- 26 maart 2020
- | Bron: Dobbit
DE ENGELSE OLDTIMER 30 - OLIEDRUK TESTEN
In deze reeks van DIY on Wheels krijgt een Austin Cooper S uit 1964 een body off restauratie. In deze aflevering monteert Carl de batterij en de batterijkabels. Hij kan nu een eerste test uitvoeren om te controleren of het gereviseerde blok oliedruk maakt.
Transciptie
In deze reeks van DIY on Wheels krijgt een Austin Cooper S uit 1964 een body off restauratie.
In de vorige aflevering monteerde Carl de gereviseerde startmotor en het startrelais. Nu gaat hij verder met een nieuwe batterij.
Man 1
Ik ga een batterij met iets meer vermogen plaatsen. Er is toch plaats genoeg. Waarom? Er zullen meer verbruikers zijn zoals extra verlichting. Er komt ook nog een alternator op en dan is het betere om een zwaardere batterij te kiezen. Er is plaats genoeg in de koffer dus geen probleem.
Carl kiest hier voor een batterij van 44 ampère in plaats van de standaard batterij van 38 ampère.
Man 1
Als je een batterij aansluit moet je altijd eerst de plus, de positieve pool aansluiten voor je de min, de massa aansluit. Waarom? Nu kan het geen kwaad als je nog eens tegen de carrosserie stoot. Er zal niets gebeuren. Als het circuit gesloten is en je stoot tegen de carrosserie, dan heb je kortsluiting en zal je sleutel vast gelast zijn aan de batterij. Das ook niet de bedoeling hé. Aan de plus speelt dat geen rol, niet erg als ik eens haper.
Man 1
Voila die kabel zit vast. Nu ga ik een massakabel maken voor hier tussen.
Net zoals bij het aansluiten van de startmotor en het startrelais haalt Carl wat verf weg van de carrosserie om een goede geleiding te hebben.
Voor de nieuwe aansluiting gebruikt hij een kabel die zeker voldoende dik is.
Om de aansluiting op de body te maken, klemt hij een kabelschoen op de kabel. Je kan dit doen met een speciale kabelschoentang maar ook met de bankschroef, zoals Carl hier doet.
Man 1
Ik kies hier om een massakabel op maat te maken.
Man 1
Dit is een kabelschoen die ik er op klem. En nu ga ik dit laten vollopen met tin, zo is er altijd een goede geleiding.
Als de kabel en de kabelschoen voldoende opgewarmd zijn, zal de soldeertin mooi tot tussen de aders van de kabel lopen.
Man 1
Je ziet het er al mooi uitlopen.
Zo weet Carl dat deze goed vol zit.
Man 1
Voila, en nu een beetje laten afkoelen hé.
Aan de andere kant van de kabel haalt hij de mantel weg zodat hij er een nieuwe batterijklem op kan monteren.
Man 1
Ook hier weer wat kopervet.
Man 1
Nu is er eigenlijk stroom in het voertuig tot aan het startrelais. Het circuit is nu gesloten. De massa is aangesloten op de carrosserie, hier ook en de batterijkabel is aangesloten op het startrelais. Als ik nu op het startrelais duw, moet de startmotor de motor doen ronddraaien. Dat ga straks proberen maar er moet eerst olie in de motor, niet vergeten!
Man 1
Voor deze Mini heb ik gekozen om een extra oliekoeler te monteren. Bij motoren die meer belast worden is het wel interessant om een extra oliekoeler te voorzien. Hoe koeler de olie, hoe beter de smering zal zijn. Als de olie té warm wordt dan is de smering weg. Dat is gewoon een bypass die we maken tussen het motorblok en de oliefilter. Deze vaste leiding ga ik vervangen door twee flexibele. Die komen dan vanuit het motorblok naar de koeler en dan van de koeler naar de oliefilter. Die ga ik nu aansluiten.
Daarvoor haalt Carl dus eerst de vaste leiding weg.
Bij het monteren van de flexibele leidingen voorziet hij ook nieuwe koperen dichtingen. Die zorgen voor een goeie afdichting bij verbindingen die onder druk staan.
Man 1
En nu de oliekoeler zelf vastzetten.
De oliekoeler en de flexibele leidingen worden nog niet met elkaar verbonden. Het systeem moet eerst met de juiste olie gevuld worden.
