HET ZELFBOUWHUIS - AFLEVERING 73

Spanplafond plaatsen - Ep. 73 - Doordat we in onze woning met een beperkte opbouwhoogte zitten en we het ruimtegevoel maximaal willen houden, kiezen we ervoor om op het gelijkvloers een spanplafond te plaatsen. In deel 1 doen we de nodige voorbereidingen, zoals het monteren van de randprofielen en het voorzien van de nodige bekisting voor onze verlichting en ventilatie. In deel 2 wordt het pvc-plafond door middel van warmte in onze ruimtes opgespannen.

Transciptie 

In de vorige aflevering installeerden we de regenwaterpomp.

Via een dompelpomp in de regenwaterput zelf konden we het regenwater in onze woning binnenbrengen.

Eens de pomp geactiveerd was, werd ook het deksel afgewerkt dat de regenwaterput afsluit.

 

 

 

 


In deze aflevering plaatsen we het spanplafond op het gelijkvloers.

Na de nodige voorbereidingen, zoals het plaatsen van de profielen en het voorzien van de bekisting voor onze verlichting en ventilatie, wordt het plafond gespannen.

 

 

 


Na de nodige voorbereidingen, zoals het plaatsen van de profielen en het voorzien van de nodige bekisting voor onze verlichting en ventilatie, wordt het plafond gespannen.
We laten de installatie over aan vakmensen om zeker te zijn van een perfect resultaat, maar het voorbereiden van de woning kunnen we wel zelf doen. In een 8-tal uur zijn we hiermee klaar, op die manier kunnen we toch 320 euro uitsparen.

 

 

 

 


Bij deze renovatie zijn we gedwongen de verdiepingshoogte van het oude huisje over te nemen.

Doordat we daarom met een beperkte opbouwhoogte zitten en we het ruimtegevoel maximaal willen houden, kiezen we ervoor om op het gelijkvloers een spanplafond te plaatsen, waarbij een opbouwhoogte van ongeveer 2 centimeter volstaat.

 

 


Man 1
Een spanplafond is een vals plafond in kunststof. Dat kan pvc zijn… dat kan polyester zijn.


Man 1
Er bestaat dus pvc… wat dus eigenlijk een kunststofdoek is, uit pvc vervaardigd, dat dus verkleind wordt en wordt opgespannen met behulp van warmte.

Polyester wordt eigenlijk iets groter gemaakt dan de ruimte is en wordt ter plaatse manueel gespannen en bijgesneden.
Dat een spanplafond in ons geval de beste optie zou zijn om het gelijkvloers af te werken, was al snel duidelijk, gezien dit met een opbouwhoogte van ongeveer 2 centimeter genoeg heeft.

Toch was het nodig met de plaatsing ervan te wachten tot de woning bijna afgewerkt is.

 

 


Man 1
Wij plaatsen dat eigenlijk altijd op het einde van alle werken. Dus een keer dat de vuile werken gebeurd zijn, een keer dat alle vormbepalende werken gebeurd zijn. Dus staan er al keukens, staan er al ingemaakte kasten… dat moet allemaal gebeurd zijn, en dan komen wij euh om het plafond te plaatsen. Enkel het afwerken van de muren, dus het schilderen of het behangen, gebeurt best nadien. Omdat wij toch altijd tegen de muur werken en je weet nooit dat er iets of wat van vervuiling ontstaat, dat kan altijd.


Man 1
Een spanplafond kan worden geplaatst ook in een bewoonde, bemeubelde toestand. Dus eigenlijk grote meubelen mogen altijd blijven staan. Wij vragen enkel om de kleine zaken weg te halen.
Onze keuken en ingemaakte kasten staan ondertussen al ter plaatse. Maar toch waren er nog een aantal zaken die we op punt moesten zetten voor het spanplafond er kon komen.

 


Best is dat er zo weinig mogelijk luchtcirculatie kan zijn in het plafond voor een zo goed mogelijk resultaat.

De potten, die de verdiepingsvloer vormen in het oude gedeelte, werden een hele tijd geleden opgespoten en gefixeerd, om tocht en afvallende brokjes te vermijden.

 


En alle afvoerbuizen voorzagen we van isolatie, zodat ook lawaai in het plafond beperkt wordt.

 


Het is eveneens belangrijk dat alle leidingen – afvoer-, ventilatie- of elektrische leidingen – die in het plafond verwerkt zitten, goed bevestigd worden.

Twee punten zijn daarbij essentieel.

