Zo plaats je zelf een douchebak

zelf een douchebak plaatsen

Geef je je badkamer een make-over en installeer je een nieuwe douche? Dan begin je bij de basis: het plaatsen van een douchebak. We leggen je uit hoe je dat aanpakt. Daarnaast maken we ook al de douchewanden waterdicht.

 

Waterdichte wanden

Een effen ondergrond

De douche is uiteraard een natte ruimte, die volledig waterdicht moet afgewerkt worden. Voor je dit kan doen, moet je steeds zorgen dat je ondergrond min of meer vlak is. Dit betekent dus dat te grote putten of oneffenheden weggewerkt moeten worden. Je kan dit doen met een gewone renovatiepleister. Respecteer dan de nodige droogtijd voor je tot de waterdichting overgaat.

putten dichten renovatiepleister

Waterdicht verzegelen

Vooreerst zorg je dat de achtergrond waterdicht is. Dat doe je door een afdichtingskit voor de douche aan te brengen.  Begin met de ondergrond af te borstelen, zodat het meeste stof weg is. In ons geval zijn de douchebak en de douche 120 op 90 cm groot. Dit is dus ook de afmeting van de natte cel. In principe moeten enkel die stukken van de douchewand en de bodem van een extra waterdichte onderlaag worden voorzien.

hechtprimer aanbrengen

Hechtprimer aanbrengen

Zet de afmetingen van je douche uit op je muren, zodat je weet tot waar je het product moet aanbrengen. Breng eerst een hechtingsprimer aan, die zal ervoor zorgen dat de afdichtemulsie goed op de ondergrond zal hechten. Je kunt dit product gerust aanbrengen met een borstel, maar bij grote oppervlakken kan een rol handiger zijn.

TIP
Als grondlaag zou je ook de emulsie zelf kunnen gebruiken. Die moet je dan wel verdunnen. Voor 1 deel product, moet je 4 delen water toevoegen.

emulsie aanbrengen hoeken

Eerste afdichtingslaag

Controleer de technische fiche voor de nodige droogtijd van je hechtingsprimer voordat je tot de volgende stap overgaat.
Die bestaat uit het aanbrengen van de eerste afdichtingslaag, eveneens met een kwast of roller. Hiervoor gebruik je een kit. Die bestaat uit een emmer dichtingsemulsie, een dichtingsband voor de hoeken en een paar dichtingsmembranen.

Het product is gebruiksklaar, maar je moet het goed mengen voordat je van start kunt gaan. Begin met de moeilijke, kwetsbare punten. Dit zijn de binnenhoeken en de muurdoorvoeren voor je waterleiding.

Binnenhoeken aanpakken

In de hoeken komt telkens een dichtingsband. Dit hoort ook bij de kit. Deze strook zorgt voor een extra dichting in de hoek, want met het product krijg je die moeilijk volledig gevuld. Breng eerst grondig product aan in de hoek. Daarin positioneer je de dichtingsband. Duw hem in de natte emulsie en strijk dan aan met een plamuurmes van binnen naar buiten toe, zodat de band overal goed vastkleeft.

dichtingsband aanbrengen

Rond de doorvoeren

Vervolgens doe je hetzelfde aan de watertoevoerpunten voor de douchekraan. Nadat je het product rond de openingen gesmeerd hebt, breng je er een dichtingsmembraan in aan - deze membranen horen ook bij de kit.

Zo'n membraan heeft een flexibele opening, die zich mooi rond de doorvoer zal sluiten. Je kleeft de extra dichting, net als de hoekband, vast met emulsie en drukt het goed aan. Daarna smeer je er nog een laag product over, zodat je afdichtingslaag mooi doorloopt over het hele oppervlak. Eens je de moeilijke punten aangepakt hebt, behandel je ook de rest van je douchewand.

extra membraan aanbrengen

Dan de wanden

Je kan de emulsie aanbrengen met een borstel of een rol. Zorg voor een voldoende dekkende laag, zonder dat die té dik wordt. Eén laag is sowieso niet voldoende. Er zal nog minstens één extra afdichtingslaag nodig zijn. De voorgeschreven droogtijd tussen die lagen is minimum 3 u.

TIP
Je kan je rol hiervoor makkelijk hergebruiken als je hem in tussentijd goed insmeert met product en luchtdicht verpakt in folie.

Voor je de tweede laag plaatst, roer je het product weer goed door. Ook die laag breng je nu aan op je volledige douchewand. Het is de bedoeling dat alles mooi bedekt is, zodat er geen gaatjes of spleten meer zichtbaar zijn.

