- 07 oktober 2020
- | Bron: Dobbit
DE ENGELSE OLDTIMER 35 - VERLICHTING
In deze reeks van DIY on Wheels volgen we de restauratie van een Austin Cooper S uit 1964. De Mini is klaar om omgebouwd te worden tot rally-replica. Carl pakt in deze de aflevering de verlichting aan. Hij monteert extra verstralers en mistlampen.
Transciptie
In deze reeks van DIY on Wheels volgen we de restauratie van een Austin Cooper S uit 1964.
In de vorige aflevering startte Carl met de ombouw tot rally replica. Hij werkte ondertussen stevig door zodat hij nu aan de montage van de verlichting kan beginnen.
Man 1
Voilà, ik sta ondertussen alweer een stukje verder. Ik heb de juiste beugels gevonden voor de grote verstralers. Deze zijn meegeschilderd in hetzelfde kleur van wagen. Die zijn al geplaatst.
Man 1
Ik heb ook al een riempje gemonteerd. Ook de carterplaat hier. De kriksteunen zijn ook geplaatst. En nu ga ik verder met de verstralers op de motorkap. Het zijn eigenlijk geen verstralers maar mistlappen. Dat was een uitdaging want die beugels kan je niet meer vinden. Ik heb die dus laten maken.
Maar wat is het verschil nu tussen die mistlampen en verstralers?
Man 1
Hier zie je verschil tussen en mistlamp en een verstraler. Een verstraler heeft een volledig effen lens. Bij een mistlamp zitten daar groeven in. Die bepalen de richting van het licht. Die hoeven niet breed te schijnen maar laag bij de grond en onder een bepaalde hoek. Dat is een mistlamp, dit is een verstraler.
Man 1
Ondertussen heb ik ook de voorruitverwarming gemonteerd. Zoals bij de rallywagens vroeger. Ik heb wel een foutje gemaakt. De ruitenwissers moeten nog mat-zwart worden, zoals binnenin bij de tellers, om verblinding te vermijden. Dat zal ik opnieuw moeten doen.
Maar dat is voor later, we gaan eerst aan de slag met de voorkant van de Mini.
Man 1
Wat ik ook voorzien heb, is een systeem om makkelijk de grille te verwijderen. Dat zijn gewoon twee moeren, links en rechts. Zodat je ze met de hand kan losdraaien.
Man 1
En dan kan je deze er vlot uithalen om toegang te hebben tot de motor. Wat ik nog moet doen… hier zit dus extra oliekoeler die ik gemonteerd heb. Het gevaar is nu dat deze beugeltjes tegen de oliekoeler wrijven. Daardoor kan je lekkages krijgen. Dat zal niet meteen gebeuren maar na verloop van tijd bestaat die kans wel. Dat zijn mesjes hé. Daarom ga ik nu eerst aftekenen waar die de koeler raken. En dan iets voorzien.
Op die markeringen zal Carl een beugeltje voorzien die wat extra afstand creeërt tussen de koeler en de grille.
Man 1
Ik heb daar iets voor liggen.
Man 1
Dat zijn eigenlijk beugeltjes om een elektrische ventilator te monteren op een radiator. Die gebruik ik nu ter bescherming van die oliekoeler, die dus eigenlijk ook een radiator is. Nu kan de grille er niet meer tegen wrijven.
Man 1
Voila, nu is de radiator beschermd tegen de wrijving.
De grille mag er voorlopig nog even weer uit, zo kan Carl straks ook makkelijker het slot van het motorkap monteren.
Maar eerst de mistlampen erop.
Man 1
Dit zijn de beugels die ik liet maken. Het makkelijkste was om de ronding van de motorkap te volgen. Maar het constructiebedrijf heeft dat perfect gedaan. Nu kan ik alles monteren.
Deze Lucas mistlampen zijn volledig time-period correct. Dat wil zeggen dat dit exact dezelfde zijn als deze die in de jaren 60 op de rallywagens gemonteerd werden.
