- 07 juli 2020
- | Bron: Dobbit
GROENGEVEL
Voor de natuurminnende mens vormt een groengevel een apart en mooi alternatief. Op een hout of metalen rooster worden klimplanten naar keuze geplaatst. Je verfraait zo niet enkel je gevel, maar zorgt ook voor meer groen in je buurt.
WAAROM EEN GROENGEVEL KIEZEN?

Met een groengevel heb je in essentie een verticale tuin aan je gevel. Vooral in steden wordt er met planten als gevelbekleding geëxperimenteerd om het hitte-eilandeffect te reduceren. Ze bieden immers meer groen en meer biodiversiteit dan een gewone stenen muur. Groene gevels werken ook zowel thermisch als akoestisch isolerend en zuiveren de buitenlucht. Ze dragen dus zowel bij aan een gezonder binnen- als buitenklimaat.
HOE ZIT EEN GROENGEVEL IN ELKAAR?
Om dat mogelijk te maken, moet er eerst een roosterwerk uit hout of metaal tegen de muur verankerd zitten, zodat de planten stevig kunnen opgehangen worden en om de planten degelijk van water te voorzien. Op dat raamwerk worden metalen bakken gemonteerd, die op hun beurt met sedumplanten worden gevuld. De plantenkeuze voor een groengevel wordt bepaald door de lichtintensiteit (de oriëntering van de gevel), de temperaturen en weers- en windomstandigheden.
Naast planten in gemonteerde metalen bakken, kan je er ook voor kiezen om klimplanten te laten groeien langs je gevel. Het zal dan echter wel even duren voor je het gewenste uitzicht krijgt.
AANDACHTSPUNTEN

Zorg zeker voor een onberispelijke gevel zonder barsten of kieren, sommige klimplanten hebben namelijk de neiging om in donkere kieren te groeien. Dat is meteen een nadeel van een plantengevel: beschadigingen zullen onder de planten niet meteen zichtbaar zijn.
Wie een plantengevel wilt, moet er ook op bedacht zijn dat dat vrij veel onderhoud met zich meebrengt. De planten moeten genoeg water krijgen om te groeien - dat gebeurt het best met een al dan niet geautomatiseerd beregeningssysteem.
De planten mogen ook niet te groot worden, dus zal er jaarlijks gesnoeid moeten worden. Meestal moeten er jaarlijks ook een aantal planten worden vervangen.
Ook bij groengevels is een geventileerde spouw nodig om vochtproblemen te vermijden. Vocht dat van de planten afdruppelt kan je onderaan nog opvangen en naar de riolering geleiden.