Dit product zal uitharden en zorgen voor een volledig waterdichte, maar toch elastische bescherming van je ondergrond. Op die manier zullen eventuele later opduikende spleten ook nog afgedicht blijven. Ziet je wand er na de twee lagen egaal blauw uit, zonder vlekken, dan is die voldoende gedekt.

wand voldoende lagen

Indien nodig, kun je nog een derde laag aanbrengen, na het opnieuw in acht nemen van de nodige droogtijd. Na je laatste laag moet je minstens 12 uur wachten, voor je er muurtegels op mag aanbrengen. Maar sowieso moet je er voor zorgen dat je douchebak al geplaatst is voor je tot de muurafwerking overgaat.

 

De douchebak plaatsen

Eens de wanden waterdicht gemaakt zijn, is de douchebak zelf aan de beurt.

De waterafvoer voorzien

Correct positioneren

Om de douchebak te kunnen plaatsen, moet je eerst de aansluiting op de afvoer in orde brengen. Hiervoor moet je uiteraard weten waar het afvoerpunt in je douchebak precies gepositioneerd zit. Dit kun je terugvinden op de technische fiche, of kun je ook afmeten op de bak zelf. Deze douchebak zal zo dicht mogelijk tegen de grond geplaatst worden en is dus voorzien van een platte sifon.

afmeten op de douchebak

Waar de douchebak komt werd in dit geval nog geen chape geplaatst, zodat we daarin de afvoerleiding kunnen verwerken en zo de opbouwhoogte kunnen reduceren. Leg de sifon exact op de positie die je afgemeten hebt, zodat die perfect op je douchebak zal passen.

Daarna moet je de verbinding tussen de sifon en de afvoer maken. Met de noodzakelijke bochten kun je de verbinding voltooien. Let op, dit is zeer situatieafhankelijk. In ons geval moesten we ook een verloopstuk van 50-40 voorzien, omdat onze sifon een diameter van 40 mm heeft, terwijl de afvoer een diameter van 50 mm heeft.

positie sifon uitpuzzelen

Verbinding maken

Verbind de koppelstukken dan met elkaar met op maat gemaakte stukken afvoerleiding. Gebruik je koppelingen met een rubberdichting – zoals in deze case – dan heb je geen lijm nodig om de verschillende delen op elkaar aan te sluiten.
Maak de uiteindes van je buizen conisch en gebruik wat multispray of sanitair glijmiddel om alles vlot in elkaar te kunnen schuiven. Dubbelcheck dan nog of de positie van je sifon goed zit voor je ook de hoogte gaat regelen.

De douchebak komt hier op de chape, dus moet de bovenkant van de sifon op gelijk niveau als de chape komen.
Meet het hoogteverschil op en voorzie een ondersteuning op maat. Je kan hiervoor een reststukje buis gebruiken.

helling controleren sifon

Let op de helling

Controleer daarna of er ook voldoende helling op je afvoerleiding zit. Dit is nodig zodat het water vlot zou weglopen.
Voorzie eventueel halverwege nog een extra ondersteuning voor je buis en schroef de onderdelen van de sifon voorlopig vast, zodat je ze niet zou kwijtraken.

Dek de sifon ook af, zodat er geen chape in kan terechtkomen.

 

Uitsparing uitchappen

Nu moet je de uitsparing verder uitchappen, zodat de douchebak een stevige basis heeft om op te steunen. Daarvoor moet er eerst randfolie geplaatst worden onderaan de muur.

Chape mixen

Als je niet veel chape nodig hebt, kun je besluiten deze zelf te maken. Doe hiervoor eerst wat water in een mengkuip. Dit zal voorkomen dat het poeder op de bodem blijft plakken. Voeg daarna de chapemix toe en mix het product. Het is beter om met iets te weinig water te beginnen en er daarna dan nog wat toe te voegen, dan omgekeerd.

Om te weten of de consistentie goed is, neem je wat chape in je hand – mét handschoen – en duw je dit samen. Komt er geen water uit en blijft het samengepakt als je het loslaat, dan is het goed! Verwerk elke zak volgens deze methode om de opening te vullen.

samenstelling chape

De chape verwerken

Dam de chape meteen ook aan met een chape-ijzer, om het goed compact te maken. Waar de leidingen lopen, laat je een uitsparing. Zo heb je wat marge om die nog wat bij te regelen als je die later aansluit. Zorg er natuurlijk voor dat deze uitsparing niet te groot is, zodat de douchebak overal voldoende ondersteund wordt.

uitsparing in de chape

TIP
De verwerkingstijd van het aangemaakte product is één uur, verwerk het dus zak per zak.

