- 02 april 2020
- | Bron: Dobbit
3 UNIEKE DOMOTICASYSTEMEN NADER BEKEKEN
In SmartHome verdiepen we ons in slimme bouw- en woonoplossingen. Producenten staan de dag van vandaag voor de uitdaging om efficiënte systemen uit te denken die ook nog eens een streling voor het oog zijn. Vander Elst, verdeler van elektrotechnisch installatiemateriaal, heeft zich dan ook gericht op doeltreffende combinaties van techniek en esthetiek. Interieurarchitecte Wenke Van De Cruys mocht er 3 unieke systemen komen bekijken.
Transciptie
In SmartHome verdiepen we ons in slimme bouw- en woonoplossingen. Producenten staan de dag van vandaag voor de uitdaging om efficiënte systemen uit te denken die ook nog eens een streling voor het oog zijn. Vander Elst, verdeler van elektrotechnisch installatiemateriaal, heeft zich dan ook gericht op doeltreffende combinaties van techniek en esthetiek. Interieurarchitecte Wenke Van De Cruys mocht er 3 unieke systemen komen bekijken.
Vrouw 1
Domotica is iets dat mee moet met zijn tijd en de markt, waar veel veranderingen in zijn… Allez… Hoe spelen jullie daarop in?
Man 1
Ja.
Man 1
Ja, inderdaad. Inderdaad. Euhm… Nu, voor een particulier was domotica vroeger… Ja, wat moet dat kunnen? Ik moet bijvoorbeeld een alarmknop hebben. Men hoort iets, drukt op één knop en alle lichten gaan aan. Dat kunnen we perfect doen met Yokis. Maar wat vandaag de nood van de klant is, is in feite dat je alles met de smartphone moet kunnen bedienen. Daar heeft Yokis natuurlijk ook euh… toepassingen voor.
Man 1
Maar we zullen eerst beginnen bij de basis. Dus Yokis… bestaat vooral uit ontvangstmodules. Dat kunnen modules zijn om rolluiken aan te sturen, om lichten aan en uit te doen… En dimmodules zijn er ook. Euh… Nu, wat is het algemene principe van Yokis? Je kunt op verschillende manieren werken. Je kunt werken met traditionele bekabeling. Dan is deze module altijd achter een schakelaar geplaatst, of achter een lichtpunt, of aan de rolluikmodule zelf. En dan loopt er een bekabeling naar de drukknop. Dat is de traditionele bekabeling.
Man 1
Nu, de kracht van Yokis is eigenlijk dat dat ook op andere manieren kan. En een ander principe is dat van zender-ontvanger. Dus met deze afstandsbediening kan ik deze ontvanger draadloos laten koppelen. Met die draadloze bediening kun je ook quasi een ongelimiteerd aantal van deze modules tegelijkertijd aansturen. En in theorie bent u ook in afstand ongelimiteerd.
Vrouw 1
Oké, dus ik kan verschillende zonneweringen of verlichtingspunten aansluiten via [wordt onderbroken]
Man 1
Ja, als je bijvoorbeeld zegt: ik heb euh… thuis euh… vijftig lampen, vijftig zonneweringen… Dan kun je die met één knop allemaal tegelijk aansturen, en ook nog eens afzonderlijk.
Vrouw 1
Dat zou een megahuis zijn. Je sprak daarnet over bediening met smartphone of tablet. Daar zou ik wel graag wat meer over weten.
Man 1
Ja, dus het systeem waarvan ik net sprak, draadloos of bedraad, kan ook in combinatie met een tablet. Ja? Dus je hoeft geen centraal bedieningspaneel aan te kopen; elke tablet of elke smartphone kan eraan gekoppeld worden. Hoe gaat dat in zijn werk? Dus je hebt een hub, die je verbindt met je router. Op een tablet download je gratis software. Met die software kun je lichtpunten aansturen. Die communicatie verloopt via internet, naar de hub toe. En de hub zelf gaat een radiosignaal uitsturen naar de Yokis-modules om het commando te activeren.
Vrouw 1
Oké, dus ik kan er euh, in principe vanuit Frankrijk voor gaan zorgen dat alle lichten uitgaan, voor de zekerheid.
Man 1
Ja, inderdaad. Dus vanaf dat je verbonden bent met een netwerk – of dat nu 3G of 4G is, in het buitenland of niet – dan kun je je modules bedienen.
