- 22 maart 2019
- | Bron: Dobbit
Waterleidingen leggen met Roger

Compilatieaflevering - Hoe leg je zelf waterleidingen? We blikken terug op wat we zoal leerden van Roger.
Transciptie
Eén van de dingen die we de afgelopen jaren van Roger leerden, is het zelf installeren van sanitaire voorzieningen. Alles begint dan natuurlijk bij het leggen van de waterleidingen. Dat gaan we in deze compilatieaflevering eens overlopen.
---
Bij een nieuwbouwwoonst moeten er natuurlijk sowieso leidingen gelegd worden, maar ook bij een renovatie is het soms het best om de bestaande leidingen te vervangen. Informeer je vóór je aan deze klus begint voldoende bij de architect of loodgieter. Die kan ook de legplannen voor je uittekenen. In het geval van een renovatie zal hij aangeven welke aanpassingen er moeten gebeuren, zoals wanneer de diameter van de toevoerleiding bijvoorbeeld niet groot genoeg blijkt voor je nieuwe douche.
In deze aflevering tonen we hoe je de afvoer legt, hoe je de toevoerleidingen plaatst met een collector én volgens het klassieke systeem, en hoe je ook regenwater voorziet.
We beginnen bij de afvoer, want de buizen die je hiervoor gebruikt zijn groter in omvang en minder flexibel qua plaatsing. Daarom komen die altijd eerst.
[quote Roger]
Pvc-buizen die wél van een dichtingsrubber voorzien zijn, kun je met wat sanitair glijmiddel in elkaar doen schuiven. Zo zorgen ze voor een waterdichte verbinding. Het handige aan dit soort buizen is dat je ze na het vastschuiven nog kunt verdraaien.
Teken eerst en vooral af waar de aan- en afvoerpunten in de muur zullen komen. Bij een kookeiland komen de leidingen natuurlijk uit de grond.
Meet de breedte van de buizen op en teken daarvoor de nodige ruimte af. Met een haakse slijper maak je dan de sleuven. Heb je een muurfrees, dan kun je nog sneller werken, want daarmee slijp je de twee kanten van de sleuf in één keer uit. Eventueel kun je er ook nog een stofzuiger op aansluiten. Na het uitslijpen kap je het teveel aan steen nog weg met hamer en beitel.
Voor je begint met het leggen van de buizen, bekijk je op welke eindafvoer ze uiteindelijk zullen moeten uitlopen. Er wordt namelijk nog een onderscheid gemaakt tussen de grijze en de zwarte afvoerbuis.
[quote Roger]
De afvoerbuizen van het zwarte water verlaten de woning in een zo recht mogelijke lijn richting de septische put.
Vanaf het uitgangspunt kun je dan het buizennetwerk beginnen uitbouwen.
[quote Roger]
Aangezien er voor iedere soort afvoer een minimumdiameter vastgelegd is voor de opening, kunnen de diameters van de buizen verschillen. Je moet in dat geval voor een extra verloopstuk zorgen.
[quote Roger]
Bepaal waar de koppelstukken moeten komen en zaag telkens stukken buis op maat om die met elkaar te verbinden. Daarvoor kun je een metaalzaag gebruiken, of een handzaag speciaal voor pvc, die een fijnere vertanding heeft dan een houtzaag. Nadien verwijder je de bramen met wat schuurpapier.
In dit geval beschikken de buizen niet over rubberen dichtingen, dus moeten ze verlijmd worden. Maar voor je dat doet, leg je eerst al eens het hele circuit uit, zodat je nog correcties kunt doen. Teken af waar de buizen moeten lopen en zet ook op de plaats van de koppelstukken een streepje om de richting aan te duiden. Probeer zoveel mogelijk hoekstukken van 90 graden te vermijden en gebruik stukken van 45 graden in de plaats, zodat het water ongehinderd kan doorstromen. Breng de buizen naar de wand toe en laat ze tot op de juiste hoogte doorlopen. De afvoer voor een wasmachine hoort op 65 cm hoogte te zitten, maar de afvoer van een gootsteen komt dan weer op ongeveer 50 cm hoogte. Hij moet recht uit de muur komen, zodat de sifon er later op aangesloten kan worden. Daarna kun je de hoogte nog wat bijstellen indien nodig.
Hier loopt de afvoer van de gootsteen nu naar de muur, maar als die zich in het kookeiland bevindt, moet je hem natuurlijk naar dat punt brengen.
[quote Roger]
Komt de gootsteen in het keukeneiland, dan kun je de buis met wat geluk recht omhoog brengen. Je kunt ook een afsplitsing maken zodat je later de leiding nog kunt ontstoppen.
