- 23 mei 2022
- | Bron: Dobbit
Hoe een spatwand betegelen (deel 2)
In deze aflevering werken we de spatwand af. De tegels hangen er al aan, maar er moet nog opgevoegd worden. Bekijk hier hoe je dat doet.
Transciptie
Om de wand achter je fornuis te vrijwaren van vettigheid, plaats je het best een spatwand. In deze klus tegelen we een wand met Marokkanse tegels.
Eerst moet Roger wel nog wat in huis halen om te tegelen. De tegels laat hij leveren, maar het gereedschap kiest hij liever zelf uit.
Om de tegels recht te plaatsen, heb je een waterpas nodig, verder zijn tegelkruisjes handig op een gelijke voegbreedte aan te houden. Een lijmkam en een voegrubber neemt Roger mee om de lijm en het voegmiddel aan te brengen. Maar eerst moet de muur nog ontvet worden. Daarvoor gebruik je een krachtige ontvetter en een spons.
Werk zo veilig en zo proper mogelijk. De elektriciteit van de stopcontacten aan de spatwand en het fornuis schakel je alvast uit en het werkvlak zelf dek je af met een doek.
Het fornuis werd al gebruikt, maar er was natuurlijk nog geen spatwand. Alle vettigheid die normaal op de spatwand terecht komt, hangt nu dus op het pleisterwerk. Op de plaatsen waar de muur vettig is, gaat de tegellijm niet goed hechten. Met een sopje van water en de krachitge ontvetter kan je de ondergrond terug proper maken en zo krijg je een stabiele ondergrond om op te tegelen.
Ook de afdekplaatjes van de stopcontacten verwijder je voor je de hechtingsprimer aanbrengt. Controleer nog eens of je wel de juiste kring hebt afgesloten. Met een elektriciteitsschroevendraaier met spanningstester heb je twee vliegen in een klap. Je kan de plaatjes er mee verwijderen en je kan meteen rechtstreeks aan het koper testen of er nog spanning zit op de kring. Dat doe je door de schroevendraaier tegen het koper te houden en met je vinger achteraan de spanningstester aan te raken.Gaat er geen lichtje branden binnen in de schroevendraaier, dan ben je veilig.
Verwijder ook nog alle andere onregelmatigheden die invloed kunnen hebben op de hechting van de tegellijm, zoals bijvoorbeeld silicone die op de muur hangt. De tegellijm heeft immers een stabiele ondergrond nodig om de tegels te laten kleven.
Voor we kunnen tegelen, breng je het best eerst nog een hechtingsprimer aan. De randen aan het werkvlak en de kasten plak je af met schilderstape. Zo voorkom je dat de primer hier op terecht komt. Je mag de tape wat van de muur weg plakken, maar niet meer dan de dikte van de tegels. Leg om die reden ook de doek terug op het werkvlak. Ook plakken we af tot waar de tegels bovenaan gaan komen. Een primer voorzien hoger dan deze lijn is niet nodig. De hechtingsprimer breng je gewoon aan zoals verf. Maak het jezelf dan ook gemakkelijk en gebruik een verfbakje.
De grondlaag breng je op dezelfde manier aan als je een verf zou aanbrengen. Het gemakkelijkst en het snelst gaat dat met een rolletje. Verdeel de hechtprimer gelijkmatig over het oppervlak in horizontale en in verticale richting. Zorg dat je voldoende aanbrengt over heel het oppervlak.
Tijdens het drogen van de hechtingsprimer verwijder je de stopcontacten verder. Door dat er tegels op deze muur komen, gaan de stopcontacten straks een stuk naar voor komen. Schroef de klemmen aan de zijkanten van alle stopcontacten los en neem ze uit de inbouwdoos. Koppel de elektriciteitsdraden los. De kring wordt hier doorgelust in de stopcontacten. We lussen de kring door met behulp van een lasdop. Zo kunnen we de rest van de stopcontacten in de kring nog gebruiken. Eens dit werkje klaar is mag de zekering dan ook terug worden aangezet.
