- 12 december 2019
- | Bron: Dobbit
De Engelse oldtimer 23 - Remmen en koppeling

De Engelse oldtimer - epis. 23 - Remmen en koppeling
In deze reeks van DIY on Wheels krijgt een Austin Cooper S uit 1964 een body off restauratie. In de vorige aflevering werd de hydrolastische vering aangesloten en getest. Nu gaat Carl de remmen vooraan afwerken en het koppelingssysteem testen.
Transciptie
In deze reeks van DIY on Wheels krijgt een Austin Cooper S uit 1964 een body off restauratie.
In de vorige aflevering werd de hydrolastische vering aangesloten en getest.
Man 1
Nu gaan we de nieuwe toegekomen remschijven monteren, hiervoor moeten we de cardan-as losmaken en de flens lossen. Eerst de flens losmaken terwijl alles nog gemonteerd is. Soms lukt dit makkelijk maar het kan ook stevig vast zitten… zoals deze.
Man 1
Dan nemen we een slagschroevendraaier … en dan komt dat ook los.
Man 1
Dit is de flens.
Man 1
In dit geval is het heel duidelijk dat we nieuwe remschijven moeten steken.
Man 1
Als je goed kijkt aan de achterzijde heeft hij hier een blauwe kleur… de remschijf is duidelijk oververhit geweest. Ook zit er rondom een stevige kras in.
Man 1
Hoe wordt dat nu te warm? Dat ligt aan de oude remblokken die door ouderdom te hard worden, hierdoor moet je harder op het rempedaal duwen om te kunnen stoppen. Hierdoor worden die blokken nog warmer en daardoor trekken die de remschijf krom.
Tijdens onze eerste testrit voelde ik reeds een trillende rempedaal, dit ten gevolge van kromme remschijven en deze blauwe kleur is ook een getuige hiervan. Dus we kunnen hier niks meer mee doen. We gaan tevens zachtere remblokken steken.
Man 1
Hier zie je dat er harde en minder harde plekken op zitten. Met die oude kan je niets meer doen. Ze zijn niet versleten maar ze zijn te hard geworden dus klaar voor de vuilbak.
Man 1
Deze zachtere remblok slijt sneller maar remt beter. Je moet minder op het rempedaal duwen. Door frictie op het blok neemt het materiaal af van het blok maar dat moet ook. Wanneer die hard wordt glijdt hij erover en dan remt die niet meer. Het wordt weer te heet en krijg je dit resultaat.
Man 1
Die flens is goed. Die gaan we volledig oppoetsen om terug te kunnen monteren.
Deze wordt ontvet en gezandstraald en kan daarna op de nieuwe remschijf bevestigd worden.
Deze schroeven worden straks nog eens extra goed opgespannen wanneer de flens terug op de Mini gemonteerd is.
Man 1
Vooraleer we de remschijf monteren, plaatsen we de stofplaat.
Die zal ervoor zorgen dat remschijf niet beschadigd raakt door steenslag. Ze beschermt ook tegen modder en water zodat het remvermogen niet in het gedrang komt.
Man 1
Die moer van de cardan gaan we aanspannen op 27 kilo dus 270 Newton...dit redelijk straf voor een Mini. Voor een andere wagen is die spankracht heel wat minder maar is die moer niet genoeg aangespannen, komt hij los en draait gans uw cardan in de soep. Daarom heb ik ook een hulpstuk gemaakt om de flens te kunnen tegenhouden.
Dit hulpstuk past over de wielbouten en zal de flens blokkeren tijdens het opspannen door zich vast te zetten tegen de grond.
Man 1
Nu moeten we ietsje doordraaien tot de volgende opening dus dat wordt iets meer dan 270 Newton.
Dat is nodig omdat het een kasteelmoer is. Deze moet geborgd worden met een splitpen.
Man 1
Nu kunnen we de split-pen erdoor steken.
Man 1
Zo is dit gespannen.