Leg de buizen uit naar alle afvoerpunten op de verdieping, zoals de handwasser en het toilet. Bij de handwasser moet Roger hier van een grote diameter naar een kleine, maar aangezien hij geen reductiestuk heeft om de koppeling in één keer te maken, combineert hij twee soorten.
De leiding van het toilet moet nog boven vloerpas gebracht worden. Later komt er namelijk een PUR-laag en een chape. Met een rubberen reductiestuk wordt de diameter van de afvoer meteen al naar 90 mm gebracht (de juiste diameter om je toilet op aan te sluiten).
Voor de afvoerpunten op een andere verdieping breng je de leidingen via een verzamelpunt naar boven of beneden. Doe dat in een zo groot mogelijke diameter.
[quote Roger]
Heb je geen buizen meer met rubberdichting of mof, dan kun je zelf de diameter aanpassen door met een brander het uiteinde van een gewone buis te verhitten tot je hem kunt vervormen. Duw dan de andere buis erdoor en laat afkoelen. Eenmaal de vervormde buis weer hard geworden is, kun je de stukken aan elkaar lijmen.
Om geurhinder vanuit de riolering te vermijden tijdens het werken, kun je in het buisuiteinde tijdelijk een samengesmolten stuk buis stoppen. Een pvc-buis vervorm je door hem eerst met de brander te verwarmen en dan met een staaf of potlood samen te duwen. Je kunt hem ook in het midden verwarmen en hem daar dan omwringen.
Pas wanneer het circuit bepaald is, lijm je de buizen aan elkaar vast met de pvc-lijm, of schuif je ze - in het geval dat de buizen rubberdichtingen hebben – in elkaar.
Nog vóór je de buizen dan tegen de bodem vastmaakt, zorg je voor een helling van minstens 1 centimeter per lopende meter. Dat doe je natuurlijk naar het afvoerpunt toe. Je kunt de helling aanhouden door middel van kaleerblokjes of stukjes hout.
Dan leg je de buizen vast met bandijzer en betonnagels.
Nu kun je overgaan tot het plaatsen van de aanvoer van sanitair water. Er zijn twee systemen om een leidingnet aan te leggen : een systeem met collector en het klassieke systeem. We overlopen ze allebei.
Bij het collectorsysteem, het systeem dat vandaag meestal de voorkeur geniet, maak je gebruik van een leiding met een groot debiet. Die breng je naar de collector. Meestal is er 1 collector per verdieping. Deze verdeelt dan het water in de verschillende leidingen. Het voordeel van dit systeem is dat je iedere leiding apart kunt afsluiten. Aan de andere kant heb je dan ook wel meer leidingen nodig dan bij het klassieke systeem.
[quote Roger]
Als de collector op zijn plaats geschroefd is, kunnen de leidingen eraan gekoppeld worden. Je maakt het best gebruik van een buis-in-buissysteem, waarbij er een buitenbuis rond de waterleiding zit. Het voordeel hiervan is dat je dit soort buizen in principe ook kunt gebruiken voor de verwarming. Hoe je de buizen koppelt, is dan weer afhankelijk van welk merk je gebruikt.
[quote Roger]
Dan breng je de buizen naar de aftappunten. Je sluit ze aan op een inbouwbakje, dat in een plaat komt. Die plaat schroef je dus eerst vast. Daarna kun je de buis aansluiten. Denk eraan dat koud water altijd rechts komt en warm dus altijd links.
[quote Roger]
Het inbouwdoosje maak je dicht met een bouwstop. Zo komt er tijdens verdere werken nooit vuil of pleister in de opening.
Leg dan de buizen vast met bandijzer.
---
Tot zover het collectorsysteem voor de aanvoer van je sanitair water. In deel 2 zien we zometeen hoe je de waterleidingen volgens het klassieke systeem legt, zonder collector dus. We overlopen ook hoe je de verbindingen voor regenwater legt en de buitenkraan installeert. Dat alles, zo dadelijk in deel 2.
-
WAGENBOUW HAPERT
-
LECOT
-
TYROLIT
-
SALCO
-
SNAP-ON
-
HG
-
TECMATE
-
SANIBROYEUR
-
INTERCABLE-TOOLS BELGIUM
-
VSA BELGIUM
-
AVR TOOLS
-
BRIO GROUP
-
MAKITA
-
FACQ ZAVENTEM
-
ALSAN EEKLO | KALMTHOUT | KNOKKE |WETTEREN
-
HÄFELE
-
TAJIMA
-
DE PIKKE-INDUSTRIE
-
ELECTROLUX PROFESSIONAL
-
WEMMEL TOOLS / SONIC EQUIPMENT
-
METABO
-
EDDING BENELUX
-
S.V.B.
-
LAMOT TOOLS
-
PINGUIN
-
ZIRCON
-
HOFFMANN GROUP