Bestelwagen die zich geen fouten kan permitteren

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom

De E-Transit Custom wordt de elektrische versie van Europa’s meest verkochte, middelgrote bestelwagen. Nieuwkomer dus, die op termijn de vervanger van de populaire Transit Custom met dieselmotor moet worden. Opvolger ook van een bestelwagen die decennialang het favoriete werkinstrument was voor tal van zelfstandige ondernemers, kleine en middelgrote bedrijven. Het belang van de volledig elektrische E-Transit Custom wordt daarmee onderstreept. Om zijn marktdominantie te behouden, kan Ford zich geen enkele fout of tekortkoming permitteren met deze nieuwkomer op de turbulente markt van veelzijdige, geconnecteerde en elektrisch aangedreven bestelwagens.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 1
Het wordt meteen duidelijk dat Ford Pro met deze E-Transit Custom elke tekortkoming wil vermijden

Aan de mogelijkheden van deze elektrische E-Transit Custom hoeft men niet te twijfelen. Een rijbereik van dik 300 km, een laadvermogen van 1.011 kg, een sleepvermogen van 2,3 ton en – los van het aantal gereden kilometers – slechts om de twee jaar een onderhoudsbeurt.

Met daarbij de bedenking dat voor deze nieuwkomer de transitie van fossiel naar elektrisch naadloos gecombineerd kon worden met de al eerder beschreven digitale en fysieke software van Ford Pro's serviceplatform. Het betreft de steeds vaker geraadpleegde totaaloplossing die zelfstandige ondernemers en eigenaren van grote vloten helpt om de TCO-kosten te verlagen en de overstap naar elektrisch rijden te vereenvoudigen.

Het is duidelijk dat Ford Pro, door de elektrificatie van bestelwagens, elke tekortkoming wil vermijden. Dit blijkt uit de uitzonderlijke aandacht die bij de lancering van de E-Transit Custom wordt besteed aan het installeren van geïntegreerde thuislaadoplossingen voor bedrijven. Dit is uiteraard inclusief de levering van alle noodzakelijke beheersoftware.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 2
Familiefoto met van links naar rechts de E-Transit Custom (blauw), de E-Transit Custom MS-RT (groen) en de E-Tourneo Custom (donkergrijs)

Ford Pro-laadfaciliteiten

Betreffende Ford Pro-software helpt bij het batterijladen tegen minder dure nachttarieven, wat op zijn beurt resulteert in een lagere TCO-kost. De driefasige 11kW-AC-boordlader van de E-Transit Custom kan ‘s nachts de accu’s in minder dan 8 uur opladen. Dankzij de software van Ford Pro Telematics kunnen ondernemingen, waarvan meerdere bestuurders thuis hun E-Transit chargeren, de laadprocessen volgen en aan de hand van geldende kWh-tarieven daarna de aan de bestuurders te vergoeden bedragen becijferen.

Met deze Ford Pro-software en de functie Remote Pre-Conditioning kunnen verder de temperaturen van de energieopslag en de bestuurderscabine op afstand gecontroleerd worden. Uiteraard ondersteunt de E-Transit Custom ook DC-snellading met een maximumlaadvermogen tot 125 kW. Om de batterij te laden van 15 tot 80% – in de veronderstelling dat de laadfaciliteit effectief 125 kW aan DC-laadvermogen kan leveren – volstaan dan 40 minuten.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 3
De energieopslag van elke E-Transit Custom heeft – ongeacht de e-motor waarvoor geopteerd wordt – een nuttige capaciteit van 64 kWh

Elektrische achterwielaandrijving

Al dit goede E-Transit Custom-nieuws begint uiteraard bij het nieuwe platform, zoals we dat eerder al hebben toegelicht naar aanleiding van onze test met de Transit Custom-diesel. Het platform is oorspronkelijk ontwikkeld om, naast dieselmotoren, ook plug-inhybride en volledig elektrische aandrijflijnen te integreren. Dit allemaal in combinatie met voorwiel-, vierwiel- of achterwielaandrijving.

