Hoe infraroodverwarming plaatsen

Hallo Roger - ep. 2 - In deze reeks gaat Roger op zoek naar oplossingen op kijkersvragen. Deze keer bundelen we een aantal vragen die we binnenkregen over infraroodverwarming. Die proberen we allemaal te beantwoorden

Transciptie 

Eerst kijken we eens naar de installatie van een infraroodpaneel. De beste plek om een ruimte egaal te verwarmen met infrarood, is door de panelen aan het plafond te hangen. Ben je van plan om na je nieuwbouw of renovatie infraroodverwarming te voorzien? Dan voorzie je het best elektriciteitskabels tot op de plek waar de verwarming moet komen. Om de panelen zelf te hangen, maak je het best wat plaats.
Voor je aan de slag gaat, schakel je de elektriciteit uit. Hier plaatsen we panelen én verlichting, dus moet je de zekering van beide circuits uitschakelen.
Er komt nieuwe verlichting rond de nieuwe panelen. De oude gaat dus weg. Koppel de lampen los van het circuit. Dan kan je de voorbereidingen doen om de infraroodpanelen te plaatsen.


Eerst moeten de beugels op de juiste plaats worden gemonteerd. Op het deksel staan alle afmetingen. De maten komen perfect overeen met het paneel. Als je het uitsnijdt, kan je het zelfs gebruiken als mal. Snij ook het middelste deel weg, zo kunnen de kabels er door.
Positioneer je mal precies waar je je paneel wil plaatsen. Meet even of het evenwijdig is met andere elementen in de ruimte. Hangt de mal op zijn plaats? Dan kan je de markeringen in het karton overzetten op het plafond. Boor de gaten dan in met een schroefboormachine.
Op die plaats kan je dan je pluggen en schroeven monteren. In de verpakking zitten universele pluggen. Die kan je dus perfect gebruiken in elk soort plafond. Daarin steek je dan de schroeven. Draai ze volledig in, maar draai ze dan terug wat uit. Ze moeten er ongeveer een centimeter blijven uit steken.
We hebben hier een vals plafond uit gipskartonplaten. Je kan daarom ook spreidpluggen gebruiken. Zo zitten de panelen iets beter verankerd. Die moet je met een speciale tang uittrekken zodat de beentjes zich spreiden. Steek daarvoor eerst de plug in het plafond. Met de tang zorg je dan dat de plug spreidt. De schroef draai je nog iets verder in, tot hij er een centimeter blijft uitsteken.
Dan kan je de aansluiting aan het elektriciteitscircuit voorbereiden. De buitenste mantel van de kabel verwijder je met een ontmantelmes. De bescherming rond de koperen kabels zelf neem je weg met een striptang.


Alle aansluitingen gebeuren met lasklemmen. Gebruik hiervoor lasklemmen met hendels. De geleidingsdraad naar de panelen is een litzedraad. Dat betekent dat hij samengesteld is uit dunnere koperen draadjes. Hierbij mag je enkel de lasklemmen met hendels gebruiken.
Sluit de kabel aan op het circuit. Plaats de verlichtingsmodule over het paneel. Breng dan het paneel naar boven. Terwijl één iemand het vasthoudt, kan je het aansluiten. De kabel van de verwarming zelf klik je in de module achteraan het paneel. De verlichting sluit je aan met lasklemmen. Schuif de beugels van het paneel over de schroeven.
 
De andere panelen monteer je volgens hetzelfde stappenplan. Vergeet niet dat je enkel lasklemmen mag gebruiken met hendels bij elektriciteitsdraden met een samengestelde koperkern.
Omdat de panelen niet veel plaats innemen, vallen ze ook niet op, zeker niet als ze aan het plafond gemonteerd zijn.
De draadloze thermostaat moet je nog installeren en je panelen gaan de ruimte aangenaam verwarmen. Hang de thermostaat altijd aan een binnenmuur, want een buitenmuur zal altijd kouder zijn door het contact met de buitenlucht.


De bijverwarming hang je aan beugels die je in de muur bevestigt. Meet even op en bepaal waar je de verwarming wil hebben. Zorg er voor dat de beugels loodrecht onder elkaar hangen. Zet een kruis waar de beugels moeten komen.
Zet de inkepingen op de beugel gelijk met de kruislijnen. Duidt aan waar de openingen zijn. Daar moet je boren.
Steek pluggen in de openingen. Gebruik universele pluggen, die hechten in iedere ondergrond. De beugels kan je dan vast maken in de pluggen.


Aan de andere kant van de muur bevindt zich een stopcontact waar we het paneel kunnen aansluiten. Boor door de muur in de diameter iets groter dan die van de kabel en steek de kabel er door. Zo blijft hij verborgen achter het paneel. Het infraroodpaneel zelf hang je in de beugels.
Infraroodverwarming bestaat in verschillende vormen. Je kan verwarmingselementen ook gebruiken in een veranda of in een werkruimte, waar je wat minder plaats hebt aan de muur.
Plaats weer eerst de beugels in de muur. Doe dat met schroeven en pluggen. Die zitten in de verpakking. Het andere deel van de beugel monteer je dan aan het verwarmingselement zelf. Deze schuif je er op. Je kan die nog van positie veranderen, afhankelijk van waar je je beugels hebt geplaatst. Nu kan je in principe de verwarming ophangen.


Eerst monteer je het achterste gedeelte van de contactdoos aan de muur. Wij zorgen ook nog voor een kabelgoot naar beneden, waar we de aansluiting kunnen voorzien. Om de connectie met de ontvanger te voorzien, knip je een stuk van de kabel. Ontmantel de kabel en strip de koperen draden.
Het stuk kabel dat je hebt afgeknipt, kan je nu nog gebruiken om de connectie te maken naar de kabelgoot. Sluit de ontvanger aan zoals in de handleiding en maak de kabelgoot toe.
Hang de infraroodverwarming op zijn plaats. Je verbindt beide delen van de beugels met een bout en een moer. Voor je aan elke beugel een tweede bout en moer aansluit, sluit je eerst nog het verwarmingselement aan op de ontvanger van de thermostaat. Respecteer daarbij de kleurcode. Maak de contactdoos dicht en bevestig de beugels met een tweede bout. Je kan nu de connectie maken met het elektriciteitscircuit. Vergeet niet om voor je de aansluiting maakt de juiste zekering uit te schakelen.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.