- 17 september 2021
- | Bron: Elektricien
"GoodWe wil nieuw tijdperk van slimme energie creëren"
Gerben Wolf, territory manager Benelux en Will Althuijzen, senior technical sales engineer Benelux bij GoodWe spreken over de recente ontwikkeling van het bedrijf, de marktbewegingen en de (toekomstige) producten.
Goedendag Gerben en Will en hartelijk dank dat jullie de tijd nemen om met ons te praten. Gerben, kunt u eerst een introductie geven over GoodWe?
Gerben Wolf: “Dank u voor de kans om met u te spreken. Ik zal wat cijfers geven waardoor u GoodWe in het juiste perspectief kan plaatsen. GoodWe is een toonaangevende, wereldwijde fabrikant van omvormers en energieopslagoplossingen. In meer dan 100 landen hebben we reeds een gecumuleerde levering van meer dan twee miljoen omvormers en installaties, met een totaal vermogen van 23 GW. Onze GoodWe-omvormers worden gebruikt op residentiële en commerciële daken, in industriële systemen en in systemen voor nutsbedrijven. Ze variëren van 0,7 kW tot 250 kW.
GoodWe heeft meer dan 2.300 werknemers in 15 verschillende landen en wordt door Wood Mackenzie beschouwd als de wereldwijde nr. 1 omvormer voor opslag in 2020. GoodWe staat tevens in de top 10 van de beste omvormerleveranciers volgens IHS Markit, en heeft maar liefst zes opeenvolgende TÜV Rheinland 'All Quality Matters' Awards behaald. Bovendien is GoodWe vorig jaar als naamloze vennootschap genoteerd op de beurs van Shanghai (Stock Code: 688390).”

Op welke manier zijn jullie gegroeid sinds de oprichting?
Gerben Wolf: “Sinds de oprichting is de missie van GoodWe altijd de wereldwijde energietransitie geweest, alsook het creëren van een duurzame toekomst voor de aarde, voor de mensheid en voor toekomstige generaties. Uitgaande van die fundamenten heeft het bedrijf de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in internationalisering. Daarvoor werden op alle continenten vestigingen geopend met verkooppersoneel, hooggekwalificeerde technici, servicecentra en vooral een sterk distributienetwerk met langdurige samenwerkingsverbanden.”
Is dat een Europees succes, of ook wereldwijd?
Gerben Wolf: “Het succes kan zeker als wereldwijd worden beschouwd. Maar het zijn vooral de investeringen voor de groei van het Europese hoofdkantoor in München die van fundamenteel belang zijn geweest om van GoodWe een marktleider te maken. Door de snelle groei van dat hoofdkantoor heeft GoodWe zich nu nog sterker ingezet om een gecentraliseerde structuur te creëren voor haar medewerkers en haar klanten. De activiteiten van de pioniersvestiging in het VK en de Nederlandse vestiging worden nu immers centraal gebundeld met het hoofdkantoor in München. Bovendien stellen drie kantoren in Europa, meer landmanagers met een lokale aanwezigheid in elk land en twee Europese magazijnen GoodWe in staat om haar klanten in hun eigen land te bedienen. Het hoofdkantoor is een engagement om de samenwerking op lange termijn te plannen en vertrouwen te scheppen in een gemeenschappelijke toekomst voor alle klanten in EMEA.
Voor de Belgische markt is onze vestiging in Rotterdam van groot belang. In 2019 werd de GoodWe Benelux BV opgericht en hebben we ons team uitgebreid met alle diensten die beschikbaar zijn voor onze klanten: dienst voor verkoop, verkoop, dienst na verkoop, technische ondersteuning en zelfs marketingondersteuning.”
Nu de markt voor residentiële en kleine commerciële oplossingen voor energieopslag in een stroomversnelling raakt: hoe slagen jullie erin om voldoende installateurs te hebben om de vraag bij te houden?
