- 28 september 2021
- | Bron: Motion Control
Automatische demontage elektronica

In het ‘Re- en Demanufacturing Labo’ van de KU Leuven is een opstelling gebouwd die studenten in staat stelt te experimenteren met de automatische demontage van printplaten en elektronicaproducten. In het ontwerp is onder meer gebruik gemaakt van JVL-motoren, Unimotion lineaire geleidingen en bijbehorende PLC van Rotero.
Re- en Demanufacturing Labo
Demontage en recyclage zijn belangrijk om tot een circulaire maatschappij te komen. Om studenten van het departement werktuigkunde van de KU Leuven bewust te maken van de impact van een productontwerp op demontage- en recyclagemogelijkheden, opende de KU Leuven onlangs het Re- en Demanufacturing Labo.
Het eerste systeem dat studenten er ontwikkelden, is bedoeld voor onderzoek naar geautomatiseerde demontage. Prof. Dr. Jef Peeters is werkzaam bij de LifeCycle Engineering onderzoeksgroep en weet: “Voor het ontwerp is samengewerkt met een van onze vaste partners: Rotero. Deze motionspecialist heeft onze studenten onder meer geholpen bij het selecteren van de juiste motoren, geleidingen, tandwielkasten en PLC. Daarnaast is in overleg het definitieve ontwerp bepaald. Met voldoende sterkte en stijfheid, de vereiste modulariteit, bewegingsmogelijkheden en uitbreidbaarheid.”
De opstelling blijft eigendom van Rotero, wat betekent dat componenten en kennis gratis beschikbaar zijn gesteld. Zo kunnen studenten werken met ‘state of the art’-technologieën terwijl Rotero ze in overleg kan inzetten voor demo's en opleidingen.
ROTERO OP INDUMATION.BE
Rotero zal aanwezig zijn op Indumation.be. Bezoek hen op stand 406 in hal 4.