Even ter herinnering: na de dieseluitvoering te hebben aangeboden met voor- of vierwielaandrijving en de PHEV-modellen met voorwielaandrijving, zal de E-Transit Custom omgetoverd worden naar een achterwielaangedreven middelgrote bestelwagen. Achterwielaandrijving die alvast meerwaarde aan de laadruimte toevoegt. De e-motor wordt immers 90 graden gekanteld en tussen de achterwielen en onder de vloerplaat gemonteerd. Dit leidt tot een verlaging van het zwaartepunt, een toename van de bodemvrijheid en het behoud van de laaddrempelhoogte.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 4
Op het rijcomfort – waarover in de nieuwe dieselversies al niet te klagen viel – valt weinig aan te merken. Echter, zonder het zachte dieselgeroffel op de achtergrond is het geluidsniveau in de cabine lager, maar dringen wind- en rolgeluiden effectiever de bestuurderscabine binnen

Het e-drijfwerk

Van een middelgrote Ford-bestelwagen zijn we het niet meteen gewoon. Weet: er is veel vermogen en trekkracht op de achterwielen. Ford Pro laat voor de e-motor de keuze uit een 100kW/135pk- of een 160kW/217pk-versie. Twee opties die in beide gevallen in 415 Nm motorkoppel voorzien. Een nog krachtigere e-motor van 210 kW/236 pk wordt enkel gemonteerd in de met opzichtige kleuren en overvloedig met aerostyling bedachte E-Transit Custom MS-RT-versies.

Wij reden de versie met het laagste vermogen (136 pk) en met 415 Nm aan trekkracht. Laat ons meteen duidelijk zijn: zelfs die ‘zwakste’ e-motor komt nooit in ademnood of mag – voor een bestelwagen als deze – voldoende krachtig worden genoemd. Wel hebben we een poos moeten zoeken hoe en waar de rijmodus te programmeren. Toen dat uiteindelijk lukte, constateerden we vervolgens dat de one-pedal-programmering een optie vormt in het submenu van de rijmodi Normaal, Sport en Eco.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 5
Op een aantal punten brengt Ford Pro hier een elektrisch aangedreven bestelwagen uit die beter scoort dan wat we gewend zijn van sommige recent ontwikkelde elektrische personenwagens

Energieopslag van 64 kWh

De energieopslag van elke E-Transit Custom heeft – ongeacht de e-motor waarvoor geopteerd wordt – een nuttige capaciteit van 64 kWh die – zo voorspelt men bij Ford Pro – een WLTP-rijbereik van 337 km kan vertegenwoordigen.

Nog dit: de E-Transit Custom maakt, volgens Ford, als allereerst elektrisch voertuig gebruik van standaard gemonteerde warmtepomptechnologie. Daarbij wordt met behulp van geïnjecteerde damp de bestuurderscabine verwarmd of afgekoeld. Met meer rijbereik tot gevolg want energie-efficiënter, zo blijkt. Men rijdt ook energie-effectiever dankzij de energierecuperatie die het one-pedal-rijden teweegbrengt.

Goed om weten: zoals in de grotere E-Transit kan ook hier een (2,3 kW) Pro Power Onboard-aansluiting worden geleverd, waarmee elektrische gereedschappen op de werven gevoed kunnen worden.

