Het zelfbouwhuis - aflevering 58

Vloerafwerking: opkitten, plinten plaatsen en trap betegelen - Ep. 58 - Eens de vloer betegeld en opgevoegd is, kunnen we nog de laatste stappen in de afwerking van onze vloer doen. De uitzetvoegen voor de vloerverwarming die we in onze vloerbekleding voorzagen, vult de vloerder op met een flexibel materiaal, zijnde kit óf bewegingsvoegprofielen. Daarna werkt hij ook de plinten en de trap af in natuursteen.

Transciptie 

 

In de vorige aflevering bedekten we de ontkoppelingsmatten met natuursteentegels.

We dachten vooraf goed na over het patroon en plaatsten toen de tegels met een dubbele verlijming. Daarna werd alles opgevoegd.


In deze aflevering doen we de laatste stappen in de afwerking van onze tegelvloer. We vullen de uitzetvoegen op, plaatsen de plinten en betegelen ook de trap met natuursteen.
We besluiten om de plaatsing over te laten aan een professioneel vloerder, maar kunnen wel zo’n 40 uur meehelpen!

Doe dit maal de gemiddelde uurprijs van een gespecialiseerd plaatser, en je bespaart al gauw 1600 euro!


Na het leggen en inwassen van de tegels zijn er nog een aantal dingen die moeten gebeuren om onze vloer volledig af te werken. Te beginnen met het opvullen van de uitzetvoegen!
Hierin kunnen we twee soorten bewegingsvoegen onderscheiden.

Enerzijds zijn er de voegen aan de randen, die onder andere de aansluiting met de ramen maken. Daarnaast zijn er nog de voegen in de chape, die extra voorzien werden om de spanningen onder invloed van de vloerverwarming op te vangen.
We beslissen om de voegen aan de ramen op te kitten, omdat dit voor het mooiste resultaat zal zorgen.

De tegelzetter maakt de voeg hiervoor eerst proper. Dit wil zeggen dat het vuil eruit gehaald wordt en alles ook ontvet wordt, dit om een optimale hechting te bekomen!
Daarna wordt de vloer afgeplakt met tape. Op die manier is het kitwerk zeker recht en worden de tegels niet besmeurd.
Voor het opkitten gebruikt hij een aangepaste natuursteensilicone.

Die is geschikt voor gebruik bij natuursteen en verkleurt niet. Door zijn hoge elasticiteit is hij bovendien perfect geschikt voor het sluiten van dilatatievoegen.
Voor een goeie werking van deze elastische kit, mag de voeg niet té diep zijn en moet hij mooi kunnen hechten aan de zijkanten.

Daarom sneed de vloerder voor het tegelen de randisolatie al op de juiste hoogte af.
Met behulp van een elektrisch kitpistool kan hij het product nu aanbrengen. Dit gaat een stuk vlotter dan met een handmatige variant.
Het is de bedoeling dat de voeg mooi gevuld zit, voordat de naad definitief strak kan worden afgewerkt.
Door een afstrijkmiddel op de silicone te spuiten, kan de vloerder die daarna gemakkelijk netjes afstrijken.
Er zijn hiervoor speciale kitspatels voorhanden, maar wij gebruiken gewoon een afstandshouder, dit gaat hiermee prima.
Daarna gaat hij nog eens met de vinger over de voeg zodat die mooi glad staat.
De vliesvormingstijd van de kit bedraagt ongeveer 5 minuten. Dit betekent dus dat je 5 minuten de tijd hebt na het aanbrengen om de silicone glad af te strijken.

We mogen dus geen te grote stukken in een keer opspuiten, zodat we nog tijdig kunnen bijwerken.
Het afstrijkmiddel zou vlekken kunnen veroorzaken op de natuursteen, dus eens de voeg strak gezet is, veeg je de tegels onmiddellijk af met een vochtige doek.
Om de zichtbare naden in onze vloer zelf op te vullen, gebruiken we een bewegingsvoegprofiel.

Omdat dit flexibel profiel de kleur van onze vloer meer benadert dan de beige natuursteensilicone, kiezen we dit als afwerking. Zo krijgen we een subtiele integratie van de bewegingsvoeg in onze bekleding. Maar, je zou de uitzettingsvoeg dus evengoed kunnen opvullen met de silicone! Zolang het maar om een flexibel product gaat!
Door de profielen al ter plaatse te steken bij het tegelen, is het niet meer nodig de voeg nog uit te kuisen voor we het fixeren.

De vloerder gebruikt hiervoor een siliconelijm en duwt het profiel in de uitsparing. Zo zal het zeker op zijn plaats blijven zitten.
Wanneer deze lijm droog is, na ongeveer een dag, wast hij deze naad ten slotte nog in.

Hij doet dit met dezelfde voegmortel die hij voor de volledige vloer gebruikte.
Eens handdroog, kan hij het overtollige product afwassen. Diagonale bewegingen zijn hierbij steeds beter, omdat je minder voegsel riskeert uit te wrijven.
Er rest ons nu nog de aansluiting tussen de vloer en de muren af te werken met plinten.

Er werd besloten om ze tegen de muur te plaatsen en niet in de muur te verwerken.

Daarvoor moesten we het pleisterwerk een beetje weghalen, zodat we de ondergrond voldoende kunnen voorbereiden. Want we hebben een hechtbrug nodig tussen de muur en de plinten om ze te kunnen verlijmen.
Nadat de vloerder de muur stofvrij maakte, voorziet hij een eerste aanhechtingslaag. Hij gebruikt een additief uit vloeibaar hars, aangelengd met water, als grondlaag.

Deze primer zal zorgen voor een betere hechting en is bovendien niet waterdoorlatend.
Ook voor de volgende laag wordt deze kunststofdispersie gebruikt, maar ditmaal in combinatie met een gebruiksklare pleister op cementbasis.

Dit mengsel zorgt voor een betere hechting van de lijm en is zeer watervast.
We brengen deze brij aan met een borstel.

De laag mag niet te dik zijn.
Voor dit nu droog is, werkt de vloerder deze hechtbrug nog definitief af.

Daarvoor mengt hij wat droge pleister op cementbasis met gewoon water. Met deze watervaste mortel wordt het niveauverschil tussen de muur en het pleisterwerk weggewerkt.
We zorgen ervoor dat de hechtbrug een klein beetje dieper zit dan onze gepleisterde muur, zodat er nog ruimte is om lijm aan onze plinten te doen.
Na een dag drogen, kun je hier de plinten op verlijmen.

Deze stappen zijn wel degelijk nodig om onze plinten mooi te kunnen plaatsen. Want doordat we met een waterdichte mortel werkten, kunnen we de plinten nu verlijmen.

Is er geen waterdichte mortel als ondergrond, zal verlijmen niet lukken.

Dan kun je eventueel de plinten plaatsen met mortel, maar dit is niet waterdicht en kan voor vochtproblemen in je muur zorgen…

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.