We kunnen beginnen tegelen, dus halen we ons tegelmateriaal uit onze materiaalbox.
Voor deze spatwand gebruiken we Marokkaanse tegels die we verlijmen met een kant en klare tegellijm. Om de lijm aan te brengen gebruik je een klein truweel en een lijmkam. De tegels zelf maak je op maat met een haakse slijper met een vol diamantblad. Om de tegels recht te plaatsen gebruiken we een waterpas. Voegspieën en voegkruisjes gebruik je om de voegbreedte te bepalen. Tijdens het tegelen verwijder je het best al eens af en toe de lijm van de tegels, neem er dus ook een spons bij.
Het midden van het werkvlak is hier al aangeduid, waarschijnlijk om de dampkap te hangen. Die lijn kunnen we nu terug gebruiken om te beginnen tegelen. Eerst leg je de tegels het best eens uit op het werkvlak. We leggen de rand van een tegel gelijk met de middellijn en passen de tegels uit. We doen dit met de voegkruisjes om meteen de juiste afstand beet te hebben. Doe dit langs beide kanten. Door de grillige vorm van deze Marokkaanse tegels kan het zijn dat je langs beide kanten niet met een precies gelijk stuk uit komt. Kom je met een stuk uit dat kleiner is dan de helft van een tegel, dan begin je het best met het midden van een tegel op de middellijn. Dat geeft een mooier resultaat.
De tegels zuigen dan het water op. Dit bevordert de kleefkracht straks. Tijdens het opzuigen van het water zal je zien dat er belletjes aan het oppervlak verschijnen.
De tegels die ondergedompeld zijn, krijgen een iets donkerdere kleur achteraan. Het verschil in hechting is meteen duidelijk als je de twee aanbrengt in de lijm. Druk beide even aan en neem ze terug weg. De ondergedompelde tegel zal niet enkel moeilijker van de muur los te krijgen zijn, er zal ook minder lijm aan kleven. Verder zal een ondergedompelde tegel het water niet meteen uit de lijm wegtrekken.
Een kant-en-klare tegellijm met verbeterde hechting wordt op de verpakking aangeduid met het label D2.
Breng de tegellijm aan op de lijmkam en verdeel het over het oppervlak. Lijm niet meteen heel de wand in, maar enkel voldoende voor een of twee rijen. Een tegellijm heeft namelijk slechts een beperkte tijd dat hij verwerkbaar is nadat hij is aangebracht.
Deze lijmkam is langs twee kanten getand. Deze korte kant kan je gebruiken om kleinere stukken in te lijmen. Probeer de lijm zo gelijkmatig mogelijk over het oppervlak te verdelen.
Begin ook nu met tegelen van de middellijn naar beide zijkanten toe. De eerste rij dient als referentie voor alle volgende. Zorg er dus zeker voor dat de rij in het midden start. Door de ongelijke vorm van dit soort tegels kan het ook nu zijn dat je niet met een gelijk stuk uitkomt aan de zijkant.
Verwijder tijdens het tegelen zoveel mogelijk lijm van de voorkant van de tegels. Des te langer je hier mee wacht, des te moelijker dit zal gaan.
De laatste tegel in de rij moet telkens op maat worden gemaakt. Dat doe je met een haakse slijper met een vol diamantblad. Zaag eerst aan de voorzijde het emaille van de tegel door. Als hij tijdens het slijpen dan afbreekt, dan beschadig je het emaille alvast niet. Slijp dan de tegel volledig door. Doe dit schuin naar achter toe. Zo kan je de tegel makkelijker plaatsen.
Gebruik geen getand diamantblad. Dit werkt minder mooi af. Door de tanden in het blad beschadig je de voorzijde van de tegel tijdens het slijpen. Dit is niet het geval als je een vol blad gebruikt.