Ford Pro E-Tourneo Custom als elektrische premiumversie
Ford Pro E-Tourneo CustomNaar het voorbeeld van de E-Transit Custom wordt de Tourneo Custom ook voorzien van een volledig elektrische aandrijving. Ook deze E-Tourneo Custom zal het niet ontbreken aan de nodige premium features. Weet: de veelzijdige achterstoelen op rails, handsfree elektrische zijdeuren, panoramisch zonnedak en de geoptimaliseerde chassisopbouw met comfortabelere achterwielophanging. Zoals in alle Tourneo Custom-voertuigen van de nieuwste generatie, wordt ook in de E-Tourneo Custom het Ford Pro-platform van software en verbonden diensten geïntegreerd.
Net als de E-Transit Custom beschikt ook de E-Tourneo Custom over een energieopslag met een nuttige capaciteit van 64 kWh. Het verschilt van de E-Transit Custom in die zin dat de E-Tourneo slechts één e-aandrijfoptie heeft: de 160kW/217pk-versie. Deze volledig elektrische multifunctionele Tourneo wordt een rijbereik van 325 km toegeëigend. Standaard is een driefasige boordlader (AC) van 11 kW geïnstalleerd en wordt 125 kW laadvermogen gegarandeerd aan een DC-snellader.
De E-Tourneo Custom kan een maximale sleeplast van 2 ton aan en kan via Pro Power Onboard met stopcontacten in de passagiersruimte (tot 8 zitplaatsen) tot 2,3 kW aan elektrisch vermogen leveren.
Ook de E-Tourneo Custom wordt uitgerust met geavanceerde rijhulp waarvan enkele functies voor het eerst beschikbaar zijn op dit model. Enkele van deze functies zijn: Intelligent Adaptive Cruise Control met Lane Centering, Reverse Brake Assist, Fully Active Park Assist en 360°-camera.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 7
Dankzij de software van Ford Pro Telematics kunnen ondernemingen, waarvan meerdere bestuurders hun E-Transit thuis opladen, de laadprocessen volgen en aan de hand van geldende kWh-tarieven de aan de bestuurders te vergoeden bedragen berekenen

Duizelingwekkend

Kan Ford Pro zich met de komst van de E-Transit geen tekortkoming permitteren op de turbulente markt van veelzijdige, geconnecteerde en elektrisch aangedreven bestelwagens? Nee, dat blijkt ook uit de talrijke carrosserievarianten die in combinatie met elektrische aandrijving beschikbaar zijn.

Net zoals bij de dieselversies, biedt dit hoofdstuk van elektrificatie de klant een duizelingwekkend aantal carrosserietypes. Combinaties variëren van gesloten bestelwagens en dubbele cabines tot Tourneo-passagiersversies (zie randartikel) en Multi cab-versies met een L-vormig tussenwand en ruimte voor vijf passagiers. Er is dus een ruime keuze aan modellen. Zo uitgebreid, dat een specifiek softwareprogramma helpt om door de bomen het bos te zien, geen overbodige luxe wordt.

Tourneo Custom: EcoBlue-diesel, PHEV-benzine of full electric
Tourneo Custom: EcoBlue-diesel, PHEV-benzine of full electricHet hedendaagse aandrijfaanbod van de Tourneo Custom blijft – naast de introductie van een E-Tourneo Custom – bestaan uit een PHEV-versie en de EcoBlue-dieselmodellen van de nieuwste generatie. De PHEV-variant combineert een volgens de Atkinson-cyclus draaiende 2.5 liter benzinemotor, een e-motor en een energieopslag met bruikbare capaciteit van 11,8 kWh. Het totale systeemvermogen van de Tourneo Custom PHEV bedraagt 233 pk en het elektrisch rijbereik zou 56 km bedragen. De Tourneo Custom EcoBlue-dieselversies zijn – zoals de Transit Custom-diesel overigens – ook leverbaar met een optionele, automatische achttrapsversnellingsbak en vierwielaandrijving.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 7
Naast een driefasige 11kW-AC-boordlader ondersteunt de E-Transit Custom ook DC-snelladen voor een maximumlaadvermogen tot 125 kW

Kort samengevat: het assortiment van de E-Transit Custom biedt keuze uit gesloten bestelwagens met een lengte van categorie L1 of L2, inclusief een uitgebreid assortiment carrosserieën: van de Panel-van, met een laadruimte tot 6,8 m³ en een laadvermogen tot 1.011 kg, over Double-cabin-van, met een tweede rij van drie zitplaatsen en een vast laadschot of Kombi, met ruimte voor vracht en maximaal acht stoelen, tot MultiCab, voorzien van een tweede rij van twee zitplaatsen, een doorlopende laadruimte en een laadschot.