Dat is erg belangrijk bij deze restauratie aangezien de klant een exacte rally-replica wil bouwen.
Man 1
Ik monteer ze nu voorlopig ongeveer in de juiste positie. Maar ik kan dat pas testen als er lampen inzitten en als er stroom op toekomt. Op een witte muur kan ik dan de lichten juist afregelen.
Man 1
Nu ga ik het slotje monteren en de bijhorende beugel voor verstraler.
Man 1
Ik span deze nog niet helemaal op, zodat ik nog wat heen en weer kan bewegen. Hetzelfde hier onderaan.
Man 1
Dit wordt een beetje puzzelen.
Man 1
Ok en voorlopig ook licht vastzetten.
Man 1
En de positie eens testen.
Man 1
Voilà, en nu wat meer opspannen.
Man 1
Voilà.
Man 1
Die is dicht. En alles zit juist.
Man 1
Het is ook altijd best om dit te monteren zonder dat de grille er in zit. Hier is dat nu geen probleem, de grille kan er makkelijk uit maar bij sommige wagens kan je niet bij het slot als de grille erin zit. En als de positie dan niet juist is en het slot valt achteraan dicht dan kan je hem niet meer openen. Als de grille er dan voor zit, kan je er ook niet meer aan. Nu kan je er makkelijk bij, zit hij niet goed dan kan je er nog goed aan om deze weer open te krijgen. Als de grille er in zit, lukt dat niet meer. Bij deze Mini is dat nu wel geen probleem. En hij past ook perfect. Goed gelukt dus.
Man 1
Bij een andere wagen zoals deze, zit hetzelfde slotje als van onze Mini. Maar als deze nu dichtvalt en de positie is niet goed, dan kan je er niet meer bij. Het is dus best om het slot te monteren nadat je de grille er hebt uitgehaald. Dan kan je er makkelijk bij. Als hij dan dichtgevallen is, dan zit je vast hé…
Man 1
Voilà, alles past nu perfect qua positie en nu kan ik alles aanspannen.
Hierna is de extra verstraler aan de beurt.
Man 1
Voor de middelste verstraler heb ik zelf een beugel gemaakt. Die komt hierover. De grille kan er nog makkelijk uit en het slotje kan ik ook nog openen en sluiten. En ook dit kleine blutsje in de grille zit verstopt. Ik kan de originele dus behouden. Niemand zal dat zien. Ik probeer altijd zoveel mogelijk originele onderdelen te behouden.
Als de beugel vastzit, mag de grille er weer in en kan de verstraler gemonteerd worden.
Man 1
Dit is nu een verstraler. Die komt hier in het midden, samen met de twee grote verstralers. Dit zijn mistlampen en die staan altijd zo ver mogelijk naar buiten. Die geven een vlakke lichtbundel die onder de mist kan schijnen. Ze zouden eigenlijk beter nog iets lager hangen maar ze waren origineel zo gemonteerd en ik doe uiteraard hetzelfde.
Man 1
Hiermee kan je de verstraler dan afregelen, in alle mogelijke richtingen. Ik zal hem nu gewoon zo recht mogelijk zetten. Alles zal dan afgeregeld worden eens de elektriciteit aangesloten is.
Eens die goed vast zit, kunnen ook de twee grote verstralers gemonteerd worden. De beugels hiervoor had Carl ondertussen al voorzien.
Man 1
De positie van de lampen is nu nog niet belangrijk, zoals gezegd ga ik alles dan afregelen als het allemaal werkt. Deze moeten wel correct afgesteld zijn voor de technische keuring. Die hoek moet kloppen, ik heb dat in één van de vorige afleveringen al eens uitgelegd. Die hoek is belangrijk om de tegenliggers niet te verblinden. Bij deze speelt dat nu nog geen rol. Ze mogen wel niet samen aangesloten worden. De verstralers moeten op een apart circuit zitten en af en aan gezet kunnen worden. Dat is dat ok voor de keuring. Maar samen mogen ze niet werken.
