- 27 januari 2022
- | Bron: Motion Control
Tot hoever reiken de limieten van connectoren?

De jaarlijkse vakpersdagen van LAPP werden dit jaar omgebouwd tot een videoconferentie. In verschillende presentaties boog de kabel- en stekkerspecialist zich daarbij over de toekomst van hun eigen business. Zowel interne als externe experts belichtten de huidige trends die meespelen in de innovatie, waarna de nieuwste stekker uit het LAPP-gamma werd voorgesteld: de EPIC POWER M12L/K.
Drivers voor innovatie
Het Duitse Zukunftinstitut schuift twaalf megatrends naar voren die wereldwijd alle deelaspecten van de samenleving zullen beïnvloeden, waaronder dus ook de industrie. In dit domein zijn twee van deze trends de grootste drivers voor de innovatie: enerzijds de verdere opmars van connectiviteit en anderzijds individualisering.
Onder de vlag van Industry 4.0 zien we namelijk alsmaar meer sensoren opduiken die remote access en real-time beschikbaarheid van data mogelijk maken, waarmee de machine-to-machine communicatie dus verder aan belang wint. De individualisering zien we dan weer in het feit dat operatoren nood hebben aan machines die zijn afgestemd op hun specifieke noden en die dus in die zin zijn aangepast bij de ontwikkeling en fabricage.
Stijgende connectiviteit bij dalende installatieruimte
"Kijken we nu specifiek naar de connectietechnologie, dan zien we deze trends ook bij kabels en stekkers opduiken. Daar zien we dat deze componenten namelijk robuuster, meer gestandaardiseerd en compacter moeten zijn, precies om die vergaande connectiviteit en customisation mogelijk te maken. Uiteindelijk moeten er immers steeds meer verbindingen worden gemaakt op dezelfde installatieruimte", weet Georg Stawowy, lid van de raad van bestuur voor Technologie en Innovatie bij LAPP.
Voor kabels is bijvoorbeeld Single-pair Ethernet een voor de hand liggende oplossing. Maar wat met de stekkers? Welke invloed spelen de nood aan standaardisatie en miniaturisatie op de ontwikkeling hiervan, of heeft de ontwikkeling van connectoren reeds zijn limieten bereikt? Met name door de fysieke beperkingen is de beoogde miniaturisatie hier niet zo eenvoudig te realiseren. Om een maximale spanningsoverdracht te realiseren, is het contactoppervlak immers cruciaal. Dit vormt dus een bijzondere uitdaging wanneer de installatieruimte kleiner wordt of in het beste geval gelijk blijft.
STANDAARDISERING MAAKT INDIVIDUALISERING MOGELIJK
"Vandaag kun je met onze EPIC configurator al je hoogstpersoonlijke connector samenstellen; met keuze uit maar liefst 138 miljoen verschillende combinaties van contacten, stroomsterktes, spanningen en bandbreedtes. Dit leidt dus tot een enorme diversiteit van varianten en modulariteiten, die je bovendien moet kunnen herconfigureren. Dit kun je alleen maar bewerkstelligen met een hoge graad van standaardisering en dit zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden", weet Stawowy.

Hij voorspelt voorts dat draadloze en fysieke connecties in de toekomst naast elkaar zullen blijven bestaan, met elk hun voor- en nadelen naar snelheid, stabiliteit en veiligheid toe. Daarom moeten de bekabelde connecties ook robuust zijn en dus bestand zijn tegen extreme temperaturen, vuile omgevingen en trillingen. Ook in die zin moeten de stekkers dus performanter worden.
Grotere performantie, kleinere Afmetingen
De reeds beschikbare circulaire connectoren (M12 tot M58) uit het LAPP-gamma waren tot dusver in staat om 12 tot 150 A over te brengen. Dankzij de designinnovaties - door gebruik te maken van de digital twin en tal van simulaties en tests - krikt de nieuwe M12L die limiet niet alleen op van 12 naar 16 A; het is ook nog eens de kleinste circulaire M12L-connector ter wereld, zonder aan kwaliteit in te boeten. Zo wordt dus exact aan die geschetste marktvraag voldaan.

VAN DIJKLAAN 16
5581 WG WAALRE
+31402285000
marketing.nl.lnl@lapp.com
www.lappbenelux.lappgroup.com