Dit alles aangevuld met uitrustingsniveaus waarvan het assortiment begint met Trend en waarbij het aanbod aan veiligheidssystemen al compleet is. Met inbegrip van rijstrookassistentie, adaptieve cruisecontrole en achteruitrijcamera. De limited-versies onderscheiden zich van de Trend-uitrusting dankzij onder meer elektrisch verwarmde stoelen, ledverlichting, lichtmetalen 16”-velgen, exterieurdetails in carrosseriekleur en volledig beklede laadruimtes.

De sport-versies krijgen – naast hun opvallende race striping – 17"-velgen gemonteerd. De eerder aangehaalde E-Transit MS-RT rijdt op lichtmetalen 19”-velgen, wordt in felle koetswerkkleuren gespoten, is rijkelijk opgetooid met spoilers, skirts en diffuser, en krijgt als enige de strafste e-motor uit het e-motorgamma tussen de achterwielen.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 10
De krachtigere e-motor van 210 kW/236 pk wordt alleen aangeboden in deze E-Transit Custom MS-RT, die rijkelijk is voorzien van opzichtige kleuren en aero-stijlelementen

Makkelijker te aanvaarden compromis

Het uitgebreide aanbod toont alvast dat Ford Pro met de E-Transit Custom een bestelwagen kan presenteren die zo goed – en op een aantal punten zelfs beter – doordacht blijkt te zijn dan we van moderne elektrische personenwagens gewoon zijn geworden. Beter? Ja, want in veel modellen van de recent gelanceerde personenauto's blijven we ons ergeren aan gecompliceerde tot problematische digitale besturingen. Dit terwijl de E-Transit Custom ons verrassend genoeg al met een logischer opgevatte bediening kan confronteren.

Ford Transit Custom PHEV
Voor wie een volledig elektrische bestelwagen nog niet geschikt is, biedt Ford Pro de Transit Custom PHEV-versie aan. Die voorziet in stad en LEZ-zones in zuiver elektrische aandrijving in een rijbereik van meer dan 50 km. De aandrijflijn van die Transit Custom PHEV is vergelijkbaar met die van de meest verkochte PHEV in Europa (tijdens de afgelopen drie jaar): te weten die van de Ford Kuga Plug-In Hybrid. Het betreft een aandrijflijn die – zoals die van de Tourneo Custom PHEV – een Atkinson-benzinemotor van 2,5 liter combineert met een accu van 11,8 kWh. Zoals in de Tourneo Custom PHEV resulteert dit ook in de Transit Custom PHEV in een systeemvermogen van 233 pk.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 11
De diesels worden aangeboden met keuze tussen voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. De PHEV-versies worden op de voorwielen aangedreven en de E-Transit Custom wordt – ook in deze 236 pk sterke MS-RT-uitvoering – een achterwielaangedreven bestelwagen

Niet dat we nu plots die tendens van minder fysieke bedieningsknoppen gaan toejuichen. Ook in deze E-Transit Custom ontsnapt men niet aan “digitalisering” en hadden we liever nog wat meer fysieke bedieningselementen gezien. Maar de digitalisatie wordt hier, met de inbreng van een helder 13”-scherm voor de belangrijkste instellingen, verstandig bijgestaan door een rij klassieke bedieningsknoppen voor de belangrijkste functies. En dat heeft geleid tot een makkelijker te verteren compromis.