Ten eerste moeten de kabels zo dicht mogelijk tegen het bestaande plafond hangen, zodat ze het spanplafond niet zullen raken. Want dit zou zich aftekenen in het eindresultaat.

Je moet dus je uiteindelijke plafondniveau kennen en alles ten opzichte daarvan afmeten.

 


Daarnaast moeten ze op voldoende punten bevestigd zijn, want het kan altijd gebeuren dat de leidingen na verloop van tijd wat gaan doorhangen.

 


De kabels voor onze verlichtingspunten zitten op de juiste positie klaar, zodat dit voor de installateurs duidelijk is.

 


Net als alle ventilatiepunten.

 


Het is met andere woorden noodzakelijk dat alle bekabeling die je in je plafond wil steken af is.

Denk hier dus goed over na, al is er met een spanplafond altijd wel een achterpoortje mogelijk…

 

 


Man 1
Een spanplafond blijft ook altijd demonteerbaar, het is te zeggen: de pvc versie. Dus als je zegt, ik wil hier nog een lichtpunt gaan bijplaatsen, ik moet nog een kabel gaan bijtrekken, of er is een ongelukje… gebeurd – waterlekken bijvoorbeeld – dan kunnen we het pvc spanplafond nog demonteren en terug monteren.

Bij polyester is dat helaas niet meer mogelijk omdat wij ja... als we het plafond hebben gespannen, het gedeelte waar we aan getrokken hebben, snijden we weg.
Bij een polyester spanplafond is demonteren niet meer mogelijk, omdat het doek tijdens de plaatsing op maat wordt gesneden, en eens losgemaakt, kan dit niet meer in het profiel worden gespannen.

 


Ten slotte moeten we ervoor zorgen dat alle randprofielen stevig kunnen gemonteerd worden.

Waar nodig – zoals bijvoorbeeld aan de pivotdeur – plaatsen we dus een solide bekisting.

Ook het pleisterwerk op onze muren moet voldoende hoog komen, zodat er een draagkrachtige ondergrond is voor de profielen, én het pleisterwerk meteen ook mooi tot tegen het spanplafond aansluit.

 


Eens het plafond én onze woning zich dus in de juiste staat bevinden, kan de installateur langskomen om de nodige opmetingen te doen.

 


Alle ruimtes worden daarbij zorgvuldig opgemeten.

Op die manier kunnen ze alle stukken op maat maken, want we kiezen uiteindelijk voor een pvc afwerking.

 

 


Man 1
Wij maken dat plafond altijd op maat. Ietsje verkleind, volgens de vorm van de ruimte, en dan wordt het opgespannen onder warmte. Dus wij verwarmen tot een 40 graden, en dan wordt het eigenlijk gespannen, ín profielen, met behulp van spatels.
De ruimtes worden opgedeeld en heel gedetailleerd digitaal in kaart gebracht. Zo heeft de fabrikant meteen een beeld van hoe de woning eruit ziet.

 

 


Man 1
Bij pvc kunnen we nu, sinds een aantal jaar ook gaan in banden van 5 meter, die spannen we zelfs tot 5,5 meter in de breedte. Euhm… en gaan we nog breder, dan kunnen we die nog altijd aan elkaar gaan zetten. Dus we kunnen die nog altijd in elkaar gaan laten smelten. Gebeurt in de fabriek. En het enige wat dan nog zichtbaar is, of bijna niet zichtbaar is, das een kleine fijn naad.
Alle details worden meteen ook overlopen met de bouwheer. Zo weet die of er nog extra zaken moet voorbereid worden én kan hij alle nodige keuzes maken.

 

 


Man 1
We kunnen gaan werken eigenlijk met verschillende afwerkingen.

Euhm... In polyester zijn dat altijd dezelfde afwerkingen. Dat betekent: je hebt altijd een soort van geweven structuur.

Bij pvc kunnen we gaan kiezen tussen de minder populaire blinkende natuurlijk. Maar er bestaat ook gewoon mat en satijn… In 95 % van de gevallen plaatsen wij wit satijn... of gebroken wit satijn… of de matte… De matte is een beetje gekorrelder, lijkt meer op een gewoon gepleisterd en geschilderd plafond.
De keuze valt uiteindelijk ook hier op het kleur wit, in een satijnen uitvoering.

Mocht het nodig zijn, zou je kunnen opteren voor een microgeperforeerd doek, dat de akoestiek van je ruimte fel verbeterd, of voor een lichtdoorlatend spanplafond, maar dat is hier beiden niet aan de orde.