Gerben Wolf: “De kernstrategie van GoodWe is om synergieën efficiënt in te zetten om effectiever te kunnen handelen, maar ook om een duurzame samenwerking met klanten te ontwikkelen en beter op hun belangen in te spelen. Om je te identificeren met een zakenpartner is het cruciaal dat die partner beschikt over lokale competenties en zich volledig inzet voor een gezamenlijke aanpak. GoodWe wil haar klanten laten zien dat het bedrijf er voor hen is, en dat lokale medewerkers marktstrategieën en ‑eisen kunnen analyseren en definiëren. Daarom heeft GoodWe Europe vorig jaar ook het GoodWe PLUS+ installateursprogramma gelanceerd, gericht op het consolideren van professionele pv-training en een dienst na verkoop onder het nieuwe GoodWe PLUS+ initiatief.”
Hoe werkt dat installateursprogramma precies?
Will Althuijzen: “Het GoodWe PLUS+ installateursprogramma is een klantenprogramma vol voordelen en beloningen voor installateurs. Het geeft toegang tot exclusieve ondersteuning, professionele trainingen en garantie-uitbreidingen. Installatiebedrijven in heel Europa kunnen tevens profiteren van een speciale garantieverlenging tot tien jaar voor alle omvormers op het elektriciteitsnet tot 20 kW.
GoodWe PLUS+ biedt dan weer service en klantenondersteuning van hoge kwaliteit op het moment dat het nodig is, evenals talloze mogelijkheden voor professionals in zonne-energie. Met trots kunnen we zeggen dat er al bijna 1.000 GoodWe PLUS+ gecertificeerde installateurs zijn in Europa. Op dit moment wordt het programma aangeboden in zes talen en we zijn in voorbereiding om er meer toe te voegen.”
Hoe belangrijk is het dat installateurs toegang hebben tot de juiste ondersteuning en opleiding, vooral nu de markt voor zonne-energie blijft groeien en er meer mogelijkheden zijn?
Will Althuijzen: “Wij zetten de installateur steeds centraal. We houden hen altijd in gedachten, of we het nu hebben over handleidingen, verkoopargumenten of onze service. Installateurs moeten namelijk technisch goed voorbereid zijn om hun klanten te ondersteunen. Daarom besloot GoodWe te investeren in het installateursprogramma, mede omdat we ons realiseerden dat residentiële pv-installaties met opslagsysteem steeds complexer worden. Door de nieuwe technologieën die de markt en gebruikers eisen, is het belangrijk dat installateurs op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws, nieuwe toepassingen en hoe ze een installatie op eenvoudige en veilige wijze kunnen uitvoeren.”

Wat zijn, afgezien van het installateursprogramma, enkele van de producten die u aan distributeurs en hun installateurs aanbiedt? Ik denk daarbij ook aan jullie nieuwe Lynx-batterijen. Wat zijn daarvan de voordelen ten opzichte van jullie concurrenten?
Gerben Wolf: “Als wereldleider in opslagsystemen heeft GoodWe besloten om haar productportfolio uit te breiden met de introductie van laagspanningsbatterijen van eigen productie voor residentiële pv-systemen. Daardoor zijn we nu een one-stop-shop die niet alleen complete opslagsystemen kan aanbieden, maar ook een hoge mate van flexibiliteit met een oplossing voor alle installatievereisten. De belangrijkste voordelen zijn snel genoemd: geoptimaliseerde oplossing tussen alle componenten (accu en omvormers); ondersteuning en garantie van één fabrikant; geen compatibiliteitsproblemen tussen accu's en omvormers; en plug-and-playcommunicatie met automatische herkenning van accumodules door de omvormers.”
