- 16 september 2021
- | Bron: Dobbit
ZONNE-ENERGIE OP MAAT
Ondanks de afschaffing van de terugdraaiende teller, heeft het installeren van zonnepanelen nog heel wat voordelen. We gaan langs bij Durasun die alle mogelijkheden van deze groene energie aankaart. Zo is er de thuisbatterij, die ervoor zorgt dat er geen opgewekte zonne-energie verloren gaat.
Transciptie
Ondanks de afschaffing van de terugdraaiende teller, biedt het installeren van zonnepanelen nog heel wat voordelen. We gaan langs bij Durasun die alle mogelijkheden van deze groene energie aankaart.
Man 2
Durasun is gespecialiseerd in hernieuwbare energie.
Op 10 jaar tijd zijn wij uitgegroeid van een tweemanszaak naar toch een stevige KMO met meer dan 20 bedienden.
Man 2
Wij zijn dus zeer kleinschalig begonnen, waar wij alles zelf deden. Terwijl wij nu een capaciteit hebben van een 3500 installaties per jaar. Of, met andere woorden, minstens 15 installaties per dag.
Man 2
Euhm. Ondanks die grootte die wij bereikt hebben, proberen wij onze klanten toch te helpen als een familiebedrijf.
Man 2
Wij zijn nu meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepaneleninstallaties. Sinds vorig jaar is daar ook de thuisbatterij bijgekomen en nu gaan wij ook starten met het verkopen en het plaatsen van laadpalen.
Man 3
Durasun biedt eigenlijk een heel volledig pakket aan als aanbod.
Dus wij kunnen kiezen voor euh een volledige plaatsing bij de klant te gaan plaatsen.
Iedereen kan zelf zonnepanelen aankopen om zelf te plaatsen. Waarbij dat wij dan bijvoorbeeld de elektrische aansluiting kunnen gaan doen.
Wij kunnen de volledige plaatsing voor de klant voorzien.
Groothandelactiviteiten hebben we ook. Dus onderaannemers kunnen hier ook hun producten komen kopen, zoals omvormers, batterijen, panelen…
Man 3
In ons aanbod zit natuurlijk ook dat wij de industriële markt ook voorzien van zonnepanelen. Dus bij aanvragen daar kunnen wij ook het meest geschikte advies geven, voor die klanten.
Man 3
Uiteraard is het ook zo dat wij kijken om de beste prijs te kunnen bieden op de markt voor de beste producten.
Doordat wij die rechtstreeks en in grote aantallen gaan aankopen en hier opslaan, zorgen we dat we altijd een voorraad hebben en dus de meest concurrentiële prijs kunnen bieden voor dat product.
Man 2
Als wij überhaupt nog een toekomst willen hebben, is het essentieel dat wij gaan investeren in hernieuwbare energie om de CO2-uitstoot te kunnen beperken en zo onze klimaatdoelstellingen nog te halen.
Man 2
Als bedrijf is het natuurlijk nodig dat wij het goede voorbeeld geven.
Zo hebben wij hier een bedrijvencomplex opgericht dat volledig energieneutraal is. Dat wil zeggen, er is een grote zonnepaneleninstallatie op de daken die aan alle energiebehoeftes van de verschillende bedrijven de energie levert.
Man 2
In 2019 zijn wij ook begonnen met ons wagenpark aan te passen naar elektrische voertuigen.
En wij hebben hier ook de start gemaakt voor een hele laadinfrastructuur op te zetten, zodat alle bedrijven die hier gelegen zijn ook hun wagens in de toekomst elektrisch kunnen opladen.
Man 2
Ondanks de vele vragen die dit jaar zijn gerezen rond het afschaffen van de terugdraaiende teller en dergelijke, blijft de plaatsing van een zonnepaneleninstallatie nog erg rendabel.
Bovendien is het nodig dat iedereen zijn steentje bijdraagt in de strijd tegen de klimaatopwarming. En als je daarbij nog een mooi rendement kunt halen, zie ik niks dan voordelen.
Man 3
Het blijft ook interessant om te investeren in groene energie.
De terugverdientijden schommelen, afhankelijk van situatie tot situatie – nieuwbouw, oudere woningen… – tussen de zes en tien jaar.
Er is geen enkele andere investering die zo terugverdiend wordt op die termijn. En dat is zelfs mét de digitale teller en batterijen meegerekend.