 


Na een aantal weken worden de op maat gemaakte doeken door de fabrikant bij de installateur geleverd en kan die laatste langskomen om het spanplafond te monteren.

 

 


Man 1
Wij doen alle voorbereidingen zelf.

Eigenlijk voorzien wij altijd eerst profielen, die kunnen worden bevestigd tegen de muur of tegen het plafond. Een beetje afhankelijk van de staat van de ondergrond van het bestaande plafond. Afhankelijk van welk van type van verlichting moet er ingewerkt worden.

Dus wij plaatsen zelf profielen, wij plaatsen zelf de voorzieningen voor de verlichting, of voor alle andere technieken. Dat kunnen zijn, bewegingssensoren, rookmelders, luidsprekers… kunnen allemaal ingewerkt worden in het spanplafond.

En dan wordt het plafond, dat op maat gemaakt is, gespannen met warmte…

En een keer gespannen worden al die uitsparingen gemaakt voor die spots, die detectoren… er dan in te gaan werken.
Het montageprincipe van het spanplafond is als volgt.

Tegen de muren worden bevestigingslatjes bevestigd.

Daarop worden dan de profielen vastgeschroefd. Die worden voorzien van een zwart pvc afdekkapje, zodat de scherpe randen afgedekt zijn die het doek zouden kunnen doen scheuren.

In het profiel wordt dan als laatste stap de rand van het spanplafond geklikt – die voorzien is van een verdikking.

 


Het is natuurlijk belangrijk dat die bevestigingslatjes perfect op de juiste hoogte geplaatst worden, zodat de onderkant van het profiel later exact op het gewenste plafondniveau zit.

 


Met behulp van een bouwlaser wordt de gewenste hoogte voor de latjes uitgezet.

Er wordt hierbij rekening gehouden met de hoogte van het profiel én de deurrails, die in het plafond ingewerkt zullen zitten.

 


Eens het niveau bepaald is, kunnen de bevestiginslatten gemonteerd worden.

Er worden hiervoor plafondlatjes gebruikt, maar die moeten natuurlijk mooi recht geschaafd zijn.

Sowieso worden de latten voor montage visueel nog geïnspecteerd om dit te verifiëren.

 


Ze werken ook met stukken van ongeveer 1 meter per keer, zo kunnen ze makkelijker bijregelen, mocht het hout – of de muur – ietsje scheef zijn.

 


Met een MS polymeerkit kunnen ze de latten netjes volgens de laserlijn uitzetten.

Deze montagelijm zorgt voor een stevige bevestiging, maar toch worden de latten nog extra aan de muur gefixeerd met een luchtdrukpistool met nietjes, want ze moeten uiteindelijk een heel grote trekkracht de baas kunnen.

 


Het spreekt voor zich dat dit heel secuur moet gebeuren, want de positie van je bevestigingslatten bepaalt de rechtheid van je randprofielen.

 


Waar er leidingen in de muur zitten, wordt dit ook aangeduid op de latten, zodat er op die plaats geen nietjes geschoten worden die de leidingen zouden kunnen beschadigen.

 


Deze plafondlatten dienen trouwens om minder te moeten boren. Een spanplafond kan perfect geplaatst worden in een al bewoonde woning, dus op die manier kunnen ze veel extra stof vermijden.

 


Eens de volledige contour van de ruimte van latten voorzien is, kunnen daarop dan de profielen gemonteerd worden.

 

 


Man 1
Aan de muren kunnen we gaan werken met zichtbare profielen of verdoken profielen.

Zichtbare profielen, dat betekent eigenlijk dat er een klein wit of zwart bandje loopt tussen de muur en het spanplafond. Dat is iets van een 6-7 mm breed. Of we kunnen ook gaan werken met een schaduwvoeg, dan heb je een klein voegje, van een 6-7 mm eveneens. En dan krijg je een klein beetje een zwevend effect.

Die profielen kunnen ook gecombineerd worden met kaderprofielen, zodat mensen ook geen gaten meer moeten boren in… de muur om kaders te gaan bevestigen.
Het type dat hier geplaatst wordt, zijn de verdoken profielen, die een schaduwvoeg creëren.

De profielen zelf zijn niet voorgefreesd, want er worden zelftappende schroeven gebruikt. Op die manier kan de monteur zelf kiezen waar hij gaat schroeven.

 


Bij een aantal muren worden er ook kaderprofielen voorzien, waaraan de bouwheer met draadjes en speciale haken kaders zal kunnen ophangen.