Via je tablet of smartphone kun je dus vanalles bedienen: de zonwering, de verlichting, en zelfs de temperatuur, dankzij een nieuwe module die de centrale verwarming regelt. Aangezien je zo veel meer controle hebt over je verbruik, kan je besparen op je energie. Door gebruik te maken van een scenario, zoals ‘relax’ of ‘paniek’, combineer je verschillende acties tegelijk. De scenario’s kun je bovendien naar eigen keuze aanmaken, zodat je zelf bepaalt wat er gebeurt.
Omdat je het systeem vanop afstand kunt bedienen, creëer je meteen ook meer veiligheid wanneer je de indruk wekt dat er iemand thuis is.
Wie gaat renoveren, kan ook beroep doen op dit systeem. Je hebt immers geen stuurbekabeling nodig tussen je drukknop en je ontvangstmodule, omdat alles via radiosignaal werkt. Doordat de modules los verkocht worden, plaats je ze achter eender welke schakelaar van eender welke fabrikant.
Vrouw 1
Voor zelfbouwers is het wel interessant om te weten wat ze zelf kunnen doen en wat er door een installateur moet gebeuren… Hoe zit dat precies?
Man 1
Als je zelf veel kennis hebt van elektriciteit, kun je de natuurlijk perfect zelf doen. Maar voor het aansluiten van de modules en het trekken van de leidingen… Als je niet technisch onderlegd bent, kun je beter beroep doen op een installateur.
Man 1
Het is wel zo dat, als het systeem geconfigureerd is en je later aanpassingen wilt doen, je dat zelf kunt. Je hoeft geen installateur te contacteren, die dan vanop afstand moet inloggen op jouw systeem, of die soms zelfs ter plaatse moet komen met zijn laptop om het systeem te wijzigen. Dus kleine scenario’s zoals afstandsbedieningen toevoegen, of bestaande lichtpunten toevoegen aan het systeem, dat kan je perfect zelf.
Vrouw 1
Als ik mij niet vergis was er nog een ander product dat jullie me wilden laten zien, dat er sterk uitspringt op het vlak van design?
Man 1
Ja, volg maar even. Euh… Zoals je hier kunt zien… Dit is de nieuwe buitenpost van Urmet… De ‘Alpha’ genaamd. Dat is een systeem dat ze vorig jaar op de markt gebracht hebben. Heel speciaal aan deze module is dat hij heel dun is; zoals je ziet reikt de inbouwmodule nog geen centimeter ver vanaf de wand. Zelfs de opbouwmodule… Ten opzichte van wat andere fabrikanten doen, zit deze het dichtst mogelijk tegen de wand zelf.
Man 1
Je kunt kiezen voor verschillende systemen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het digitale systeem waarbij je heel veel gebruikers of appartementen kunt toevoegen… Je kunt ze gemakkelijk selecteren of toegang geven met een code. Je kunt ook kiezen voor analoge drukknoppen, waarbij elke drukknop een appartement voorstelt. Ook belangrijk hier is dat dit de enige modulaire buitenpost is met IP55. Dat wil zeggen dat die heel goed bestand is tegen schokken en water.
Man 1
Een ander voordeel is dat deze quasi schroefloos is. Dus met één schroevendraaier kun je die volledig monteren. Dus het is een quasi schroefloos systeem. De enige schroeven die je nodig hebt zijn die voor het vastmaken van het kader aan de inbouwmodule. Voor de rest is het volledig schroefloos.
Vrouw 1
Ah ja!
Vrouw 1
In tegenstelling tot de oudere buitenposten is dit wel heel minimalistisch, wat ik wel tof vind. Wat heeft het nog meer te bieden, buiten zijn mooie design?
Man 1
Natuurlijk is dit hier wat je buiten ziet staan aan de apartementsgevel. Maar het is eigenlijk combineerbaar met een volledig systeem. Een volledig videofonie- of parlofoniesysteem. Door een eenvoudige programmatie aan de buitenpost en aan de binnenpost kun je een aantal – maximum vier – appartementen toevoegen aan een drukknop. Dat kan bijvoorbeeld een videofoon met hoorn zijn, een hoornvrije videofoon met groot scherm, of een gewoon audiotoestel met hoorn, of hoornvrij.