Naast het feit dat je met zonnepanelen en het opwekken van groene energie een bijdrage levert in de strijd tegen de klimaatopwarming, biedt zo’n installatie ook persoonlijke voordelen, zoals het terugdringen van je energiekosten.
Als je deze investering doet, kun je bovendien rekenen op financiële steun van de overheid.
Man 3
Er zijn verschillende soorten subsidies.
Er is de investeringspremie op zonnepanelen. Dat is voornamelijk voor euh woningen ouder dan 2014, of aangesloten op het net voor 2014. Die premies zijn tot 1500 euro.
Euhm…
Afhankelijk van het vermogen dat geplaatst wordt natuurlijk.
Verder is er… voor nieuwbouwwoningen zijn er geen specifieke premies, maar het voordeel daar is natuurlijk dat als uw E-peil ver genoeg zakt, dat euh er vijf jaar geen kadastraal inkomen kan betaald worden. Wat toch een mooie extra is.
Euhm…
Voor de batterijen zijn er ook subsidies op dit moment. Die lopen zelfs tot 2550 euro op. Ook weer afhankelijk van de grootte van installatie van batterijenpakket.
Man 3
In Wallonië en in Brussel zijn er momenteel andere regelgevingen dan in Vlaanderen, maar dat neemt niet weg dat we niet samen met de klant gaan kijken naar de beste oplossing voor de toekomst.
Man 2
Bij de opstart van een project wordt er een offerte gemaakt op maat van de klant. Om dat te kunnen doen gaan wij zijn jaarverbruik nu bekijken, maar ook in de nabije toekomst.
Daarbuiten moeten we ook het verbruikspatroon van de klant gaan onderzoeken. Wanneer verbruikt hij wat. Zodat wij de juiste thuisbatterij voor hem kunnen voorzien.
Man 2
Dan wordt er ook gekeken [voor] welke subsidies hij in aanmerking komt.
Nadat de klant de offerte heeft goedgekeurd, gaan wij een inspectie doen bij de klant thuis. Daar wordt zijn volledig situatie bekeken en opgemeten.
Die opmetingen worden dan gebruikt om een legplan te maken. Dat wordt gegeven aan de ploeg die daar de installatie moet komen plaatsen, zodat die perfect weten op voorhand wat er moet gebeuren.
Tijdens de werken op hoogte is veiligheid belangrijk, zodat de installateurs zonder problemen mooi werk kunnen afleveren.
Man 1
Zoals je hier kan zien, euh zijn onze installateurs voorzien van zowel collectieve als persoonlijke beveiliging, alsook van een ladderlift.
En die ladderlift is eigenlijk noodzakelijk om dan u materialen op een veilige manier naar boven te kunnen transporteren.
Man 1
De collectieve beveiliging in deze situatie is de RSS-dakrandbeveiliging. Dat kan u zien, die hangt daar in de dakgoot.
En de persoonlijke, dat is de persoonlijke levenslijn, die is individueel verankerd.
Man 1
Ook is het zo dat er bij de voorafgaande inspectie bij de klant, euh wordt vastgesteld welke beveiliging er noodzakelijk en nodig is om alles goed te kunnen volbrengen.
Man 1
Ons team komt ter plaatse en gaat euh altijd eerst de veiligheid opstellen.
Daarna gaan ze over naar het plaatsen van de panelen, de kabeltracé naar de plaats van de omvormer…
En dan euh gebeurt de elektrische installatie.
En daarna nog de oplevering.
Man 3
Bij zonnepanelen moet er op verschillende dingen gelet worden.
Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar welke kwaliteitsnormen dat die panelen hebben.
Zijn dat Tier 1 zonnepanelen. Das een kwaliteitsnorm die wordt gehanteerd.
Euhm…
Man 3
Er kan ook gekeken worden naar de oppervlakte die de klant beschikbaar heeft. Welk dakvlak is het? Euh is het een plat dak waarop dat hij niet uitkijkt? Is het een groot pannendak in het zwart, dan wordt er al eens meer gekozen voor de volledig zwarte panelen.
En welk watt-piekvermogen is natuurlijk ook belangrijk. Daarnaar wordt gekeken, vooral naar hoeveel watt-piek de klant nodig heeft om zijn installatie zo goed mogelijk af te stemmen op zijn verbruik.
Met een op maat gemaakt legplan weten de installateurs hoeveel zonnepanelen er geplaatst moeten worden en volgens welke opstelling.
Man 1
Hier bestaat de installatie uit twaalf zonnepanelen. Inclusief omvormer en batterijsysteem.