 


Die schilderijprofielen moeten op die plaatsen eerst tegen de muur en het latje gelijmd worden, voor het plafondprofiel kan geplaatst worden.

Het randprofiel sluit er dan mooi tegen aan en zorgt er meteen voor dat het kaderprofiel goed geklemd zit.

 


Op de middelste rand van het klemprofiel moet er nu overal nog een pvc band gemonteerd worden.

 


Deze afdekkap zorgt voor een extra bescherming, waardoor de plaatsing van het doek ook sneller zal kunnen gaan.

De zwarte rand zul je niet zien, want het plafond wordt erover gespannen.

 


Het is wel belangrijk dat het pvc ononderbroken over de hoeken – waar de scherpste kanten zitten – geplaatst wordt.

Het wordt dus vooraf even geplooid, om netjes de hoek te kunnen volgen.

 


Het onderbreken van de zwarte profielen gebeurt dus best in een recht stuk, want daar is er minder risico op beschadiging.

 


Eens deze afdekkapjes over alle profielen geklikt zijn, is de bevestiging voor het plafond eigenlijk zo goed als klaar.

Op sommige plaatsen worden wel nog extra dwarse stutbalkjes voorzien ter versteviging, om zo een solide basis voor het spanplafond te hebben.

 


Naast het klaarmaken van de bevestiging, moeten de installateurs nog alle elementen die in het plafond zullen verwerkt worden, voorbereiden. Te beginnen met alle verlichtingspunten.

 


Hier zijn twee bevestigingsmethodes mogelijk.

Voor de inbouwspots, die door middel van klemmen in het plafond moeten kunnen haken, werken ze met een flexibel systeem met bandijzer.

 


Er wordt daarbij vertrokken van een plastieken basis, die voorzien wordt van een dubbele bevestigingsring.

Die heeft de vereiste diameter voor het inbouwen van de spots en wordt dan later aan het plafond verlijmd.

 


Deze inbouwpot wordt nu ter hoogte van elke spot aan het plafond bevestigd met bandijzer.

Dit bandijzer zorgt ervoor dat de positie van de lichtpunten heel precies kan bijgeregeld worden.

 


Ze steken de kabels er dan door en positioneren de beugels meteen op de juiste hoogte en positie.

 


Daarnaast zijn er ook opbouwarmaturen die op het plafond moeten kunnen gemonteerd worden.

Daarvoor moet een vaste basis voorzien worden waarop ze kunnen vastgeschroefd worden.

 


Het is dan ook heel belangrijk dat er hiervoor plankjes op het perfecte niveau en de perfecte plaats klaarzitten, want die kunnen niet meer bijgeregeld worden.

Aan de hand van het lichtplan kennen de installateurs de exacte positie van alle lichtpunten.

Dit meten ze zorgvuldig af en ze zetten ook het plafondniveau uit aan de hand van metserstouwen en de al geplaatste randprofielen.

 


Op die punten wordt nu een stevige montagebasis gebouwd, die ervoor zorgt dat de bevestigingsplankjes voor de armaturen op de juiste plaats zullen klaarzitten.

Ook die zijn trouwens voorzien van een plastieken ring, die dan met het plafonddoek zal kunnen verlijmd worden.

De ring is hier iets kleiner dan de voet van de te plaatsen pendellamp, zodat hij niet zichtbaar zal zijn.

Best is dus dat je al je lichtarmaturen al hebt wanneer ze het plafond komen installeren, dan kan alles op maat gemaakt worden.

 


De bevestiging voor onze rookmelders bereiden ze dan op dezelfde manier voor.

 


En waar in het plafond een ledstrip wordt verwerkt, plaatsen ze een aangepast profiel waarin de ledlijn mooi zal kunnen verwerkt worden.

 


De voorbereidingen zijn daarmee bijna afgerond, al moet er ook voor de ventilatieventielen en de boxen nog een bekisting voorzien worden. Want die hebben eveneens een vaste basis nodig.

 


Bij de ventilatie is het van belang dat de uitgang luchtdicht én stevig vast zit.

De buis wordt daarom tussen een aantal latten vastgeklemd en afgekort op het precieze plafondniveau.

 


Met alutape wordt de verbinding nog luchtdicht gemaakt, voor alles definitief vastgezet wordt.

De installateur voorziet ook hier een ring, waarop het plafond zal kunnen gelijmd worden.

 


Voor de boxen maakt hij een aparte bekisting in mdf op maat.

