In het programma 'De ultieme X' onderzoeken we één element van onze woning. In 'Het ultieme dakonderhoud' focussen we ons op de bovenkant van onze woning. Hoe kan je je dak optimaal onderhouden? Hoe kan je schade herstellen en hoe kan je je dak eenvoudig vernieuwen? Dat kom je hier te weten. In het eerste deel bekijken we het plat dak.
Of je nu een klein of groot dak hebt, een hellend of plat dak, ze zijn allemaal onderhevig aan gure weersomstandigheden. Een goed onderhoud is daarom belangrijk. Heb je toch schade? Dan zijn er oplossingen specifiek voor jouw type dak.
Platte daken zijn meestal opgebouwd uit EPDM of bitumen. Beide zijn duurzame materialen waar weinig onderhoud nodig is. Het belangrijkste is om af en toe vuil en mos te verwijderen.
Heb je toch schade, zoals scheuren of blazen? Dan kan je die gaan herstellen met speciale kits.
De producten zijn op vele ondergronden bruikbaar maar we bekijken even de toepassing bij de meest voorkomende dakbedekking, bitumen of roofing.
Kleine scheurtjes kan je snel afdichten met een reparatiespray. Dit product spray je overvloedig op de beschadigde plek om deze zo terug waterdicht te maken.
Een andere manier om scheuren te herstellen, is dan weer met een rubberkit. Die kan je ook gebruiken bij het afdichten van naden op je dak. Vul dan de naad overvloedig en druk aan tot de kit uit de naad komt om te garanderen dat deze volledig waterdicht is.
Heb je echt een blaas, dan zal je iets grondiger moeten werken en kan je gebruik maken van een herstellingspasta.
Maak daarvoor eerst je dak proper. Snij met een scherp mes de blaas in kruisvorm door.
Plooi de hoeken open en reinig de ondergrond. Zorg dat alles goed droog is.
Neem er een dakreparatiepasta bij. Smeer de ondergrond goed in evenals de onderkant van je roofing. Druk de hoekjes terug op hun plaats en druk alles stevig aan.
Breng nog bovenop je uitgesneden kruis pasta aan. Verstevig de naad met een verstevigingsband en breng hierover opnieuw een goede laag product aan.
Belangrijk hier is dat het voldoende droog moet zijn om het product aan te brengen. Is dit niet het geval, dan kan je voor een andere oplossing gaan.
Je hebt namelijk speciale reparatiepasta’s die je over je beschadigde roofing kan smeren, wanneer de ondergrond nog te vochtig is of je regenweer hebt.
Het kan ook zijn dat je volledige roofing aan een opfrisbeurt toe is. Om dit te doen, bestaan er speciale coatings die je over het gehele dakoppervlak aanbrengt. Je hebt verschillende types coating elk met hun eigenschappen.
Bij lichte verwering kan je kiezen voor een dakrenoverende coating. Om die aan te brengen, maak je eerst je volledige dakoppervlak proper en droog.
Herstel eerst nog scheuren en blazen. Let op, de reparatiepasta die je hiervoor gebruikt, laat je volledig uitdrogen voor je aan de volgende stap begint.
Breng daarna een primer aan op het ganse dak. Deze droogt snel en zal een optimale hechting verzekeren.
Breng een laag van je coating aan. Begin met je opstaande randen en details. En breng daarna ook product aan op het ganse dak met een borstel.
Eens je eerste laag droog is, breng je nog een tweede laag aan, haaks op je eerste.
Om je dak te beschermen tegen UV bestrooi je alles eventueel nog met leislag schilfers.
Deze nieuwe laag verlengt de levensduur van je dak met minimum 3 jaar.
De coating is op waterbasis en kan je op een licht vochtige ondergrond gebruiken
De coating kan je zelfs bij vorst aanbrengen maar niet wanneer je een vochtige ondergrond hebt. Is dit het geval dan kies je beter voor een dakdichting.
Ook dit is een verstevigende, waterdichte coating maar op waterbasis. Het aanbrengen ervan gebeurd op exact dezelfde manier en ook hier verleng je de levensduur van je dak met minimum 3 jaar.