Het instrumentenpaneel (8” digitaal) informeert voldoende en ook duidelijk over de elektromechanische aandrijving. Belangrijk voor de vlootbeheerder is dat dankzij een ingebouwde 5G-modem altijd kan worden “meegereden” met de bestelwagenvloot. Dit biedt inzicht van op afstand in zowat alles: van laadstatus tot onderhoudsbeurten, herstellingen en beveiligingswaarschuwingen. De vlootbaas rijdt dus altijd mee. Met dank aan die ingebouwde 5G-modem en die geconnecteerde Ford Pro-diensten.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 9
Ook in de cabine van de E-Transit Custom ontkomt men niet aan "digitalisering". Echter wordt de digitalisatie hier verstandig bijgestaan door een rij klassieke bedieningsknoppen voor de belangrijkste functies, wat heeft geleid tot een makkelijker te hanteren compromis tussen digitalisatie en fysieke bediening

Verheven rijbeleving

We hebben nooit tegen onze zin gereden met een Transit Custom met dieselmotor. Aan het stuur van de nieuwste Transit Custom-diesel (dit zowel in de voor- als vierwielaangedreven versies) gingen we onlangs zowaar opnieuw genieten van het autorijden. Ondanks alle lovende ervaringen werden wij, onvoorwaardelijke dieselliefhebbers, na onze rit met de E-Transit Custom gedwongen om toe te geven: met deze E-Transit Custom-formule tilt Ford Pro de rijervaring naar een hoger niveau dan het door ons al hoog aangeschreven plezier van het rijden op diesel.

Dit rijgedrag overtreft dat van de diesels. We vermoeden dat dit te danken is aan het extra gewicht van de batterij, wat de (onbeladen) bestelwagen een lager zwaartepunt geeft, waardoor hij evenwichtiger aanvoelt en steviger op het asfalt drukt. Altijd met behoud van het juiste stuurgevoel. Ook bij forse acceleraties, hoge snelheden en plotse rijstrookwissels.

Er kan weinig aangemerkt worden op het rijcomfort – waarover in de nieuwe dieselversies al niet te klagen viel. Alhoewel het geluidsniveau in de cabine lager ligt zonder dat zachte, roffelende dieselgeluid op de achtergrond, dringen wind- en rolgeluiden wel 'effectiever' door in de bestuurderscabine. Extra inspanningen om die geluiden beter te dempen, blijven welkom.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 12
Ford Pro biedt de keuze uit een 100kW/135pk- of een 160kW/217pk-versie voor de E-Transit Custom, beide met 415 Nm motorkoppel. De nog krachtigere e-motor van 210 kW/236 pk wordt enkel gemonteerd in de E-Transit Custom MS-RT-versie. Wij reden de versie met het laagste vermogen die naar onze mening meer dan voldoende krachtig genoemd mag worden

Voorlopige conclusies

Als potentiële dieselliefhebber – vooral als het om de aandrijving van grotere bestelwagens gaat – werden we door de E-Transit Custom tot erkenning gedwongen. De ontwerpers bij Ford Pro hebben inderdaad bijster goed nagedacht bij het ontwikkelen van deze elektrische bestelwagen. Die wordt trouwens niet enkel aangeboden in een veelzijdig spectrum aan koetswerken en uitrustingsniveaus.

Ford Pro presenteert hier een elektrische bestelwagen die op een aantal punten beter scoort dan we gewend zijn bij nieuw ontwikkelde elektrische personenwagens. Let op het acceptabele compromis tussen digitalisatie en fysieke bediening.

Rijtest Ford Pro E-Transit Custom 13
Belangrijk voor de vlootbeheerder is dat dankzij een ingebouwde 5G-modem er altijd "meegereden" kan worden met de bestelwagens

Daar komt nog bij dat - zelfs met de minst krachtige e-aandrijving tussen de achterwielen - de E-Transit Custom schijnbaar bekwaam genoeg zou moeten zijn om op termijn de meest populaire dieselmotorbestelwagens in dit marktsegment te vervangen. Al blijft het opgegeven rijbereik nog onbewezen en banen de rijwind- en rolgeluiden zich (nog) te gemakkelijk een weg naar de bestuurderscabine.

De eerste E-Transit Custom zal later dit jaar beschikbaar zijn in een aantal geselecteerde markten. Vanaf 2025 zal deze elektrische bestelwagen in alle EU-landen bij de Ford Pro-dealers verkrijgbaar zijn.

Technische fiche Ford Pro E-Transit Custom

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.