Chape afreien

Met een lange regel, die je op het niveau van de rest van de dekvloer houdt, kun je checken waar je nog chape tekort hebt. Waar de regel de chape nog niet raakt, zal je nog moeten bijvullen. Eenmaal je overal voldoende hebt gevuld en aangedamd, moet je nu nog tot het gewenste niveau afreien. In dit geval nemen we de al geplaatste dekvloer als referentie.

Controleer of alles waterpas is en daarna kan je afstrijken. Zo haal je de overtollige chape weg en breng je de nieuwe dekvloer op exact hetzelfde niveau als het al geplaatste deel.

chape afreien reilat

De chape op de gewenste hoogte brengen doe je zorgvuldig en best in meerdere stappen. Laat je afreilat goed op de referentiehoogte steunen om dit perfect over te zetten op het nieuwe deel. Als je chape te hoog is, zal het overschot door de zigzaggende beweging worden weggehaald.

Is er nog ruimte tussen je afreilat en de chape, dan zal je daar wat moeten bijvullen. Duw ook goed aan langs je leidingen, zodat de dekvloer daar ook de nodige stevigheid heeft. Werk alles netjes af met het chape-ijzer en controleer aan het einde of je dekvloer in alle richtingen waterpas ligt.

afvoer waterpas chape

 

De douchebak installeren

Voorbereiding

Laat de chape eerst goed uitdrogen volgens de aanwijzingen op de verpakking en controleer, voor je de douchebak plaatst, nog even of alles waterpas en vlak is. Kort de randfolie tussen chape en muur daarna af tot op het niveau van de chapelaag en maak de ondergrond proper.

Let op, dit moet heel grondig gebeuren, want elk miniem steentje kan ervoor zorgen dat je douchebak kraakt of niet goed ligt.

propere chape effen

Op dit punt mag je de sifon, die je eerder hebt afgedekt om instroom van chape te voorkomen, weer vrijmaken. Controleer nog een laatste keer al je koppelingen door er water doorheen te laten lopen, voordat je ze bedekt met de douchebak. Het steunblokje mag in principe ook weggehaald worden. Als er geen lekken meer zijn kan je verder. Toch een lek? Lees hier hoe je afvoerbuizen efficiënt verbindt.

De bak in de juiste positie

Vraag hiervoor een paar extra helpende handen, zodat je de plaatsing zonder schade kan doen. Nu moet je een aantal dingen nagaan voor je die definitief kan bevestigen:

  • Komt de positie van je sifon overeen met het afvoerpunt?
  • Wiebelt de douchebak niet?
  • En ligt hij waterpas? Let op! Dit kun je enkel controleren door je waterpas aan de randen te houden, die zijn recht. In het midden is er helling voorzien voor de afloop van het water, dus daar mag het zelfs niet waterpas zijn!

kaleerblokjes gebruiken

Om bij te regelen, gebruik je kaleerblokjes. Doe dat  eerst onder je waterpas zelf. Zo weet je waar en hoeveel je moet bijpassen. Met een plamuurmes maak je een hefboom om de bak op te heffen, zodat je er met je vingers onder geraakt.

Leg de kaleerblokjes dan op de vooraf bepaalde posities en breng montagelijm aan op de ondergrond. Ook langs de randen voorzie je een ril montagelijm.

douchebak vastplakken

Laat de douchebak voorzichtig zakken en duw hem op zijn juiste plaats, mooi in de hoek, want de tijd om bij te regelen is beperkt. Als je afstandsblokjes goed geplaatst werden, dan zou de bak perfect waterpas moeten liggen.

afvoer vastschroeven

Afvoerpunt monteren

Hang het bovenste deel van de afvoer via de opening in je douchebak aan het onderstel. De schroeven bevestig je best in kruisvolgorde. Op die manier verdeel je de druk en zal de montage beter lukken. Span uiteindelijk alles aan.

silicone rand douchebak

Afwerking

Met een sanitaire siliconenkit dicht je de naden af tussen douchebak en muur, en tussen douchebak en chape. Dit zorgt voor een extra afdichting voor mocht er later eventueel vocht door je vloer- of muurafwerking door sijpelen. Het afdekplaatje voor de goot haal je best voorlopig weg, zodat het niet zou breken. Ook de douchebak dek je af. Maak de douchebak schoon na installatie en na het aanbrengen van de kit.

 

Bekijk de video:

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.