Gebruik de juiste kit

Ken je het gevoel als je voor een winkelrek staat met 6 meter kitten en kokers? De verschillende types vliegen je om de oren: sanitaire kit, schilderskit, montagekit … In deze Tooldokter verdiepen we ons in enkele types kitten en lijmsoorten en hun toepassingen.

Transciptie 

In deze Tooldokter verdiepen we ons in enkele types kitten en lijmsoorten en hun toepassingen.

Ken je het gevoel als je voor een winkelrek staat met 6 meter kitten en kokers? De verschillende types vliegen je om de oren. Leer dankzij deze Tooldokter alvast welke kit of lijm je precies mee moet nemen voor je volgende klus.

Als dhz’er zal je het vaakst in contact komen met een koker waarmee je kan monteren, én kitten. Dan pak je een MS-polymeer of hybride polymeer bij de hand.
Zo’n hybride polymeerkit heeft een erg hoge lijmkracht én creëert tegelijkertijd een flexibele voeg,

bovendien is het product overschilderbaar. Dat maakt een MS-polymeer tot een ideale, universele lijm- en afdichtingskit. MS-polymeer is wel minder kleurvast.
Nog nooit een koker in je handen gehad? Zó ga je aan de slag! Verwijder eerst en vooral de dop van de koker waar de schroefdraad begint. Draai er dan de spuitmond op vast. Dan snij je de spuitmond schuin af, je snijdt wel zó af dat de spuitmond net kleiner is dan de naad die je wil afkitten. En dan hoef je alleen nog de koker in het pistool te bevestigen. Vóór je gaat kitten, dien je eerst te ontvetten. Maak het oppervlak grondig schoon. Voor een simpele montage van pakweg een plint, breng je de kit aan in een lange sliert. Daarna gewoon de plint stevig aandrukken, en meer houdt dat niet in.


Monteren is één iets, een naad afkitten is nog iets anders. Voor een goede hechting, maak je de ondergrond opnieuw stof- en vetvrij. Daarna ga je aan de slag met schilderstape om de naad proper te kunnen afwerken. Gebruik wel tape die geschikt is aan de ondergrond. In één vloeiende lijn breng je daarna de kit aan, pomp af en toe de pistool op zodat je een gelijkmatige vloei creëert. De naad wil je nu nog mooi glad strijken. Dit doe je met water en wat afstrijkmiddel, of wat zeepsop, zodat het materiaal niet aan je vinger blijft kleven. Of je kan ook gebruik maken van afstrijklepels en dergelijke zoals je die in de winkel vindt. Verwijder daarna meteen de tape.


Een nieuw keukenblad, lavabo of bad te installeren? Dan heb je een kitproduct nodig die flexibel is, én bestand is tegen vochtige omstandigheden. Grijp dan terug naar een silicone, die schimmelbestendig werkt. En het moet gezegd, het is écht wel belangrijk dat je stevig ontvet. Ook al ziet de ondergrond er niet ‘vuil’ uit, vetplekken zijn aanwezig maar zullen de hechting bemoeilijken. Je ziet al goed op deze muur, welk effect een simpele handdruk op de muur heeft. Ontvetten is dus de boodschap! Daarna mag je opnieuw de naad afkitten met schilderstape. Kleine tip, pers altijd eerst wat product uit de koker, en begin dan pas met aan te brengen. Zo ben je er zeker van dat het product niet sputtert in het begin, en meteen een vloeiende lijn produceert.
Siliconen zijn erg flexibel, maar hebben minder sterke lijmkracht, en gebruik je dan ook enkel als afdichtingskit. Gebruik enkel topkwaliteit kitten voor gebruik op natuursteen of andere poreuze materialen. Lees altijd de technische fiche om te weten of een kit geschikt is voor sanitair, zodat ze schimmelbestendig zijn. Siliconen zijn niet overschilderbaar.
De werkwijze die volgt is klassiek: de naad instrijken met een sopje, het overtollige product afstrijken en dan meteen de tape verwijderen.