Man 1
De omvormer gaat er eigenlijk voor zorgen dat de stroom… dus de gelijkspanning die van de panelen komt, euh die gaat die omvormen naar wisselspanning, want wisselspanning heeft u nodig in uw huis.
Man 1
Dan heb je de hybride omvormer.
De panelen gaan de spanning opwekken. Dus dat is gelijkspanning – DC – en dan gaat die naar de omvormer toe. En deze omvormer gaat dan kijken, moet die DC blijven in de batterij, of moet die omgewisseld worden naar wisselstroom voor in het huishouden.
Die gaat naar het huishouden gaan als er verbruik is in het huis en hij gaat naar de batterij gaan indien er geen verbruik is, dus om het op te slaan.
Man 1
En dan daarna kan die batterij voeding geven eigenlijk via je omvormer, dus terug van DC naar AC en zo naar de huisinstallatie.
Man 2
De zonne-energie kan worden aangewend voor vele doeleinden.
Alles wat elektrisch aangedreven wordt, kan daar eigenlijk voor dienen. Zoals elektrische toestellen, je verlichting, koken op elektriciteit… Maar ook verwarmen met een warmtepomp bijvoorbeeld, of koelen met een airco… en zelfs het opladen van uw elektrische wagen kan gebeuren met zonne-energie.
Man 2
Sinds het afschaffen van de terugdraaiende teller is het zo dat de opgewekte energie die u niet rechtstreeks thuis verbruikt, gaat verkocht worden aan de elektriciteitsleverancier aan een laag tarief.
Het is daarom essentieel dat u het percentage aan zelfconsumptie zo hoog mogelijk kunt krijgen. En dit gaan we doen door het plaatsen van een goed gedimensioneerde thuisbatterij.
Man 1
Een thuisbatterij is eigenlijk letterlijk wat het woord zelf zegt: een batterij die je thuis plaatst om de opgewekte energie van de zonnepanelen, die eigenlijk te veel was, op te slaan om vervolgens ‘s avonds en eigenlijk vooral ‘s nachts te kunnen verbruiken.
Euh zo kun je dus eigenlijk met de stroom die je panelen overdag opwekt eigenlijk uw nacht rondkomen zonder van het net te moeten afnemen.
Man 1
Ook kan de thuisbatterij achteraf worden toegevoegd aan een installatie. Das geen probleem.
Man 3
Bij nieuwe installaties wordt er gekozen voor een hybride omvormer, waar de batterij op aangesloten kan worden.
Bij oude systemen wordt er eigenlijk gekeken naar welke omvormer er hangt. Hoelang hangt die daar? Hoeveel garantie zit er nog op? En dan gaan we kijken of eventueel een retrofit-systeem interessanter is dan de omvormer vervangen met een hybride omvormer.
Dat retrofit-systeem zorgt ervoor dat je eigenlijk een extra omschakeling gaat zetten en dat die batterij wél kan aangesloten worden.
Man 1
Afwerking is natuurlijk een van de belangrijkste factoren tijdens een werf eigenlijk.
En hiervoor gebruiken wij eigenlijk duurzame en kwaliteitsvolle materialen, in combinatie met professioneel opgeleide teams.
Man 1
Ikzelf ben continu op zoek naar nieuwe technologieën die op de markt komen.
Indien er interesse is, dan ga ik hier een uitgebreide opleiding van volgen. En dan deze opleiding wordt dan verwerkt zodat ik deze opleiding kan doorgeven intern, aan alle personeel van Durasun.
Man 1
Iedereen binnen Durasun krijgt deze opleiding.
Das eigenlijk om één eenvoudige reden: wij vinden dat iedereen de kennis moet bezitten van alle materialen die wij op stock hebben eigenlijk. En dit om een goeie klantenservice te kunnen garanderen.
Man 2
Na de installatie wordt er een eendraadsschema opgemaakt en de keuring wordt aangevraagd.
Na de keuring bezorgen wij alle documentatie aan de klant die nodig is voor de aangifte bij zijn netbeheerder.
Op dat moment is ons werk nog niet gedaan, want ook in de toekomst kunt u op ons rekenen voor de nodige garanties en service.
Wij hebben ook een centraal monitoringsysteem waarmee wij vanop afstand de klant zijn installatie kunnen monitoren en zo elk defect kunnen opsporen en tijdig kunnen ingrijpen met de nodige service daarvoor.