- 03 juni 2020
- | Bron: Projecto
ROCKWOOL®: van nature circulair
rockwool klaar voor circulaire toekomst
In 2050 zal de wereldbevolking naar verwachting bestaan uit 9,7 miljard mensen. Dit betekent dat er meer geconsumeerd en geproduceerd zal worden, waardoor het klimaat en de natuurlijke grondstoffen nog meer onder druk worden gezet. De oplossing is een transitie naar een circulaire economie, waarbij grondstoffen maximaal in de economie blijven en niet worden uitgeput. ROCKWOOL is helemaal klaar voor de circulaire toekomst, mede dankzij de rotswolproducten die perfect in het plaatje passen.
CIRCULARITEIT VAN ROTSWOL
Niveaus van circulariteit
Circulariteit en circulair bouwen gaan om meer dan enkel het voorkomen van afval door hergebruik en recycling, terwijl daar toch vaak de nadruk op wordt gelegd. Recycling is geen doel, maar een middel om grondstoffen in de keten te houden. Voor een concrete invulling van hoogwaardig hergebruik, ontwikkelde Prof. Dr. Jacqueline Cramer het 10 R-model. Hiermee maakt ze onderscheid tussen de verschillende niveaus van circulariteit en wordt duidelijk welk niveau de meeste impact heeft op de circulaire economie. Hoe groener het niveau, hoe hoger de bijdrage. De laagste stappen op de ladder zijn Recycle en Recover.
ROCKWOOL heeft dit 10 R-model als basis genomen om de bijdragen aan een circulaire economie weer te geven. In het getoonde model verdeelt ROCKWOOL de niveaus van circulariteit over zowel het bouw- als het productieproces. Het bouwproces is ingedeeld in diverse fasen: initiatief/ontwerp, realisatie, gebruik/exploitatie en herontwikkeling/sloop. Per niveau van circulariteit zijn concrete voorbeelden gegeven hoe ROCKWOOL in de praktijk invulling geeft aan de R.
Vulkanisch gesteente basalt
ROCKWOOL wordt al decennialang geassocieerd met steengoede isolatie, maar wordt nog te weinig in verband gebracht met circulair bouwen en dat is onterecht. De rotswolproducten van ROCKWOOL passen namelijk perfect in een circulaire economie. Rotswol is een natuurproduct, gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt, een van de meest voorkomende grondstoffen op de planeet. De rotswolproducten hebben een lange levensduur van 75 jaar en ze verouderen niet, waardoor te allen tijde een blijvend hoge isolatiewaarde wordt gegarandeerd. Bovendien kan rotswol keer op keer gerecycleerd worden mét behoud van de oorspronkelijke kwaliteit.
ROCKCYCLE®
ROCKWOOL is een van de weinige isolatiefabrikanten met een eigen retoursysteem, genaamd Rockcycle. Met behulp van containers worden rotswolresten eenvoudig ingezameld op bouwwerven, gescheiden van overig afval, opgehaald en ter recyclage bij de fabriek aangeleverd. Rotswolresten uit eigen fabriek en van bouwwerven worden tot briketten geperst om vervolgens te worden hergebruikt als secundaire grondstof voor de productie van nieuwe hoogwaardige rotswolproducten. ROCKWOOL beschikt al sinds 1992 over een eigen recyclagefabriek, waar ook afval van andere industrieën tot secundaire grondstof voor de productie van nieuwe rotswol wordt verwerkt. Afval van onder meer de aluminiumindustrie, energiecentrales en afvalwater wordt hergebruikt. Nieuwe rotswolproducten bestaan tot wel 50% uit gerecycleerde grondstoffen.
MILIEUVERANTWOORDE PRODUCTEN
Sterke milieuprestaties
Circulair bouwen betekent ook het gebruik van milieuverantwoorde producten. Ook op dit vlak scoort ROCKWOOL-rotswol goed. Om een correct beeld te krijgen van de milieuimpact van bouwmaterialen moet de hele levenscyclusanalyse (LCA) beschouwd worden. Dat begint bij de winning van de grondstoffen, het transport, de productie, de verwerking en eindigt bij de afvalfase. In de Nationale Milieudatabase (NMD), die gebaseerd is op deze benadering, behaalt ROCKWOOL rotswol zeer goede milieuprestaties.
Brandveiligheid
De natuurlijke eigenschappen van steen helpen bij de bouw van duurzame en veilige steden, vol brandveilige gebouwen. ROCKWOOL-rotswol is namelijk brandveilig. Gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt, verdraagt het extreem hoge temperaturen – tot ver boven de 1.000 °C .Het brandt niet, beperkt branduitbreiding, veroorzaakt nauwelijks of geen rook en veroorzaakt geen toxische gassen. De kans dat een met ROCKWOOL-rotswol geïsoleerd gebouw behouden blijft in geval van brand, is groter dan bij gebruik van brandbare isolatiematerialen. En daarmee zijn we weer terug bij de belangrijkste niveaus van circulariteit, namelijk ‘refuse’ en ‘reduce’. Een gebouw dat grotendeels behouden blijft in geval van brand, hoeft niet volledig heropgebouwd te worden, waardoor gebruik van nieuwe grondstoffen voorkomen of aanzienlijk verminderd kan worden.