- 01 december 2020
- | Bron: Sanilec
Slechte binnenlucht: de gevaren in de schijnwerper
In ons land is al sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht in nieuwbouw en bij grondige renovatie. Toch blééf het grote belang ervan onderkend. ‘Af en toe het raam openzetten, dat is toch even goed?’ was nog altijd de algemene opinie. Maar nu keerde ineens het tij, door het pijnlijk besef dat ‘hét virus’ zich in ongezuiverde binnenlucht sneller verspreidt en ongeremd zijn ding kan doen.
Zo vervuild is onze binnenlucht
Omdat we bestaande gebouwen alsmaar beter isoleren, verdwijnen stilaan alle spleten en kieren waardoor de binnenlucht continu ververst werd. Het effect van ramen wijd openzetten, is na 20 minuten al verdwenen. Het gevolg? Binnenlucht is dikwijls 2 à 5, maar zelfs tot 10 keer meer vervuild dan buitenlucht.
Schadelijke gevolgen
Aangezien we gemiddeld 80% van onze tijd binnen doorbrengen, heeft dit grote gevolgen voor onze gezondheid. Een vervuilde binnenlucht bevat hoge concentraties vocht, schadelijke gassen, fijnstof, allergenen, schimmels, microben, bacteriën en virussen. Dat veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen, gaande van hoofdpijn en luchtweginfecties over astma en hart- en vaatziektes, tot zelfs alzheimer en kanker.
Voorkomen is beter …
Volgens het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’, is het belangrijk om schadelijke stoffen gewoon te weren uit woningen en openbare, school- en bedrijfsgebouwen. Heel wat poetsmiddelen, luchtverfrissers, verf, lijm, meubels, stoffen en bouwmaterialen zijn een bron van luchtvervuiling. Kiezen voor natuurlijke producten is dan ook een goed idee om toxische stoffen, zoals het kankerverwekkende formaldehyde, buiten te houden.
Verlucht als ventileren niet kan
Waar geen ventilatie is, is verluchten een must. ’s Morgens en ’s avonds 15 minuten de ramen wijd openzetten is de algemene richtlijn. Daarnaast verlucht je best extra bij activiteiten waar vocht, fijnstof of andere gevaarlijke stoffen bij vrijkomen: douchen, koken, poetsen, klussen … De angst dat verluchten in de winter het energieverbruik voor verwarming de hoogte injaagt, is ongegrond. Bij het luchten gaat vocht naar buiten, en drogere ruimtes warmen sneller op. Het kan je dus zelfs net een lagere stookkost opleveren.
Ventilatievoordeel
Een ventilatiesysteem met filters, een centrale regeling, CO2- en luchtvochtigheidssensoren zorgt quasi volautomatisch voor een optimale binnenluchtkwaliteit. Voorwaarde is wel dat het systeem goed geplaatst, geregeld en onderhouden is. Om virussen sneller uit de lucht te halen, is ventileren én af en toe kort verluchten een efficiënte combinatie.
Groen en technologie voor pure lucht
Al in 1989 bracht de NASA een lijst uit van 17 kamerplanten die effectief de lucht zuiveren. De laatste tijd komt meer en meer onder de aandacht dat groene planten bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Ze halen vocht, schimmelsporen, schadelijke stoffen en gassen zoals CO2 uit de lucht. Hun zuiverende werking is echter beperkt: je zou er honderden in huis moeten halen om een ventilatiesysteem te evenaren. Een technologisch snufje dat net als planten de lucht zuivert, maar dan veel sneller en krachtiger, is de luchtzuiveraar.
Krachtige luchtzuiveraars
Gewone luchtreinigers halen stof, fijnstof en pollen uit de lucht. Luchtzuiveraars gaan nog een stap verder: ze halen nog kleinere schadelijke deeltjes uit de lucht, zoals ultrafijnstof, schimmelsporen en bacteriën. De gepatenteerde luchtzuiveraars van Itho Daalderop doden daarnaast ook 99% van de virussen, waaronder het coronavirus. Dat doen ze door middel van ionisatie: het elektrisch laden van deeltjes om ze onschadelijk te maken. Met een hoog luchtstroomvolume zuiveren deze toestellen op één uur tijd een volledige ruimte van 400 kubieke meter.
Antivirus voor de klas, woning, praktijk, handelszaak …
De PureBlue StandAlone zuivert in een mum van tijd alle lucht in een volledige leefruimte, klaslokaal, wachtzaal of kleine handelsruimte zoals een bakker, beenhouwer of apotheek. Je kan het toestel op de grond plaatsen of op een staander, of het discreet ophangen aan de muur. De PureBlue Induct integreer je in het balansventilatiesysteem of de luchtbehandelingskast, voor luchtzuivering van een volledige woning of handelszaak. [Zin te plaatsen als de volgende paragraaf geschrapt wordt:] Voor ruimtes met grotere volumes, zoals bioscopen, feestzalen en evenementenhallen, is er ook een industriële uitvoering.
Virus-vrije tijd
Het PureBlue gamma zorgt ook voor virusvrije lucht in ruimtes met grotere volumes zoals bioscopen, feestzalen, sportzalen, winkelcentra en evenementenhallen. De gepatenteerde technologie van deze systemen heeft een wetenschappelijk bewezen werking. Ziekenhuizen zoals UZ Gent, UZ Leugen, AZ Herentals en AZ Turnhout maken er al gebruik van.
Gezonde ademruimte
Spijtig genoeg is de coronacrisis de aanleiding, maar binnenluchtkwaliteit krijgt nu eindelijk de aandacht die ze verdient. Zo zijn er bijvoorbeeld, terecht, richtlijnen op komst voor luchtzuivering in klaslokalen. In bestaande gebouwen waar het niet meteen mogelijk is een ventilatiesysteem te plaatsen, is een krachtige luchtzuiveraar de ultieme oplossing om een gezonde, virusvrije binnenlucht te garanderen.