Eens de tegel op maat is, kan je hem op zijn plek zetten.
Verder vind je op de verpakking nog andere nuttige informatie zoals de verwerkingstemperatuur en hoe lang je moet wachten tot je mag voegen.
De tegels zijn verschillend in dikte, en soms kan het zijn dat er bij een tegel zelf een verschil in dikte zit. Dat kan je opvangen door wat extra lijm achteraan de tegel aan te brengen. Zo zorg je ook dat de ongelijke tegel volledig hecht in de lijm.
Controleer om de twee à drie rijen of je al dan niet recht aan het werken bent. Dat kan je simpelweg doen met een waterpas. Heb je een lange waterpas of een regel, dan kan je meteen controleren of de tegels in een lijn liggen. Is dit niet het geval, dan kan je de voegbreedte nog wat bijregelen met tegelspieën, zodat ze op dezelfde hoogte komen te liggen.
Eens je de smaak te pakken hebt, gaat het tegelen van zo'n spatwand best snel vooruit. Bovenaan werken we terug met een volle tegel. Dit geeft het mooiste resultaat. We hebben hier namelijk de luxe dat we de spatwand kunnen laten eindigen waar we willen en als je eindigt met een volle tegel, spaar je een beetje slijpwerk uit. Enkel de tegels die onder de dampkap komen, moet je dan op maat maken. Eens het laatste tegelstukje op zijn plaats valt, laat je de lijm drogen.
Is de lijm droog, kan je de tegelkruisjes en de tegelspieën verwijderen. Wrijf de tegels als eens af, zodat de overtollige lijm al verwijderd wordt. Het is belangrijk dat je dit nu al doet. Des de langer de lijm op de tegels hangt, des te moeilijker je hem er van zal krijgen.
Verwijder ook even de schilderstape van de kasten. We moeten nu 24 uur wachten voor we kunnen voegen, en des te langer de tape er op hangt, des te moeilijker hij er van zal gaan.
Het tegelen is nu klaar, en we moeten 24 uur wachten om te voegen. In de volgende aflevering zie je hoe je precies deze klus verder zet. We gebruiken een kant en klaar voegmiddel om de tegels op te voegen en werken de spatwand volledig af met een lijntje afdichtingskit. Eens de elektriciteit terug is aangesloten, kan je je keuken terug in gebruik nemen.
In de vorige aflevering zag je al hoe je de tegels aanbrengt. Daarbij was is een goede voorbereiding van cruciaal belang. De tegellijm heeft immers een stabiele ondergrond nodig voor een optimale hechting. De tegels plaatsten we daarna in de kant-en klare lijm. Ook zag je al hoe je werkt met grillige tegels en hoe je het verschil in dikte en breedte kan opvangen. We hebben 24u gewacht en nu kunnen we beginnen met opvoegen.
Om op te voegen gebruik je een kant-en-klaar voegmiddel, dat breng je aan met een voegspatel of een voegrubber. Een klein truweel kan hier weer handig zijn om het voegmiddel aan te brengen.
De keuze van een voegspatel of een voegrubber hangt af van je eigen persoonlijke voorkeur. Breng met het truweel wat voegmiddel aan op de spatel of het rubber en wrijf het diagonaal in de voeg. Zo voorkom je dat het voegmiddel terug uit de voeg komt. Doe dit in zoveel mogelijk richtingen, zo wordt de voeg goed gevuld. Wrijf zoveel mogelijk middel in de voeg. Dit proces doe je het best van de eerste keer goed. Vul de voeg dus helemaal in de diepte.
Na het voegen verwijder je met het voegrubber best zoveel mogelijk voegsel dat op de tegels hangt. Dat moet je er straks dan niet meer afwassen. Doe dit terug diagonaal. Des te meer je nu al kan verwijderen, des te beter.
Ook de rand bovenaan werken we schuin af met wat voegmiddel. Door deze schuin af te werken met een truweel krijg je het mooiste resultaat.
