ROBOTISERING en vakman gaan hand in hand

facim

FACIM koppelde zijn bestaande robotcel aan een gloednieuw vijfassig bewerkingscentrum van HEDELIUS. Zo wil het Essense familiebedrijf nog beter tegemoetkomen aan de vragen van zijn klanten, zonder daarbij de broodnodige rol van de vakman uit het oog te verliezen.

GESTAGE GROEI

FACIM NV werd opgericht in 1948. In de beginjaren produceerde het bedrijf ritssluitingen, reflectoren en matrijzen voor de diamantsector.

In 1974 drong een verhuizing van het kleine atelier in Merksem naar ruimere werkhuizen in Deurne zich op. Met die extra ruimte kon FACIM zich steeds meer specialiseren in metaal- en later plaatbewerking.

Veertien jaar later barstte de werkplaats alweer uit zijn voegen. FACIM vond een nieuw onderkomen op een industrieterrein in Kapellen. Naast plaatbewerking is ook verspaning intussen een van de dagelijkse bezigheden van het metaalbedrijf. 

TAL VAN SECTOREN

Vandaag is FACIM actief in tal van sectoren. Van spelers in de energiesector over machinebouwers tot chocoladeproducenten en de haven van Antwerpen: allen kunnen ze rekenen op de betrouwbare diensten van FACIM. 

De productie vindt anno 2022 plaats in Essen. "In die gebouwen zitten we sinds 2014", zegt Niko Van Goubergen. Hij nam in 2016 het familiebedrijf over samen met Loesje De Smet, de dochter van de vorige eigenaar. "We zijn toen meteen een soort 'moderniseringsgolf' gestart, met nieuwe softwarepakketten en meer digitalisering op alle vlakken."

ROBOTISERING

Die digitalisering leidde FACIM naar een volgende stap: robotisering. Een draaibank met robotarm mocht de spits afbijten, en al snel volgde een modulaire robotcel die een bestaande freesmachine kan beladen. 

De reden waarom het familiebedrijf bij Promas aanklopte voor een vijfassig bewerkingscentrum hoeft niet ver gezocht te worden. "De robot kan twee machines beladen", zegt Niko. "We zochten dus nog naar een machine met een ingang langs de linkerkant, zodat de robotarm zowel rechts als links kon opereren."

robotarm bmo
"We zochten naar een machine met een ingang langs de linkerkant, zodat de robotarm zowel rechts als links kon opereren"
hedelius
De HEDELIUS Acura 65EL in de werkplaats van FACIM

FAMILIEBEDRIJF

De zoektocht ging snel. Via leverancier Promas kwam FACIM terecht bij het Duitse HEDELIUS.

"We zijn wat machines gaan bekijken in de fabriek zelf. Het feit dat ze volledig ter plaatse vervaardigd worden, en dat HEDELIUS net als FACIM een familiebedrijf is, vonden we een grote meerwaarde. Bovendien is Duitsland ook dicht bij huis. Spare parts worden binnen de 24 uur geleverd en Promas heeft een adequate en professionele servicedienst."

De keuze viel uiteindelijk op een HEDELIUS Acura 65EL.

"Een vijfassig bewerkingscentrum, ideaal om aan onze bestaande automatisatie te koppelen", zegt Niko. "Maar ze is ook steeds vooraan toegankelijk, zodat een operator ook nog altijd manueel stukwerk kan doen, mocht het nodig zijn. Dat zorgt ervoor dat de machine heel flexibel en dynamisch is."

"Ik wil zeker benadrukken dat alles staat of valt met onze mensen, en het feit dat zij deze evolutie omarmen"

TROUW KLANTENBESTAND

Met de twee 'gerobotiseerde' bewerkingscentra kan FACIM nu nog beter tegemoetkomen aan zijn trouwe klanten. "In 2017 hebben we CNC Quality overgenomen, een specialist in draaien en frezen. We hebben mensen en machines naar onze gebouwen verhuisd en daardoor enorm veel kennis opgedaan."

"Het heeft ook geleid tot een mooie synergie van klantenbestanden, waardoor we nu vaak middelgrote series doen die ook regelmatig terugkomen. Dan wordt het natuurlijk zeer interessant om te automatiseren."

De robotcel is gekoppeld aan de interfaces van de machines en geeft hen opdrachten. Daarna neemt het freesprogramma van de machine het over, en wanneer dat klaar is, haalt de robot het stuk uit de machine. 

vakmensenVAKMENSEN BLIJVEN CRUCIAAL

"We zijn heel tevreden van de nieuwe HEDELIUS-machine, en van de robotisering tout court. Maar ik wil zeker ook nog eens benadrukken dat alles staat of valt met onze mensen, en het feit dat zij die evolutie omarmen."

"Het is gemakkelijk om te denken dat robots het werk van de arbeiders gaan afnemen. Dat is helemaal niet het geval: een robot programmeert niet, ziet geen fouten, kan niet bijsleutelen."

"Vakmannen blijven zó belangrijk. Maar ze moeten openstaan voor robotisering en willen leren hoe ze ermee kunnen samenwerken. En dat merken we bij onze mensen: ze gebruiken hun kennis om de freesmachines zo lang mogelijk onbemand te kunnen laten werken."

WAT BRENGT DE TOEKOMST?

Het groeiverhaal van FACIM is nog niet ten einde, zegt Niko.

"We zijn een relatief jong team. We hebben ambitie om nog te groeien in deze markt. We zijn alleszins voorbereid op de toekomst. Er is nog wat plaats in ons atelier, zodat we kunnen inspelen op de markt."

"Ik denk dat de digitaliseringsevolutie nog een lange weg te gaan heeft. Enerzijds verwachten onze klanten meer op dat vlak – we kijken soms mee in hun ERP-pakket –, anderzijds proberen onze leveranciers daarop in te spelen door hun machines slimmer te maken. Dat wil ook zeggen dat de kennis van onze vakmannen moet mee-evolueren."

"Op dat vlak kunnen we volgens mij nog slimme stappen zetten, en daarnaast willen we ook de robotisering verder uitbreiden. Maar, zoals gezegd: je zal altijd goede mensen nodig blijven hebben. En dus sleutelen we ook dagelijks aan het team, en zorgen we voor een veilige en gezonde werkplek waar het fijn is om te werken met moderne machines. Zo hopen we die paar witte raven die er nog zijn aan te trekken en, belangrijker nog, te behouden."

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.