Een tweede optie is het aanbrengen van een elastische waterdichte rubberbekleding. Die gaat lichte tot zware beschadigingen gaan renoveren. Het aanbrengen gebeurd opnieuw op dezelfde manier en moet ook dit keer gebeuren bij een hogere temperatuur en op een droge ondergrond.
De elasticiteit van deze coating zorgt ervoor dat kleine beschadigingen uit zichzelf herstellen. Het verlengt de levensduur van je dak met minimum 5 jaar.
Een laatste optie is een universele en elastische rubberlaag. Deze coating kan je op elk materiaal toepassen, zelfs bij regenweer. Na plaatsing vormt het een scheuroverbruggende elastische laag.
In tegenstelling tot de voorgaande coatings hoef je hier geen primer aan te brengen. Meng gewoon het product goed door en verdeel het royaal over het dakoppervlak.
De coating heeft een lichtgrijze kleur waardoor het zorgt voor UV-weerkaatsing en een koeler dak.
Als je deze coating aanbrengen dan verleng je de levensduur van je dak met minimum 7 jaar.
Wil je meteen je dak vernieuwen? Of heb je een nieuw plat dak? Dan kan je dit zelf volledig gaan bekleden. Je hebt dan twee opties in materiaal: EPDM of roofing
Bitumen of roofing is moeilijker te plaatsen tenzij je gaat werken met zelfklevende dakrollen.
De plaatsing hiervan is dan vrij eenvoudig, als je de juiste stappen volgt.
Bepaal eerst de hoogte van je isolatie op je plat dak.
Spuit dan je ondergrond in met een activator spray. Begin hierbij van het laagste punt van je dak en spray in stroken je volledig dak in. Wacht tot deze handdroog is.
Neem er je dampscherm bij en snij dit op maat. Doe dit opnieuw tot net boven waar je isolatielaag zal komen.
Begin op het laagste punt van je dak.
Rol je afgesneden baan tot de helft terug op en snij de beschermfolie door.
Rol het dampscherm op zijn plaats, terwijl je de folie losmaakt.
Druk de hoeken en de opstaande rand goed aan met een aandrukroller.
Rol nu de andere zijde op, snij de folie door en plaats je dampscherm op zijn plaats.
Verwijder de beschermende folie van je overlapstrook.
Rol je volgende baan uit. Verwijder opnieuw de folie en leg op zijn plaats, waarbij je deze mooi recht op de zelfklevende overlapstrook positioneert.
Werk op die manier je volledige dak dicht
Kleef nog een strook dakrol op de twee niet-bedekte opstaande kanten.
Markeer daarvoor een overlapstrook van minimum vijftien centimeter en voorzie die van activator spray.
Snij enkele lappen dampscherm op maat. Verwijder de folie van de zelfklevende zijde tot halverwege. Bevestig deze op je opstaande rand en druk goed aan.
Verwijder dan de rest van de folie en kleef je dampscherm goed vast. Rol de hoeken en opstaande randen nu nogmaals goed aan om luchtbellen te vermijden.
Plaats alle isolatieplaten op je dak.
Doe hierop opnieuw activator spray en wacht tot deze handdroog is.
Neem je onderlaag van je roofing erbij.
Snij je eerst strook op halve breedte. Kleef die dan op zijn plaats. Doe dit op dezelfde manier als het dampscherm.
Begin op het laagste punt van je dak. Rol de ene helft van je strook op, verwijder de folie en kleef vast. Doe daarna de andere zijde van de rol.
Verwijder de folie van de zelfklevende overlapstrook en plaats je volgende rol hier netjes op. Verwijder dan opnieuw de folie, plaats je onderlaag en druk de naden goed aan.
Spray nu je opstaande randen in met de activator. Voorzie telkens een overlap van 10 centimeter. Maak je stroken op maat. Verwijder stuk per stuk de folie en plaats de onderlaag waarbij je telkens goed aandrukt.
Voorzie nog de opening voor je waterafvoer. Markeer waar je voorgevormde afvoer zal komen. Voorzie dit oppervlak van dakmastic en plaats je afvoer. Schroef de aluminiumplaat vast met schroef en druk daarna de lap roofing goed aan. De kit moet ook hier uit de naden komen om voldoende waterdichting te hebben.
Schroef vervolgens de dakrandprofielen op hun plaats.