Het is opnieuw nuttig de box al voorhanden te hebben, zodat de monteur de exacte afmetingen kent.

 


De essentie is ook hier weer hetzelfde.

De positie en het niveau moeten goed zitten…

De bevestiging moet stevig aan het plafond vastgemaakt worden…

En wordt voorzien van een vierkant in pvc om aan het plafond te kunnen fixeren.

 

 

 

 


In het tweede deel van deze aflevering wordt het plafond effectief gespannen.

Door het pvc te verwarmen, kunnen de installateurs het doek in de geplaatste randprofielen klemmen.

Daarna werken ze het geheel af door onder andere de verlichtingspunten in het plafond in te werken.

 

In het eerste deel werden de voorbereidingen voor de plaatsing van het spanplafond getroffen.

Aan alle randen werden klemprofielen tegen de muren bevestigd, en ook de nodige bekisting om de verlichting, ventilatie en boxen in het plafond te kunnen verwerken, werd voorzien.

 

 

 

 


In dit tweede deel wordt het plafond zelf gespannen.

Door het pvc-doek op te warmen kan het in de randprofielen geklemd worden.

Daarna werken ze het geheel af door onder andere de verlichtingspunten in het plafond in te werken.

 


We laten de installatie over aan vakmensen om zeker te zijn van een perfect resultaat, maar het voorbereiden van de woning kunnen we wel zelf doen. In een 8-tal uur zijn we hiermee klaar, op die manier kunnen we toch 320 euro uitsparen.

 

 

 

 


Als aanloop naar het plaatsen van het spanplafond, moeten heel wat zaken gebeuren.

Aan alle randen van de ruimtes plaatsen de installateurs bevestigingslatjes en klemprofielen, waarin het doek zal kunnen gemonteerd worden.

 


Daarnaast voorzien ze alle elementen die in het plafond zullen ingewerkt worden – zoals de verlichting, de ventilatieventielen en een aantal boxen – van een aangepaste montagebasis.

 


Eens al deze voorbereidingen in orde zijn – wat eigenlijk 3/4 van de installatie van het plafond omvat – dan kunnen ze eindelijk met het spannen van start gaan.

 


Per opgedeelde ruimte – rekening houdend met de maximumbreedte van het doek van zo’n 5 meter – werd een doek zorgvuldig ingepakt.

Deze pvc afwerking is steeds een exacte kopie van de vorm van de ruimte, maar is wel zo’n 9 à 10 % kleiner.

Door het doek dan te verwarmen tot ongeveer 40°C, zal het flexibel worden en mooi ter plaatse kunnen gespannen worden.


Per opgedeelde ruimte – rekening houdend met de maximumbreedte van het doek van zo’n 5 meter, de ledprofielen… – werd een doek zorgvuldig ingepakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om dit te doen, dragen de installateurs aangepaste handschoenen, zodat ze het doek niet zouden bevuilen.

 


Ze hangen het te kleine doek in de juiste positie in de ruimte met behulp van rekkers en klemmen aan de hoekjes.

Door daarna de ruimte en het plafond met een warmtekanon te verwarmen, zullen ze het geleidelijk aan ter plaatse kunnen vastklemmen.

 


Ze beginnen bij de hoeken.

Zitten die ter plaatse en is het pvc ondertussen al wat meer flexibel geworden, dan kunnen ze het midden van de zijdes vastklemmen in de profielen.

Op die manier werken ze naar elkaar toe tot het doek volledig ter plaatse zit.

 


Om een stevige bevestiging in de geplaatste klemprofielen te hebben, zijn er op de randen verdikkingen gemaakt.

Die ‘harpoen’ is thermisch met het doek versmolten en dient als weerhaak die tussen het profiel vast blijft steken.

 


Daarvoor moeten ze de verdikking voldoende diep in de profielen duwen.

Ze doen dit met een montagespatel die een knik bevat.

Ze steken de spatel in de naad van de verdikking en vormen zo een soort hefboom om de harpoen vast te klikken.

 


Dit principe wordt nu gehanteerd voor alle doeken, ruimte per ruimte.

De doeken worden met andere woorden ter plaatse gehouden met klemmen en rekkers…

De ruimte wordt dan verwarmd waardoor het plafond flexibel wordt.

Daarna kunnen ze met behulp van speciale klemhulpstukken de hoeken tot aan de profielen brengen.

Eens het doek voldoende meegaand is, maken ze zo de stap naar het vastmaken in de profielen zelf.

… En werken ze naar elkaar toe.