Laat het voegmiddel nu voldoende drogen voor je het afwast. Dit duurt 10 à 15 minuten. Begin zeker met afwassen als het product een vlies vormt. Al deze informatie staat trouwens ook op de verpakking.
Om de voegen uit te wassen kan je gebruik maken van een speciale vuilemmer met een sponsplaat. Heb je dit niet, kan je ook gewoon gebruik maken van twee emmers en een gewone spons. Verder heb je ook nog een dweil nodig.
Om je voegen uit te wassen maak je de spons nat en rol je ze even uit over de rollen bovenaan.
Door cikels te maken wrijf je het voegsel niet terug uit te voeg.
Spoel je spons regelmatig uit. Proper werken is ook hier de boodschap. Het uitspoelen doe je door de spons op het rooster te drukken en terug uit te rollen over de rollen bovenaan. Het vuil zal door het rooster vallen naar de bodem van de emmer.
Was nu heel de muur af. Vergeet zeker niet de spons uit te rollen of uit te wringen, want als je de voegen te nat kuist, dan loopt het voegmiddel terug uit de voegen.
Doe dit werkje pas als de voegen goed droog zijn, maar zorg er ook voor dat je de tegels nog kan afwassen. Voel dus regelmatig tijdens het drogen aan de voeg en aan de tegel. Maak je spons weer niet te nat.
Heb je geen sponsplaat of een vuilemmer, kan je ook met een gewone spons en twee emmers werken. Gebruik een emmer met vuil water om de spons in uit te spoelen en vul daarna de spons terug met proper water om de tegels af te kuisen. Ga zo verder tot de tegels volledig proper zijn.
Vergeet ook niet het voegsel in de kleine hoeken weg te nemen. Werk steeds in verticale bewegingen.
Krijg je de laatste restjes voegmiddel niet van de tegel, dan mag je met dit type voegmiddel ook met een schuurspons te werk gaan om het te verwijderen.
Eens de witte waas volledig van de tegels verwijderd is, kunnen we de rand rond de spatwand afwerken.
Dat doen we hier met een afdichtingskit op basis van polymeer. We gebruiken een multitool om de koker te openen. Verder heb je nog een kitpistool nodig en om netjes te werken, gebruik je een schildersplakband.
Begin met de randen af te tapen. Doe dit ongeveer een centimeter van de hoek.
Met een multitool kan je de koker veilig openen en kan je meteen ook de spuitmond veilig afsnijden.
Vul de naad tussen de spatwand en de kasten of het werkblad met de afdichtingskit. Trek de kit gelijkmatig in een lijn door. Probeer hierbij een gelijke hoeveelheid kit te pompen.
Eens je klaar bent met de kit aan te brengen, kan je de tape rondom verwijderen. Die dient enkel om de rand te beschermen moest je teveel kit hebben aangebracht.
Als laatste moeten we de stopcontacten nog terug plaatsen. Daarvoor schakel je de kring terug uit.
De afdichtingskit is nu nog nat, dus leggen we even wat karton om te zorgen dat het vuil zich niet in de kit nestelt.
Verwijder de lasdoppen en controleer nog even of er geen spanning zit op de draden.
Sluit dan de draden terug aan in de stopcontacten. Om gemakkelijk te werken kan je met een tang de draden wat plooien. Breng de draden dan terug op hun plaats aan in het stopcontact. Schroef de verbindingen vast zodat de elektirciteitsdraden op hun plaats blijven zitten.
Eens alles terug op de juiste plaats zit, kan je de stopcontacten terug op hun plek zetten. Dat doe je door de klemmen aan te schroeven. Als laatste breng je dan de bescherming van de stopcontacten nog aan. De beschermingsplaatjes schroef je gewoon vast op hun plek en het afdekplaatje druk je rondom even aan. Eens alles terug veilig is verbonden kan je de kring terug aanschakelen.