- 21 augustus 2024
- Door Dieter Devriendt
- | Bron: Mobility Business Solutions
Meten is weten
Fluvius test telematica Ford Pro

Met ruim 700 Ford-voertuigen in zijn vloot is Fluvius hét geschikte bedrijf om telematica te gebruiken. De combinatie van telecommunicatie en informatica vanop afstand biedt Ford Pro in verschillende configuraties. Netbeheerder Fluvius test momenteel het basispakket, begeleid door fleetdealer Waasland Automotive. Mobility Business Solutions luisterde hoe Ford Pro Fluvius in staat stelt om te meten én weten.
Over Fluvius
Fluvius bouwt en beheert distributienetten die in elektriciteit, aardgas en warmte voorzien in alle 300 Vlaamse gemeenten. Het netbedrijf heeft 5.500 medewerkers, verdeeld over 4 campussen. De hoofdzetel is gevestigd in Melle. Fluvius is zich bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Ook op vlak van mobiliteit wil Fluvius een voortrekkersrol opnemen. Dat doet het ook met Team Voertuigen. Diensthoofd Dries Dennequin zet in op de verduurzaming van de vloot, werkt samen met (externe) partners en deelt de opgedane kennis en ervaring ook met andere bedrijven.
Doelstellingen
Het algemeen devies van Team Voertuigen luidt: "drempels wegnemen en draagvlak creëren." Dit met als doel om tegen 2028 geen CO2 meer uit te stoten met de leasingwagens. De dienstvoertuigen moeten tegen 2030 een kwart minder CO2 uitstoten. Om die doelen te behalen zet het team acties op rond elektrisch rijden, training, aankoopbeleid, vlootvergroening ... De krachtlijnen van Team Voertuigen zijn de 3 V's: verminderen, verduurzamen en veranderen om de CO2-uitstoot te verminderen.
Vlootbeleid
Het Fluvius-handboek wijst een bepaald type voertuig toe aan elke functie. Een bestuurder kan wel opteren voor een kleiner type (bijvoorbeeld in functie van vlot parkeren in steden). De klantenadviseurs hebben een voorbeeldrol en rijden daarom elektrisch. Het vervangingsbeleid houdt rekening met de voertuigleeftijd, de kilometerstand, de onderhoudshistoriek, herstelkosten, milieu-impact, algemene staat en de tevredenheid van de bestuurder.
Ford bij Fluvius
Fluvius diversifieert zijn wagenpark, maar een niet onbelangrijk deel van de vloot bestaat uit Fords. Tussen de ruim 700 voertuigen van Ford zitten voornamelijk nog dieselvoertuigen Ford Fiesta, Ford Courier, Ford Custom en Ford Transit. Van de Transit en de Custom zijn er momenteel elk twee elektrische exemplaren in testfase bij Fluvius.
"De Ford Transit 2T is het voornaamste voertuig voor aansluiters die het nodige materiaal met zich meenemen", weet Dries Dennequin. "De kleinere Ford Custom is het compactere voertuig, voor onze medewerkers die vaak stedelijk verkeer en parkeren trotseren."

Ford Pro Telematica
Ford Pro is een complete, end-to-end commerciële wagenparkoplossing. Gebruikers hebben de flexibiliteit om de elementen van Ford Pro te kiezen die ze zelf nodig hebben: van het vinden van de juiste voertuigen tot een scala aan intelligente software voor wagenparkbeheer, onderhoud van het voertuig en financieringsdiensten. Het doel is om de bedrijfstijd (uptime) van het voertuig te verhogen en de productiviteit voor het bedrijf te maximaliseren.
"Een tweetal jaar geleden kwamen wij in contact met de 'nevenproducten' die Ford aanbiedt", herinnert het diensthoofd zich. "De telematica interesseerde mij wel, voornamelijk vanwege het inzicht in het operationele beheer. Door de monitoring kunnen oplichtende alarmlichtjes op het dashboard niet langer genegeerd worden."
"Ook preventief onderhoud wordt mogelijk", vult Imade Amajoutt van Fluvius aan. "Bovendien helpt het ook om onze chauffeurs op te leiden en te sensibiliseren. Ecologisch en veilig rijden komt het milieu ten goede."
"Ook voor ons is het goed dat Fluvius de telematica test", vertelt Nancy Martens van Waasland Automotive. "Het helpt ons bij het ontzorgen van de klant. Zo kunnen wij eenvoudig checken of de bestuurder de controles en de onderhoudsbeurten respecteert. Het maakt het ook mogelijk om de slijtage van het wagenpark, dat verdeeld is over verschillende garages, op te volgen. Dat helpt om de wagens veilig op de baan te houden. Met het oog op de elektrificatie van het wagenpark zal opvolging van de voertuigen bovendien alsmaar belangrijker worden. Denk maar aan het verbruik van de batterij (actieradius) en het tijdig laden."

Elektrificatie
Elektrificatie van het wagenpark is een belangrijk onderdeel van het plan om de CO2-uitstoot van het Fluvius-wagenpark te verminderen. "Dat zullen we doen met een groot aantal elektrische voertuigen, maar we doen het wel stap voor stap", legt Dennequin uit. "Eerst onderzoeken we de markt op de mogelijkheden en of die matchen met onze noden. Vervolgens is het belangrijk om medewerkers eerst ruim te informeren en zo een draagvlak te creëren. Niet enkel naar onze bestuurders toe, maar we zien het ook als een maatschappelijke rol die we opnemen. We kiezen voor de testen daarom voor 'ambassadeurs', die als pioniers ervaring opdoen en hun collega's sensibiliseren. Met de hulp van de Ford Pro-telematica helpen de voertuigdata ons om een kostenraming te kunnen maken en de goede beslissing te nemen. Bovendien krijgen we zo ook hulp bij het afwegen van het leasen ten opzichte van het aankopen van elektrische voertuigen."

Extra comfort
"Een ander aspect waar we rekening mee houden voor de toekomst, is de mogelijkheid om apps te koppelen aan de boordcomputer", gaat Dennequin verder. "Ons Fluvius-systeem zouden we graag verbonden zien met de wagen. Zo kunnen via apps bijvoorbeeld de dagelijkse taken opgevolgd worden, kan de inventaris van de laadruimte bijgehouden worden ... Eventueel het opladen van accugereedschappen in de laadruimte kan zo beheerd worden."
"Het draait om professioneel comfort, maar tegelijkertijd kan persoonlijk comfort daar ook bij gedijen", vervolledigt Pieter Van Boven (sales- & marketingmanager Waasland Automotive). "Zetel voorverwarmen in de winter of de airco al laten koelen bij warme temperaturen ... het helpt."
Rendement?
"Onze berekeningen zijn geweldig gebaat bij de data uit de telematica", weet het diensthoofd bij Fluvius. "Meten is weten, dus leren we zoveel mogelijk uit die gegevens. Uiteindelijk gaat het er ook om dat je een return on investment hebt voor die telematica. Deze testperiode zal ons veel wijzer maken en ons in staat stellen om een aantal heel gerichte en onderbouwde keuzes te kunnen maken."