Nog zo’n kit die je vaak zal gebruiken: met name om naden af te werken die je moet overschilderen. In dat geval grijp je naar een schilderskit.
De schilderskit gebruik je om in één-twee-drie toe te passen: je gaat er snel een naad mee afkitten die je later nog wil overschilderen. Acrylaat heeft een hoge vormvastheid, en is makkelijk af te strijken. Acrylkit is niet waterbestendig.
Wie het gewoon is om te kitten, hoeft niet altijd met schilderstape te werk gaan. Het wordt wel afgeraden om bij een acrylaat een zeepsop te gebruik. Er is kans op een reactie met de verf die je later wil aanbrengen, gebruik liever zuiver water met een plantenverstuiver. Echt nauwkeurig werken, lukt natuurlijk altijd het best met schilderstape. Tenzij je meteen gaat schilderen, werk je nog eerst af met de nieuwe kleur die je wil aanbrengen, maar nadien verwijder je de tape in één gecontroleerde beweging.


Snel iets monteren? Dan ben je vlug geholpen met een high-tack kit.
Een high-tack kit vind je vaak terug als hybride polymeer: het product heeft een extreem hoge aanvangshechting, wat lijmen zonder ondersteuning mogelijk maakt.
We nemen het voorbeeld van een spiegel die je wil ophangen. Ook hier zorg je opnieuw voor een stof- en vetvrije ondergrond, zowel bij de ondergrond als het te bevestigen materiaal. De spuitmond heeft een inkeping, waardoor je lijnen in een omgekeerde V-vorm kan leggen.

 

 

 

Dat biedt het voordeel dat je, bij het duwen tegen de muur, telkens een minimale egale specie behoudt. Breng bovendien aan in verticale lijnen, in plaats van ‘dotten’: verticale lijnen laten condensvocht beter wegdruppelen, terwijl op horizontale lijnen achter de spiegel water en stof zich kan ophopen, wat tot schimmelvorming kan leiden.


In het segment lijm vind je ook superlijm terug. Je gebruikt het als secondenlijm voor een snelle verlijming van materialen en herstelling, hier passen we het toe om er een simpele legplank mee te creëren.


Zo’n superlijm zorgt voor een snelle, goede hechting maar biedt geen flexibiliteit. Je kan er een enorm scala aan materialen mee verlijmen, en zelfs poreuze materialen lukt door gebruik te maken van een activator, die het uithardings­proces versnelt. Breng aan in dunne lagen, en respecteer de verwerkingstemperatuur zoals aangegeven op de technische fiche voor een optimale hechting. De verlijming heeft een hoge weerstand tegen schuifkrachten en is krimpvrij.
Start altijd van een stof- en vetvrije ondergrond. Hoe dunner je de lijm aanbrengt, hoe sterker de verlijming zal zijn. Met de bijhorende activator versnel je het uithardingsproces. Druk stevig aan voor enkele seconden, en dat volstaat voor een goede verlijming.
Dat de superlijm bestand is tegen zware schuifkrachten, zie je al meteen als we deze legplank nog eens aan de muur willen monteren. De planken zijn nog maar net verlijmd, en aan de achterwand brengen we meteen enkele verticale lijnen aan met high-tack kit. Even stevig aandrukken tegen de muur, en dan kan je de constructie al meteen gaan belasten.


Wie bouwt of renoveert, zal ook in contact komen met PU of polyurethaanschuim, het is ruim inzetbaar bij de afwerking van kieren en holle ruimten bij allerlei montage- en isolatieklussen.
PU-lijmschuim heeft een enorm hoge lijmkracht, maar is wel niet flexibel. Je dient het te gebruiken op sterke ondergronden, en enkel als lijm.