Man 1
Nu de remklauw monteren.
Ook de aansluiting met het stuurhuis moet weer vastgemaakt worden, aangezien de stofplaat daarop gemonteerd werd.
En zoals gezegd worden de schroeven van de flens nog eens extra goed aangespannen, dit is makkelijker nu deze gemonteerd zit.
Man 1
En nu nog de remblokken.
Man 1
Die rode kleur is de fijne beschermlaag. Deze laag dient eigenlijk om uw remmen in te rijden. De eerste vijftig à honderd kilometer moet je voorzichtjes remmen. Bij te hardhandig remmen kan je die remmen makkelijk direct verbranden. Daarom die rode eerste laag om 50 tot 100 km te ‘roderen’, Iet vroeger remmen en zachtjes remmen om ze zo goed op de schijven in te rijden. Daarom is dus die laag erop.
Man 1
Wat we aan de achterkant gaan monteren is het wrijvingsmateriaal, dit voorkomt het ‘piepen’ van de remmen.
Dit materiaal snijden we op maat.
Man 1
En we brengen een beetje kopervet aan.
Dit zal er ook voor zorgen de remmen niet ‘piepen’. Kopervet is bestand tegen erg hoge temperaturen en dus uitermate geschikt voor remmen. Let er wel heel goed op dat er géén vet op de remvoering zelf terechtkomt!
Man 1
Zo is deze zijde volledig afgewerkt.
Daarna is dus de andere kant aan de beurt. De werkwijze is hier exact dezelfde.
Man 1
Dit is hier de rem-servo. Ik twijfel nog om hem terug te monteren al dan niet. Vooral naar originaliteit van onze restauratie van deze Mini gaat bepalen van wel of niet. Dit is normaal zijn plaats. Een leiding van de rem-pomp naar de rem-servo. En van de servo wordt hij verder afgetakt. In het geval dat hij niet moet worden gemonteerd dat gaat hij rechtstreeks van pomp naar hier.
Man 1
Maar ik twijfel nog… gaat hij erin of niet. Daarom wachten we hier nog mee, ook omdat er nog eronder moet worden aangebracht zoals het koppelingssysteem. Dit is dan ook van de baan als er toch een servo in zou moeten.
Zo gezegd zo gedaan, volgende stap is de koppeling. Starten doen we met de koppelingspomp.
Man 1
Dit is de koppelingspomp en dit is de rempomp. Er is een duidelijk hoogteverschil tussen die twee. De originele rempompen van een Cooper S zijn hoger en iets dikker van diameter binnenin en kunnen zo iets meer druk geven. Bij een standaard Mini zijn die dezelfde hoogte.
Man 1
De hoofdpomp zit er al in aan de pedaal, dit is de duwer. Dit hier is de ontvanger, is ook een pomp waar ook een klein piston in steekt die gekoppeld is aan deze as. Bij het duwen op de pedaal wordt deze as uitgeduwd en is de koppeling open. Ik ga wel eerst de leiding monteren en vastzetten op de pomp voor ik deze in de Mini monteer.
Man 1
Nu kunnen we de pomp monteren in de Mini.
De pomp zelf wordt aan het motorblok vastgemaakt, net naast het koppelingsmechanisme.
De leiding wordt vastgezet in dezelfde beugel waar de hydrolastische leiding op gemonteerd zit.
Van daaruit vertrekt er een vaste leiding naar de de hoofdpomp.
Man 1
Nu maak ik een nieuwe leiding voor tussen de twee pompen.
Carl maakt deze op dezelfde manier zoals de rem- en benzineleidingen. Wil je nog eens in detail zien hoe hij dat doet? Herbekijk dan de vorige afleveringen op onze website.
Als de leiding klaar is en in de juiste vorm geplooid, kan deze tussen de twee pompen gemonteerd worden.
Daarna mag ook het asje in de koppelingspomp waarmee de pomp en de koppeling aan elkaar verbonden worden. Dat asje wordt vastgezet met een splitpen.