“Onze nieuwe Lynx Home U-serie batterij is een laag voltage lithiumbatterij, speciaal ontworpen voor residentiële toepassingen Met dit nieuwe product kunnen we het volgende bieden:
- eenvoudige installatie dankzij ingebouwde automatische herkenningsfunctie en plug & play;
- flexibele combinatie van LV-accu's met ons brede assortiment omvormers;
- hybride oplossingen voor nieuwe projecten en retrofitoplossingen voor het upgraden van bestaande installaties;
- een breed scala aan systeemgroottes voor verschillende klantbehoeften dankzij de schaalbaarheid van onze accu's en omvormers;
- de mogelijkheid om eenfasige en driefasige netwerken te dekken;
- een veilige batterijtechnologie (LFP);
- een geoptimaliseerde gebruikservaring.”
Will Althuijzen: “Veel batterijen zijn geschikt om te werken met GoodWe hybride- en opslagomvormers. Door de introductie van de GoodWe Lynx Home U-batterij kunnen we de efficiëntie en communicatie tussen de omvormer en de batterij optimaliseren en wordt het makkelijker om in de toekomst functies toe te voegen. Bovendien is het een modulair systeem, tot zes modules die ook buiten mogen worden geplaatst. Voor de klant is het ook een voordeel dat GoodWe nu een complete oplossing hybride/opslagomvormer kan aanbieden met een eigen ontworpen batterij. Alles uit één hand.”
Hoe zal de hybride/opslagmarkt zich ontwikkelen in België?
Will Althuijzen: “De markt voor hybride/opslag is al aan het exploderen. Nieuwe residentiële installaties zullen voornamelijk hybrideomvormers geïmplementeerd krijgen. Er is ook een grote vraag om een opslagfunctie toe te voegen aan bestaande pv-installaties. Tevens zullen er in de nabije toekomst grotere installaties van residentiële opslagomvormers mogelijk zijn. Dat is wel afhankelijk van de kosten van energie en de kosten van opslag.”
Ziet u enig verschil tussen de Belgische markt en de rest van de Benelux?
Will Althuijzen: “Momenteel is er in Nederland nog netkoppeling voor residentiële installaties. Lokaal geproduceerde energie kan nog steeds aan het net geleverd worden en afgetrokken worden van de gebruikte energie. Dat zal niet eeuwig duren en binnen een paar jaar zal de vraag naar hybride/storage omvormers exponentieel groeien. Dat kan worden versneld door de overheid als de netkoppeling wordt gewijzigd in een stimulans om hybride/opslagomvormers en batterijen te installeren.
Waarom denkt u dat het opslagsegment deze sprong heeft gemaakt? Is de boom ontstaan door de vraag van de markt zelf of eerder door overheidsbeleid?
Will Althuijzen: “Ik denk dat de sprong vooral door de overheid is ingegeven. Het terugleveren van energie heeft niet langer de voorkeur en kan zelfs geld kosten dat beter in opslag wordt geïnvesteerd. Zo voorkomt men ook grote investeringen voor het aanpassen van het net (om congestie te vermijden). Uiteindelijk moet het een marktgedreven zaak worden, die resulteert in een goede balans tussen de energiekosten en de kosten van opslag.”
Hoe reageert GoodWe op die vraag?
Will Althuijzen: “In 2020 is GoodWe uitgeroepen tot grootste fabrikant van hybride/opslagomvormers ter wereld, en we willen zeker nummer één blijven. In totaal bieden we nu al acht verschillende hybride/retrofitoplossingen aan in Europa. Daarnaast hebben we nog twee à drie andere oplossingen, die specifiek ontworpen zijn voor andere markten zoals Zuid-Afrika en de VS. Binnen die reeks kunnen we alles aan: eenfasig en driefasig, hybride en retrofit, en ook laag- en hoogspanningsoplossingen. Onlangs hebben wij onze BH en BT retrofitomvormers op de Belgische markt geïntroduceerd, beide oplossingen voor hoogspanningsopslag. Meer series zoals de SBP en ook de BTC, met een capaciteit van 50 kW, zullen binnenkort op de Belgische markt worden geïntroduceerd. Hierdoor kunnen klanten die al een pv-omvormer hebben ook over een opslagcapaciteit beschikken.”