Naast PU-isolatieschuim, dat je gebruikt om te isoleren en op te vullen, heb je ook PU-lijmschuim, wat dan weer ideaal is voor grootvlaksverlijming, zodat je het ook kan gebruiken als oplossing om gipskartonplaten te bevestigen.
Het gebruik is wederom eenvoudig. Voor gebruik ga je het product stevig schudden, en dan breng je meteen aan op het lattenwerk. Begin van onderaan, en werk stelselmatig naar boven toe. Wacht na het aanbrengen 1 à 2 minuten. Zodra het lijmschuim draden trekt bij aanraking, is het klaar voor montage. Zodra het schuim niet meer aan je handschoen kleeft, is het klaar voor montage. Wat houdt dat in? Gewoon de gipskartonplaat tegen het lattenwerk opduwen, overal even goed aandrukken, en daarmee is de kous af.

 

 

 

 

 

Nog zo’n voorbeeld van grootvlaksverlijming met PU-schuim is het fixeren van lagen cellenbeton. Indien je gebruik maakt van een professionelere lijmpistool, dien je die er eerst nog op te schroeven. Voor een correcte dosering, draai je de spuitmond achteraan open en test je al even voor.
Maak de ondergrond licht vochtig voor een optimale hechting. Breng lange rijen schuim aan, en voldoende dik, maar een beetje weg van de randen. Het schuim zal zich dan gelijmatig verdelen onder het gewicht van de volgende rij, en niet al te veel langs de randen uitgeduwd worden. Wat overtollig is, kan je nadien nog wegsnijden zodra het is uitgehard. Op die manier ga je blok per blok te werk.
Wil je later nog aan de slag met je PU? Vergeet dan zeker niet de lijmpistool schoon te maken met reinigingsproduct, en sluit het vervolgens aan op een cleaningkit, zodoende kan je het resterende materiaal er nog uit spuiten. Je zal versteld staan hoeveel restmateriaal er nog in is blijven zitten. Op die manier is je spuitmond ook gebruiksklaar voor je volgende klus.


Een multifunctionele kit voor specifieke problemen, dat heb je in handen met een lijm-, vul- en herstellingspasta.
Stel, je hebt een gat die je vlug moet repareren, maar nadien nog wilt bewerken. Zo zit deze draadstang te ruim in het voorgeboorde gat. De multifunctionele kit brengt redding.

Dit type is een tweecomponentenproduct, maar met het gemak dat je het kan gebruiken als een ééncomponentenlijm. Maak steeds dat je eerst wat product eruit duwt, zodat de tweecomponenten voldoende gemengd zijn bij toepassing. Dan is het louter een kwestie om het gat op te vullen. Ook hier zorg je dat de ondergrond stof- en vetvrij is.
Deze kit heeft geen krimp en is toepasbaar voor de verlijming van bouwmaterialen. Nadien is het bewerkbaar om te boren, tappen, schuren of frezen. Het is ook overschilderbaar.
Eenmaal uitgehard, kan je een correcte diameter uitboren om de draadstang te bevestigen. Een handige oplossing om een fout vlug weg te werken.


Nog een specifiek type om mee af te sluiten: een hybride polymeer die je niet alleen om te verlijmen of herstellen gebruikt, maar ook om te zorgen voor een waterafdichting.

Als klusser ga je het dus gebruiken om goten, afvoeren, dakdoorvoeren of roofing enzovoort te herstellen. Bij elke toepassing dien je de ondergrond goed te ontvetten.
Zo’n kit mag rechtstreeks op een bitumineuze ondergrond worden gebruikt, en is tevens geschikt voor verticale toepassingen. Het is UV-, chemisch en weerbestendig.
Met deze toepassing is het gewoon zaak om de naad overal goed op te vullen, zodat je bij het afstrijken een waterdichte verzegeling maakt, zodat het vocht geen kans krijgt om door te sijpelen. Omdat de pasta een vrij rigide structuur heeft, is afstrijken eveneens nodig met een afstrijkmiddel voor een mooi resultaat.

Je ziet, voor elk klusprobleem vind je wel een toepasselijke lijm- of kitproduct. Met deze wegwijzer heb je al een betere kijk op de diverse types. Alvast bedankt voor het kijken, en tot de volgende aflevering!

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.