- 30 januari 2024
- | Bron: Dobbit
Zo isoleer je je dak langs binnen (deel 2)
roger
Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan wordt het hoog tijd dat je dat doet. Je bespaart er niet alleen mee op verwarming, ook de waarde van je oude huis stijgt. Bij een oud huis is het misschien wel zo dat de kepers niet diep genoeg zijn om voldoende te isoleren. Die moet je dan verbreden. We tonen je twee manieren waarop je dat kan doen, door je kepers te verbreden met balken en door een nieuw kader te plaatsen op de gordingen. Op deze manier komt de afwerking ook gelijk met de gordingen, wat een afgewerkt resultaat geeft. Ook werken we in deze aflevering de isolatie af met een dampscherm.
Transciptie
Voor we beginnen, halen we eerst de isolatie in de doe-het-zelf. We isoleren in twee lagen van verschillende dikte. We werken ook luchtdicht, dus een dampscherm en afplaktape en dichtingskit hebben we ook nodig. Ook een isolatiemes gaat van pas komen. Van de isolatie en het dampscherm nemen we slechts slechts een stuk mee. We bestellen dan het juiste aantal aan de kassa en halen het op in het magazijn. Is de hoeveelheid te groot voor in je auto, kan je altijd een bestelwagen huren bij de doe-het-zelf.
We hebben een aantal balkjes nodig, een accuschroefboormachine, ook een set boren en bits, en de juiste schroeven. Om wat sneller te werken, hebben we een groot nagelpistool gehuurd. Om de laten op maat te zagen, een zaag naar keuze, een decoupeerzaag of een handzaag. Om de isolatie op maat te snijden gebruik je een isolatiemes. Je beschermt best je huid met lange mouwen en handschoenen. Kan je de ruimte niet ventileren, draag je ook best een mondmasker.
Er zijn een hoop blokjes te plaatsen, zowel bovenaan als onderaan, maar met het juiste gereedschap en met twee man gaat het vlot vooruit.
Duw de isolatie zeker tot tegen het onderdak. Er mag geen luchtspouw zijn tussen de isolatie en het onderdak. Dit geeft immers een grotere kans op condensatie.
Bij het plaatsen van isolatie tussen oude gordingen is het belangrijk dat je blijft meten en alle stukken op maat snijdt. Alle kieren, ook de kleine en de moeilijke openingen, moeten zo goed mogelijk opgevuld worden. Isolatie is maar zo goed als zijn zwakste plek.
Het is de bedoeling alle openingen zo goed mogelijk te vullen. Je dak is dan niet enkel beter geïsoleerd, je voorkomt zo ook condens. Enkele restjes isolatie gebruik je dan om de openingen op te vullen.
Ook de planken zaag je op maat zodat ze precies tussen de gordingen passen.
We gebruiken hier valiezenplanken. Dat zijn dennenhouten planken van ongeveer 2,5 cm op 9,5 cm. Je kan ze heel gemakkelijk zagen met de hand of met de decoupeerzaag. We hebben nu toch een grote nagelschieter gehuurd, we gebruiken deze dan ook om de planken verder te bevestigen.
De isolatie die we gebruiken is glaswol. Op de verpakking staat hoeveel vierkante meter je kan doen met de rol, hoe breed hij is en de dikte van de rol. Ook belangrijk is de r-waarde. Hoe hoger die waarde is, hoe beter isolerend. De r-waarde wordt berekend aan de hand van de dikte van het materiaal en de lambda-waarde. Dat staat voor de warmtegeleidingscoëfficient. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het product dus isoleert.
Er staan ook veiligheidsvoorschriften op de verpakking. Zo moet je de ruimte altijd ventileren of een mondmasker dragen. Ook je ogen bescherm je en je huid dek je af met lange mouwen en handschoenen.
Je meet dan de lengte op die je nodig hebt en je snijdt de rol op maat.
Door de isolatie iets breder te snijden, heb je ook achter de nieuwe planken een goede aansluiting.
Heb je daarnaast het geluk om met twee te werken, dan gaat het werk meer dan dubbel zo snel vooruit. Voor je het weet is je zolder geïsoleerd.
In deel twee tonen we jullie hoe je op een andere manier toch voldoende isolatie kan plaatsen bij een oud dak. Dit doen we door de kepers meteen te verlengen met balken en daartussen de isolatie te plaatsen. We hebben dan ook aandacht voor de kleine kieren en we tonen je hoe je een dampscherm correct plaatst.