Vrouw 1
Ik zal eens aanbellen, hé?
Man 1
Naast een zuiver beeld krijg je hier ook een beeldhoekcamera. Je kunt altijd de oproep… Ik bedoel de conversatie starten… Je kan de deur openen… En je kunt de conversatie afsluiten.
Man 1
Je kan ook zonder dat er iemand aanbelt het beeld oproepen om te zien of er iemand voor de deur staat.
Een extra optie is de Call Me-module. Die kan per appartement apart geïnstalleerd worden. Via dit systeem wordt een oproep aan de buitenpost automatisch doorgeschakeld naar je smartphone of tablet. Daardoor kun je vanop afstand de bezoeker aanspreken en eventueel toegang geven tot het gebouw.
Als je nu gebruik maakt van een videofoniebinnenpost waarin ook Yokis-modules verwerkt zitten, dan kun je met diezelfde binnenpost niet alleen de videofonie bedienen, maar ook je zonwering en verlichting.
Vrouw 1
Ik zie hier verschillende soorten schakelaars. Maar ik veronderstel dat er eentje tussenzit die je wou bespreken?
Man 1
Dat is de Simon24-reeks. De Simon24-reeks bestaat uit schakelmateriaal voor schakelaars en stopcontacten, en is een gepatenteerd systeem met veerklemmen, zonder schroeven. Het is niet alleen heel makkelijk te bevestigen en los te maken, maar het bespaart ook heel wat tijd op installatie.
Man 1
Ik zal een korte demonstratie geven: je hoeft dit er enkel maar in te klikken. Je mag hier dan hard aan trekken, maar het komt niet los. Het euh… Het losmaken is even gemakkelijk als het bevestigen. Gewoon even met een schroevendraaier erin, en hij is los.
Vrouw 1
Dus als zelfbouwer is dat eigenlijk ideaal?
Man 1
Je kan het zelf ook eens proberen!
Vrouw 1
Dus euh… Dit gaat dus in de muur… En dan klikken we dit erin. Inderdaad, dat zit gewoon vast… En ik wil er vaak ook graag twee naast elkaar.
Man 1
Ja inderdaad, dan kun je er gewoon een tweede tegen hangen. Je ziet ook dat ze mooi in elkaar passen. Dat is ook uniek aan dit systeem.
Verder hoef je enkel maar de drukknop en het afdekplaatje op hun plaats te duwen.
De eenvoud van het systeem blijkt ook uit de installatie in de muur. De gestripte kabels kun je eenvoudig in de daarvoor voorziene openingen plaatsen. Nadat je het plaatje in het inbouwdoosje geklikt hebt, zet je de bedrading vast door simpelweg met de schroevendraaier in de openingen te duwen. Je hoeft dus niet te vijzen.
Dit unieke systeem, dat zowel voor schakelaars als voor stopcontacten bestaat, werkt zo eenvoudig en snel dat het een tijdswinst oplevert van 60% ten opzichte van een standaard installatie.
Vrouw 1
Ik geloof dat het ook wel iets veiliger is dan met schroeven, want schroeven kunnen… [wordt onderbroken]
Man 1
Ja inderdaad, het veersysteem is veel veiliger, want het blijft gewoon vastzitten. Schroeven kunnen na verloop van tijd loskomen, met als gevolg dat je stopcontact mettertijd uit de muur komt. Inderdaad.
Vrouw 1
Helemaal eruit…
Vrouw 1
En dit zijn nu de witte afdekplaatjes, maar je hebt nog andere kleuren, zie ik?
Man 1
Inderdaad, we spreken over drie gamma’s. We hebben het Essence-gamma, met de klassieke kleuren. Zelfs de witte – daar zijn tests rond gebeurd – verkleuren niet. Die blijft wit. Verder heb je nog het Rainbow-gamma en het Radiant-gamma. Dit hier is nu een beperkt overzicht, er zijn veel meer kleuren beschikbaar. En je kan uiteraard na verloop van tijd de kleuren afwisselen, via de eenvoudige ingreep die we daarnet al zagen.
Vrouw 1
Ah ja ja ja…
Wie meer te weten wil komen over de werking van deze systemen en andere elektrotechnische oplossingen, kan een overzicht vinden op de website.