- 18 december 2017
- | Bron: Sanilec
Hoe morgen met energie omgaan
“4 trends bepalen hoe we morgen met energie omgaan”
België haalt zijn klimaatdoelstellingen moeilijk. Indien we onze gebouwen energiezuinig willen maken, dan moet het aantal renovaties meer dan verdubbelen tot 2050. Vooral op vlak van verwarming ligt er een grote opportuniteit voor gezinnen en bedrijven. “60 procent van de verwarmingsketels zijn oude, energieverslindende ketels”, zegt Patrick O, algemeen directeur van verwarmingsspecialist Viessmann Belgium. “Alle technologie om de klimaatdoelstellingen van 2020, 2030 en 2050 te behalen is vandaag voorhanden”. Op Batibouw, de grootste bouw- en renovatiebeurs van het land, stelt het bedrijf de energieoplossingen van vandaag en morgen voor.
TREND 1: Energie die je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken. “De goedkoopste energie, is de energie die we niet verbruiken”, stelt Patrick O. Nog steeds meer dan de helft van de Belgen heeft geen muurisolatie. Achttien procent heeft geen dak- of zoldervloerisolatie en 11 procent heeft nog enkel glas.
TREND 2: Streven naar een zo hoog mogelijk rendement. “Dat klinkt evident, maar de realiteit toont anders. 60 procent van de Belgen verwarmt nog steeds met een verouderde olie- of gasketel”, zegt Patrick O.
TREND 3: Duurzame energie. Elektrische oplossingen vormen vandaag al een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. “Zonne-energie zal ongetwijfeld een niet te negeren plaats innemen in de energiemix van morgen, zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit”, zegt Patrick O. “Daarnaast vervullen warmtepompen een niet te onderschatten rol in de manier waarop we morgen onze woningen gaan verwarmen of koelen.”
TREND 4: Connectiviteit. “Woningverwarming is net één van de gebieden bij uitstek waar geconnecteerde toestellen écht een meerwaarde kunnen bieden,” zegt Patrick O.