Voorzie het volledige dakoppervlak opnieuw van activatorspray en wacht tot deze handdroog is.
Plaats vervolgens je roofing. Doe dit op exact dezelfde wijze als je onderdak met dit verschil: voorzie elke naad van wat dakmastic om die optimaal waterdicht te maken. Rol de naden opnieuw goed aan tot het product uit de naad komt.
Verwijder alle loszittende deeltjes en spray ook je opstaande rand nog in met activatorspray. Na de nodige wachttijd kan je de rand voorzien van roofing.
Knip de hoek van de zelfklevende laag weg voor optimale waterdichting.
Voorzie alle naden, ook de zelfklevende van kit om alles waterdicht af te werken. Breng deze kit ook aan op je dakranden.
Snij nog de opening voor je regenwaterafvoer en maak ook deze waterdicht met je kit.
Naast roofing is ook EPDM een prima keuze voor je dak. Het is een recycleerbaar materiaal met een levensduur rond de 50 jaar.
De plaatsing is vrij eenvoudig maar je bent het beste wel met twee. EPDM-folie bestel je namelijk op maat van je dak en bestaat zo veel als mogelijk uit een geheel.
Verzamel alles wat je nodig hebt voor je aan de slag gaat.
Vouw de folie open op je dak en laat deze even rusten.
Vouw de folie dan over tot halverwege je dak.
Verdeel oppervlaktelijm gelijkmatig over het blootgelegde deel van je dak. Blijf hierbij tot op vijftien centimeter van de rand. Gebruik een verfrol om de lijm goed te verdelen.
Plaats nu de folie terug. Probeer plooien zo veel als mogelijk te vermijden.
Plooi nu de folie over naar de andere zijde en lijm ook dit oppervlak in.
Leg de folie voorzichtig op zijn plaats.
Gebruik een opstanden lijm en lijm je laatste stukje dak en je EPDM-folie stapsgewijs in. Laat een tiental minuten drogen tot de lijm handdroog is.
Kleef de folie nu op zijn plaats en druk goed aan in de hoek met een hoekroller.
Lijm nu de opstaande rand en je EPDM in. Plaats de folie voorzichtig om plooien te vermijden en druk goed aan.
Bevestig vervolgens op dezelfde manier ook folie op de bovenrand van je dak. Probeer hierbij opnieuw plooien te vermijden.
Vouw de hoeken mooi over en rol de goed aan.
Waar je EPDM moet overlappen, gebruik je Flexifoil overlapping.
Teken je naad uit op de onderste laag. Haal de overlappende laag weg. Teken een lijn op 2 centimeter van de naad. Teken een tweede lijn op 10 centimeter van de eerste lijn.
Voorzie nu de EPDM-rubber tussen de uitgetekende lijnen en op je overlappende folie. Maak de naad extra dicht met Flexifoil details & naden. Leg alles op zijn plaats en druk goed aan. De kit moet uit de naad komen om waterdichting te garanderen.
Maak nog je openingen voor de dakdoorvoeren. Kies de geschikte voorgevormde afvoer en zet hem op zijn plaats. Teken uit waar deze zal komen. Voorzie het dak en de doorvoer van Flexifoil overlapping. Blijf twee centimeter van de rand zodat je hier ook nog Flexifoil details & naden kan plaatsen. Steek de afvoer op zijn plaats en druk alles goed aan tot de kit uit de naad komt.
Verwijder de overtollige kit.
Snij de EPDM nog bij aan de randen. Plaats daarna de dakranden met schroeven aan het dak. Voorzie hierbij Flexifoil details & naden om de naden goed af te sluiten.
Met deze informatie ben je al heel wat wijzer geworden over dakbedekking voor platte daken en hun onderhoud.
In een volgende uitzending leren we meer over hellende daken, de bijbehorende dakgoten en hun onderhoud.
Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.
Registreer
Registreer en word gratis online abonnee
Door te registreren ontvangt u de newsletter. De newsletter kan u te allen tijde en zonder verdere formaliteiten opzeggen. Wij garanderen u dat uw e-mailadres en andere persoonlijke gegevens nooit aan derden worden doorgegeven en enkel gebruikt worden voor het versturen van de newsletter.