- 14 april 2022
- | Bron: Dobbit
Hoe je terras voegen
ROGER
In deze aflevering toont Roger ons hoe je je oprit in kasseien verder kan uitbreiden en neemt hij van de gelegenheid gebruik om te tonen hoe je je terras, oprit of klinkerpad op verschillende manieren kan voegen. In deel 3 toont hij hoe je je terras kan voegen.
Transciptie
–
In de vorige afleveringen zagen we hoe Roger de funderingen voor zijn oprit plaatste. Hij plaatste de kasseien en we kwamen te weten in welke mate dit verschilt met het plaatsen van klinkers. In deze aflevering gaat hij verder met de afwerking van zijn terras.
00" – 23"
30" – 48"
Om de voegen te vullen gebruiken we een kant en klare voegmortel. Voegijzers. En om het product te verdelen: een trekker of een borstel.
49" – 1'08"
1'09" – 1'34"
Het product dat we hier gebruiken is een zeer resistent en waterdoorlatend voegmiddel op basis van steengranulaten en kunstharsen. Je kan dit gebruiken voor de bestrating in natuursteen, klinker of betonsteen.
1'35" – 2'50"
De voegmortel verdeel je met een trekker over je terras. Door telkens van richting te wisselen vul je de voeg langzaam in.
3' – 3'12"
3'20" – 4'24"
Ook de tweede laag werk je op eenzelfde manier in, tot je voeg volledig is gevuld.
4'25" – 4'40"
Welk voegmiddel je gebruikt is net als je fundering sterk afhankelijk van de toepassing van je terras of oprit en de grootte van je voeg. Let er in elk geval op dat je oprit voldoende waterdoorlatend is.
4'45" – 5'06"
Het voegmiddel moet nu drogen voor we verder kunnen. Roger klaart ondertussen nog een klus. Met wat montagelijm wordt een nieuw huisnummer op de brievenbus bevestigd.
5'07" – 5'31"
Deze kit moet zo'n 30 minuten drogen daarom bevestigen we deze eerst nog met wat schilderstape.
5'36"– 5'50"
6'05" – 6'13"
Bij het kiezen van het juiste voegmiddel heb je een aantal opties.
6'14" –
Je kan kiezen voor zand, bijvoorbeeld rijnzand wat vooral geschikt is bij kleine voegen. Bij voegen groter dan 30 millimeter gebruik je een polymeerzand. Zand is makkelijk te plaatsen, maar zoals bij elk voegmiddel, doe je dit bij droog weer. Je verdeelt het zand met een trekker of borstel over je voegen, daarna tril je het aan met een hamer of een aandammer en vul je eventueel bij. Het teveel aan zand neem je weg met borstel of blazer. Bij polymeerzand zal je als laatste stap alles gedurende 30 min. vochtig houden en nadien goed afspoelen. Polymeerzand is droog na 24u. En is bijzonder slijtvast en onkruidwerend. Twee kwaliteit die gewoon zand mist.
–
Naast zand, kan je voegen groter dan 30 millimeter ook voegen met cement of kant-en-klare producten op basis van cement. Die kunnen meer gewicht dragen en zijn dus beter geschikt voor je oprit. Ze bestaan in een droge variant die gebruikt kan worden bij bredere voegen, of een natte variant.
–
Bij de lopende voegcement, zal je eerst je terras of oprit natmaken. Daarna verdeel je het voegmiddel met een trekker in de voegen. Terwij je de voegen vochtig houdt, ga je met een harde borstel je oprit of terras afborstelen. Laat het voegmiddel een tiental minuten drogen en reinig nadien je terras.