“Goodwe heeft veel tijd en capaciteit geïnvesteerd in het ontwerp en de verbetering van onze opslagproducten. Ook dit jaar hebben we voor de tweede keer deelgenomen aan de SPI-test, een steeds breder geaccepteerde benchmark voor het indexeren van opslagsystemen. De test wordt uitgevoerd en gepubliceerd door de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen (HTW) in Berlijn en heeft als doel een lijst op te stellen van de meest efficiënte residentiële opslagsystemen voor pv-installaties. In totaal werden 20 opslagsystemen in de vermogensklassen van 5 en 10 kW onderzocht. De twee geteste GoodWe-hybrideomvormers, de ET en de EH, behaalden een SPI (System Performance Index) van respectievelijk 93,4% en 91,2%. Dankzij die systeemefficiëntie behaalde de GoodWe 5000-EH de 2e plaats in het kleinere referentiegeval (5 MWh/a verbruik met 5 kWp pv). De GoodWe 10k-ET presteerde ook zeer goed en is slechts 1,7 punten verwijderd van het best geplaatste systeem in het tweede referentiegeval (10 MWh/a verbruik met e-auto en warmtepomp). Zo werd GoodWe de meest efficiënte APAC-omvormerfabrikant op de lijst.”
De door de HTW-onderzoekers bepaalde System Performance Index (SPI) is een economische index en geeft aan hoeveel het geteste opslagsysteem de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met een ideaal opslagsysteem. Hoe beter de efficiëntiegerelateerde eigenschappen, zoals omzettingsrendementen, regelsnelheden of stand-byverbruik, hoe hoger de bereikte kostenbesparing. Het verschil dat één punt maakt in termen van kosten kan met een hoge mate van nauwkeurigheid worden bepaald.
Wat staat er de komende tijd te gebeuren met GoodWe?
Will Althuijzen: “Zoals ik al eerder aangaf, zal de retrofit serie worden uitgebreid met de SBP en BTC serie. Aangezien de Lynx Home U een laagspanningsbatterij is, zal GoodWe in 2022 ook een hoogspanningsbatterij introduceren, Lynx Home F. Die zal compatibel zijn met al onze eigen hoogspanningshybride- en retrofitomvormers, maar ook met andere merken.”
Het is nu 11 jaar geleden dat GoodWe werd opgericht en er is in die tijd veel veranderd in de wereld van zonne-energie. Wat zijn uw voorspellingen voor de toekomst en hoe denkt u dat de markt er over 11 jaar uit zal zien?
Gerben Wolf: “Bij GoodWe begrijpen we dat de markt voor duurzame energie meer dan ooit een groot groeipotentieel heeft. Ongeacht de andere uitdagingen waar de wereld in de nabije toekomst mee te maken krijgt, zal de klimaatverandering zeker een van de belangrijkste aandachtspunten zijn. De druk op regeringen en samenwerkingsverbanden om harder en geloofwaardiger op te treden zal de komende jaren toenemen, terwijl het klimaat steeds extremer gedrag zal vertonen. Wij van GoodWe willen deel uitmaken van de oplossing, niet van het probleem. We willen worden beschouwd als een van de marktleiders. Dat geldt voor meerdere invalshoeken, zoals kwaliteit en betrouwbaarheid, maar ook innovatie en een hoge waarde voor het bestede geld. We willen gezien en gerespecteerd worden als een bedrijf dat deze industrie leidt naar een toekomst waarin de jonge generaties een eerlijke kans hebben op een leefbare planeet.”
Wat is de volgende stap voor GoodWe in het bijzonder?
Gerben Wolf: “De visie van GoodWe is om een nieuw tijdperk van slimme energie te creëren en tot de pioniers van innovatieve oplossingen te behoren. Daardoor is onze missie om de belangrijkste drijvende kracht te zijn in de wereldwijde energietransitie. GoodWe is op de juiste plaats op het juiste moment!”