De pomp krijgt nog een nieuwe ontluchtingsnippel.
Die wordt voorzien van een veer zodat de koppeling niet open blijft staan.
Man 1
Verder gaan we met het afwerken van de pedalen en de pompen..dus ze weer bevestigen aan elkaar, en daarvoor gebruiken we altijd nieuwe paspennen. Deze paspen toont duidelijk de schade van het inlopen: deze steekt hier op de oude pomp en heeft duidelijk veel speling...zo te zien niet zoveel maar aan het pedaal is dit wel veel. Bij het induwen van het rempedaal heb je de eerste centimeter niks van weerstand en dan pas duwt je de pomp in. Niet zo makkelijk om snel te remmen. Om die reden altijd nieuwe paspennen steken.
Deze paspennen verbinden dus de pompen met de pedalen.
Als ze beide geplaatst zijn, zet Carl ze vast met splitpennen.
Man 1
Nog nieuwe pedaalrubbers.
Zo ziet alles er weer netjes uit!
Man 1
Nu kunnen we het koppelingssysteem ontluchten. De hoofdpomp is aan de pedaal bevestigd. Deze druk je in en komt de pomp omhoog. De vloeistof gaat via deze leiding naar de ontvanger en daar wordt de piston binnenin opengeduwd die dan vervolgens de koppeling openzet. Straks zien we die bewegen.
Man 1
Bij het monteren van een volledig nieuw circuit controleer je best dat alles goed dicht en aangespannen is.
Man 1
Want remvloeistof is een zeer agressief product, dus wanneer er ergens een lek is, zitten we met een probleem.
Man 1
Ook altijd checken dat de ontluchtingsnippel dicht is...die staat ietsje open om straks de ontluchter op te monteren.
Man 1
Wat ik ook altijd doe is de omgeving van de pomp beschermen. Dit is ook remvloeistof, hetzelfde als in het remsysteem. Dus altijd de pompen zoveel mogelijk beschermen tegen het mogelijk morsen of overlopen van de remvloeistof. Die zou de verf kunnen aantasten.
Man 1
Dus gewoon opvullen tot boven.
Daarna de ontluchter aansluiten op de ontluchtingsnippel en deze een klein beetje opendraaien. De ontluchter zal nu de remvloeistof uit de pomp, door de leiding naar de tweede pomp zuigen.
Man 1
Kijk, zie je de remvloeistof komen? En hier zal het niveau zakken.
Het is belangrijk om op tijd te stoppen en bij te vullen, anders zuig je terug lucht in het systeem.
Man 1
Opnieuw bijvullen.
Dit herhaal je tot je geen luchtbelletjes meer in de remvloeistof ziet zitten.
Man 1
De ontluchter altijd goed sluiten… En nu zou er druk op het remsysteem moeten zitten.
Man 1
Voila het is ontlucht.
Man 1
Finaal het potje bijvullen tot boven.
Man 1
En controleren indien er geen lekken zijn.
Man 1
Nu kunnen we de koppeling regelen. Een klein beetje speling op de pomp is perfect. Kijk, dat is eigenlijk al goed zoals hier.
Man 1
Deze is goed maar ik moet ook nog deze twee moeren afregelen. Daarvoor moet je met 2 personen zijn. Een iemand die de pedaal volledig induwt… pomp is nu volledig open, koppeling staat open. Nu draaien we de eerste moer tot ertegen.
Man 1
Pedaal los! … Goed. Duw nog eens??
Man 1
Beetje los! Nog eens duwen?
Man 1
De moer er helemaal tegen draaien. Voila, dat is perfect.
Daarna enkel nog de twee moeren goed samenspannen…
Man 1
Nog een laatste keer de pedaal induwen… Prima!
...en de koppeling is klaar!
In de volgende aflevering duikt Carl de koffer in voor het vervolg van deze restauratie.