Man 1
Voor je een nieuwe motor opstart, moet je deze altijd ontluchten. Dat wil zeggen dat je de motor eerst laat ronddraaien zonder bougies, zonder ontsteking en zonder benzine. Zo ontstaat er eerst oliedruk. Als er geen oliedruk is dan moeten we niet meer verder doen met deze motor… Soms wordt de motor direct opgestart en wordt er gas gegeven terwijl deze nog geen oliedruk heeft. Dat kan soms 4 a 5 minuten duren tot er oliedruk is en het motorblok volledig ontlucht is. Hier is er nu ook een extra oliekoeler dus ook een extra moeilijkheid om te ontluchten. Die kan ook vol met luchtbellen zitten. Hoe ga ik nu te werk? Ik ga de leidingen en de oliekoeler al volledig vullen met olie voor ik de motor laat ronddraaien.
Carl gebruikt hier de voorgeschreven 20W50 olie. Het motorblok en de versnellingsbak gebruiken in dit geval dezelfde olie.
Man 1
Voila, ik heb nu al 4 liter in het motorblok gedaan, normaal moet er 5 liter in. Maar ik ga ook al de leidingen, de oliekoeler en de oliefilter vullen met een trechtertje.
Man 1
Via deze leiding laat ik ook de oliefilter al vollopen met olie. Om straks makkelijk te kunnen ontluchten.
Man 1
En nu de leiding naar het motorblok. Dit is de leiding die tot aan de oliepomp loopt.
Man 1
Kijk deze zakt al niet meer dus die zit al helemaal vol.
Man 1
En nu nog de oliekoeler.
Man 1
Je kan nu kijken naar de andere aansluiting tot de olie eruit komt. Zie je? Het is daar al.
Nu alles zo goed mogelijk gevuld is, kan Carl de flexibele leidingen aansluiten op de oliekoeler.
Man 1
Voila. En nu al eens het niveau bekijken met de peilstok.
Man 1
Ik zit nog onder het minimum dus er mag zeker nog wat olie bij.
Door het gebruik van een professionele oliepomp weet Carl exact hoeveel olie hij al in de motor gedaan heeft.
Het blok is klaar voor de test.
Man 1
Nu ga ik ook een oliedrukmeter op aansluiten. Normaal gezien loopt die leiding van oliedruksensor naar binnen tot aan het dashboard. Dat kan ik nu nog niet monteren dus ik sluit een oliedrukmeter aan rechtstreeks op het motorblok.
Daarvoor moet de oliedruksensor er even uit en komt er een druknippel in de plaats. Zo kan Carl een oliedrukmeter rechtstreeks op het blok aansluiten.
Man 1
Nu is alles klaar om de oliedruk te testen. Je zal dat zien op deze meter. Maar ik ga eerst nog de bougies uitdraaien. Want hoe minder compressie de motor heeft, hoe sneller de startmotor ronddraait. Als hij minder weerstand heeft, draait hij sneller en is er dus ook sneller oliedruk.
Man 1
Met de bougies erin, is er teveel compressie, vooral bij een nieuwe motor. Die zou dan trager draaien en om te ontluchten moet de motor snel draaien. Aangezien de motor nog niet moet starten is dat dus geen probleem, é.
Man 1
Dit worden dus de eerste toeren die de motor zal draaien sinds de revisie. Altijd spannend!
Man 1
Heb je het gezien? Hij haalde al 4 bar en de motor draait nog maar op 5 a 600 toeren. Als de motor echt zal starten zal de druk nog hoger worden. Tot als de drukregelaar, die er in zit, de druk zal wegnemen zodat er geen overdruk ontstaat. De oliepomp zal eigenlijk altijd voor teveel druk zorgen. De drukregelaar is een veer met een kogel. Die gaat open als er teveel druk is. Dan gaat de olie via een bypass terug naar het motorblok.
Man 1
Je kan dat soms zien op de oliedrukmeter op het dashboard. Je ziet dat de veer aan het werken is als hij de hele tijd tussen 40 en 60 beweegt bij stationair draaien. Als je gas geeft blijft hij op 60 staan. Dan gaat het wel over psi, Engelse maten dus.
60 psi is ongeveer 4,14 Bar.
Man 1
Voila, er is ook al oliedruk, het systeem zit vol met olie nu. Ik ben blij want als er geen druk zou zijn kan je niet verder doen met dit motorblok.
Man 1
En er loopt nergens olie uit dus ik ben ook tevreden.
Man 1
De Mini heeft nu oliedruk, benzinedruk, koppelingsdruk, remdruk en druk op het hydrolastisch systeem en ook wat druk van de klant maar ik ben zeer tevreden, ik zit al redelijk ver in de restauratie.
Nu alle mechanica werkt zoals het moet, kan Carl in de volgende aflevering aan de afwerking beginnen. De deuren zijn als eerste aan de beurt!