Man 1
Ik ga nu ook nog de kapjes over de lichten monteren. Dat is eigenlijk een muts om ze te beschermen tegen vuil en steenslag. Overdag heb je ze eigenlijk niet nodig. S'nachts is dat wat ambetant – en kan je ze ook niet gebruiken (lacht) Maar er zit wel een gaatje in zodat je overdag kan zien of ze toevallig toch nog branden of niet.
Man 1
Voor die kleintjes zal ik ook nog zo een kapjes bestellen.
En zo is de neus van de Mini ook al klaar én helemaal correct.
Man 1
Nu ga ik hier ook nog een achteruitrijlicht monteren. Dat is gewoon zo een verstraler zoals vooraan, die ik nu ga monteren achteraan. De rallywagens hadden dat ook. Ik ga dat nu mooi opmeten zodat die hier mooi in het midden komt te zitten.
Daarvoor verlengt Carl eerst de lijnen van de uitsparing voor het spatbord. Dat doet hij met wat schilderstape. Hiermee kan hij nu mooi het midden uitmeten.
In het midden kleeft hij dan ook een stukje tape waarop hij de juiste hoogte kan bepalen.
Man 1
Dit zou nu moeten het midden zijn.
Voor Carl begint te boren, maakt hij een kleine markering met een automatische centerpons. Dat is een puntslag waarbij je geen hamer nodig hebt. De markering zal er nu voor zorgen dat je boor niet kan wegschieten.
Man 1
Voilà, ik heb nu ook meteen door de kartonnen plaat aan de binnenkant geboord. Want daar komt straks het uiteinde van de bout ook door waarmee dan de bedrading weggewerkt zal worden.
Het boorvijlsel moet je altijd wegblazen. Veeg je dit weg, dan kan je krasjes maken op de wagen.
Met wat verf die hij meekreeg van bij de carrosseriebedrijf retoucheert Carl het boorgat. Zo zal er hier geen roest ontstaan.
Om de verstraler te kunnen monteren, heeft Carl snel even de kartonnen plaat weggehaald die het kofferdeksel afdekt.
Eenmaal de verstraler goed vast zit, kan ook de lamp en het binnenwerk gemonteerd worden.
En zo is de achterkant bijna klaar. Carl kijkt toch nog even alles na om zeker te zijn.
Man 1
Ik ben nu nog even wat foto's aan het bekijken van de wagen die ik aan het nabouwen ben, dus de replica eigenlijk van de CRX89B. Even kijken of alle details kloppen. De nummerplaatverlichting is correct. Het achteruitrijlicht klopt ook. De overriders zitten er ook nog op maar wat ik nog niet gemonteerd hebben zijn de kriksteunen. Die ga ik nu eerst plaatsen. Los daarvan is de achterkant van de wagen al helemaal correct nagemaakt.
Carl bepaalt de positie van de kriksteunen ten opzichte van het midden van de wagen, in dit geval dus de uitlaat.
Daarna tekent hij alle bevestigingspunten af en boort deze door.
Ook hier gebruikt hij weer eerst de centerpons en boort daarna alle gaten met een metaalboor met kleine diameter.
Als alles voorgeboord is, boort Carl alle gaten door met een grotere metaalboor. Deze heeft dezelfde diameter als de bouten die hij straks zal gebruiken.
Alle randen krijgen dan ook weer een likje verf zodat deze zeker niet gaan roesten.
En dan kunnen de achterste kriksteunen bevestigd worden.
Man 1
Voilà sie, de kriksteunen hangen er ook aan.
En zo is de achterkant van de Austin Cooper helemaal klaar, net zoals de voorkant. Carl gaat in de volgende aflevering terug binnenin aan de slag.