnig en droog en net niet te koud.
We duwen de EPDM goed aan in de hoek.
Als de lijm op de muur en op de EPDM voldoende droog is, duwen we de EPDM gelijkmatig naar boven en drukken we aan. Zodra hij plakt, komt hij niet meer los, dus moeten we voorzichtig zijn en blazen en rimpels zoveel mogelijk vermijden. De EPDM naar buiten rekken helpt.
De rimpels kan je er uit rollen met een rollertje.
Als de bovenkant van de EPDM tegen de muur hangt, lijmen we eerst de funderingsvoet in.
Het is belangrijk om te weten dat je de juiste hoeveelheid lijm aanbrengt. Als je met een borstel werkt is het 2 m² per liter, werk je met een spray, dan zal het 3 tot 4 m² per liter zijn, afhankelijk van de ondergrond.
Als je lijm met een borstel aanbrengt, gebruik je automatisch al meer. In spray is dat een veel fijnere structuur en ligt je verbruik lager.
Na de ondergrond wordt ook de onderkant van de EPDM zelf ingelijmd.
Om geen stof en vuil in de borstel te krijgen, gebruiken we een spuitbus om de randen van de fundering te verlijmen. Zo kunnen we de EPDM ook goed vastkleven op de verticale rand...
De EPDM goed opspannen vermijdt dat je blazen krijgt. Daarna goed aandrukken en gladstrijken.
Vergeet ook niet om de EPDM stevig aan te drukken rond de funderingsvoet.
De blazen rollen we er uit met het aandrukrolletje.
De naad boven aan de EPDM rand kitten we dan voorzichtig af. Overal waar de contactlijm is gebruikt, moeten we afkitten met de tape. Dus ook onder aan de funderingsrand voorkomen we het binnendringen van vocht met de kit.
De EPDM omsluit de funderingsvoet en de kimblokken, de isolerende stenen die de woning beschermen tegen koudebruggen.
Hier zie je duidelijk het verschil tussen de soorten waterkering: we zien de waterdichte folie die in de muur is ingewerkt en nu omhoog getrokken is, om aan de EPDM te kunnen werken. Die flap zal later in de gevelsteen verwerkt worden en zo de condens van de spouw afvoeren.
We hebben ook een waterwerende folie geplaatst in de muur, en die beschermt tegen opstijgend vocht dat via de muur zou komen.
Een buitenhoek plaatsen doe je zo:
Eerst meten we hoe breed de rol moet zijn, want er zijn verschillende maten. Daarvoor tellen we de hoogte van het stuk muur op bij de breedte van de fundering en de funderingsrand.
Voor de hoeken werken we met handelbare stukken. Als alles ingesmeerd is met contactlijm, moet je nauwkeurig kunnen werken, want zodra je er iets tegen zet, plakt het definitief vast.
Daarom knippen we de EPDM in mooie vierkanten van bv 60 bij 60 die handig zijn en alleszins groot genoeg om rond de muur van 15 cm dik te plaatsen.
Plaatsen doen we volgens hetzelfde principe als daarnet.
Om de hoek te kunnen maken wordt de EPDM met een schaar ingeknipt.
De EPDM is zo opgeplooid dat hij in de juiste volgorde open plooit en we niet moeten knoeien om hem op zijn plaats te zetten.
Eerst wordt de kopse kant geplakt.
Dan wordt het los geknipte stuk om de hoek gelegd, tegen de muur vastgekleefd en goed aangedrukt.
We drukken de EPDM nu goed aan tot in de hoek.
Bij het plaatsen van de hoeken is het handig om de spuitbus te gebruiken, en niet de borstel. Met de spray kan je nauwkeurig en gelijkmatig werken. De lijm is ook veel sneller handdroog.
We spuiten de lijm opnieuw op beide kanten, dus ook op de al gekleefde EPDM.
Het is beter 2 stukken EPDM boven elkaar te plakken, dan een stuk weg te knippen, omdat we naden zoveel mogelijk moeten vermijden. Elke naad is een zwak punt waar vocht kan insijpelen.
Eerst kleven we het stuk vast tegen de muur. Dan plooien we de EPDM rond de muur en drukken hem vast. De volledige hoek wordt zo ingepakt.
Er is nu nog één zwak punt, nl. waar we de hoek hebben uitgesneden.
Dit punt gaan we nu afwerken met een primer en met een zelfklevende folie.
Het is belangrijk dat men vanuit het kritieke punt minstens 7,5 centimeter heeft in elke richting. Dat is het stuk dat men zeker moet afdichten met de zelfklevende tape.
Om goed te werken, kan je duidelijk markeren waar de tape moet komen, zo kunnen we de primer op de juiste plaats aanbrengen.
We knippen de hoekjes van de tape af.
De zelfklevende tape is een flexibel, elastisch product dat zich zet waar je het wilt. Het is vervormbaar. Hierdoor kan je een buitenhoek of binnenhoek afwerken.
Het is belangrijk om de producten nooit onder spanning te brengen.
Als de folie op zijn plaats zit, gebruiken we de aandrukrol om hem goed aan te hechten aan de ondergrond.
Het laatste wat we nog moeten doen is het afkitten van de tape, rond om rond. De kit brengen we aan rond het volledige stuk dat we hebben geplaatst.
Ook de naad, dat is de verbinding tussen 2 stukken EPDM kitten we af, net als de onderste rand tegen het verticale stukje fundering.
Na de plaatsing van de EPDM is de voet van het gebouw volledig ingepakt.
In deze aflevering bespaarden we weer 1.280 euro. Samen met de vorige besparing van 21.930 euro, komt het voorlopige totaal nu al op 23.210 euro.
In de volgende aflevering plaatsen we de dragende structuur van de tussenverdiepingsvloer. We doen dat met lichtgewicht potten en betonnen balkjes. Daarop gieten we dan een druklaag.