 


Het is wel belangrijk – zeker bij heel grote stukken – om de montage aan meerdere zijden tegelijk te doen.

Zo kunnen ze stap voor stap naar elkaar toe komen en zijn ze zeker dat het plafond mooi past en ze nergens te kort zouden komen.

 


Uiteindelijk werken ze zo verder tot het plafond netjes gespannen is.

Dit gaat eigenlijk heel vlot en duurt amper een kwartiertje per ruimte.

 


Eens het pvc doek er hangt, is het plafond natuurlijk nog niet afgewerkt, want alle voorbereide licht- en inbouwpunten moeten nog verwerkt worden.

 


Het vertrekpunt hiervoor is steeds de pvc ring die per montagepunt bevestigd is.

Door de positie van elk punt op het plan te checken, kan de installateur weten waar hij het kan terugvinden in de ruimte.

 


Daar duwt hij het plafond dan lichtjes naar boven, want het is ten slotte een beetje elastisch, en op die manier vindt hij het lichtpunt terug.

 


In het midden van de montagering maakt hij vervolgens voorzichtig een opening om zo verder te kunnen werken.

 


De ring zelf wordt nu heel zorgvuldig aan het plafond verlijmd met een aangepaste secondelijm.

Op die manier blijft het plafond aan de opening mooi strak en sluit het goed aan op het armatuur.

De ring dient daarnaast als extra versteviging van de opening, zodat dit niet verder zou scheuren door de grote trekkracht die op het doek uitgeoefend wordt.

 


Eens de bevestiging goed aangeduwd is, kan het doek, mooi langs de lijn van de ring afgesneden worden om zo een net gat te bekomen.

 


Er rest dan nog de bekabeling door de opening te halen en aan te sluiten op de inbouwspot, zodat die uiteindelijk met de klemmen ter plaatse kan vastgeklikt worden.

 


Indien nodig kan de hoogte van de spot nog wat bijgeregeld worden – doordat die met bandijzer aan het plafond vastzit – zodat die perfect goed zit van niveau.

 


Bij de punten waar een vaste montagebasis werd voorzien, is de afwerking een stuk makkelijker.

Eens de installateur de positie teruggevonden heeft, maakt hij opnieuw een opening en kleeft hij het doek vast.

Aangezien de ondergrond hier vast is, is het een stuk makkelijker om het doek op de ring aan te duwen en het gat netjes uit te snijden.

 


In plaats van daarna het armatuur in de opening te klemmen, wordt het hier vastgeschroefd op het onderliggende plankje.

En eens nog de elektrische verbinding gemaakt is, is ook dit lichtpunt in orde.

 


Dit doen ze nu dus voor alle lichtpunten, maar ook de ventilatieventielen worden op die manier ingewerkt.

 


Hetzelfde gebeurt met de rookmelders en de boxen, die zo netjes op het spanplafond aansluiten.

 


Op die manier zijn onze ruimtes zo goed als afgewerkt en kunnen we jarenlang van een strak en proper plafond genieten.

 

 


Man 1
Het spanplafond in pvc kan worden afgewassen. Dat betekent eigenlijk met water en detergent kun je het altijd gaan reinigen.

Niet dat dat heel vaak moet gebeuren. Het is een beetje afhankelijk van: staat er een houtkachel, is dat een keuken…

Slaapkamers bijvoorbeeld, daar kan misschien 10-15 jaar over gaan vooraleer je het eens gaat proberen af te wassen.

Euhm… voorts, de polyester is moeilijker afwasbaar, daar zit wel een PU-laagje op, maar je blijft altijd met een geweven structuur zitten, dus dat is iets moeilijker en ja… Dus voor vochtige ruimtes, voor vervuilende ruimtes, raden wij altijd pvc aan, voor de rest kunnen we de twee systemen plaatsen.

 

 


We lieten deze werken over aan vakmensen, maar door het voorbereiden van de woning zelf te doen, konden we toch 320 euro besparen.

Samen met het voorlopige totaal van 93.470 euro, komt het gespaarde bedrag nu uit op 93.790 euro.

 

 

 

 


In de volgende aflevering gaan we van start met het sanitair.

We beginnen met de douchekamer op de eerste verdieping, waar een hangkast en een zwevend wastafelmeubel moeten komen.

Eens die geïnstalleerd zijn, doen we de montage van onze douchekraan en de glazen douchewand.

 


Wil je Het zelfbouwhuis herbekijken? Surf dan naar www.dobbit.be!

 

 

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.